Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Podílové fondy  |  27.08.2014 08:21:24

Investujte jako Jim Rogers. S těmito ETF

Legendární investor Jim Rogers, známý díky svým sázkám na komodity, knihám a fondu Quantum, se aktuálně zaměřuje na rozvíjející se ekonomiky. Sází na trhy, které jsou v nelibosti investorů, a proto by se mohly stát zajímavou volbou pro ty odvážnější.

Americké trhy se drží poblíž rekordních maxim a mnozí investoři už jim velký růstový potenciál nevěští. Krátkodobě očekávají spíše korekci. Investoři z USA zatím mladým trhům nevěnují velkou pozornost. Na amerických burzách se totiž zatím obchoduje formou depozitních certifikátů (ADR) jen minimum společností z těchto regionů.

Naštěstí existují ETF cílící na Rogersovy oblíbené destinace, které mohou investorům zajistit diverzifikovanou expozici na rozvíjejících se trzích, jaké by na vlastní pěst dosahovali jen stěží.

Rusko

Nepokoje na Ukrajině a odpor Západu vůči Putinovi vedou k tomu, že ruské akcie krvácejí. Vývoj měnového kurzu také nepomáhá, v rublu denominovaná aktiva investorů od začátku roku výrazně ztratila na hodnotě. Přesně takovéto příležitosti Jim Rogers na trhu vyhledává. Hodnotové pozice na zavrhovaných trzích, jejichž ceny stlačily výprodeje.

Investorům v Rusku přijdou vhod obrovské zásoby nerostných surovin a nízké zadlužení státu. Rizikem jsou možné sankce ze strany Západu, které by zdejší akcie poslaly pravděpodobně ještě níže.

"Už rodiče nás učili nakupovat na trhu tehdy, když jsou ceny akcií nízko, a prodávat, když jsou vysoko. Rusko je nenáviděné. Pravděpodobně druhé nejvíce nenáviděné po Argentině," prohlásil slavný investor. "Má ohromné množství nerostných zdrojů a volně směnitelnou měnu. Nevidím důvod, proč nevstoupit na trh, kde 'teče v ulicích krev'."

Ruský ETF Market Vector Russia ETF Trust má pod správou téměř 1,5 miliardy USD, denní zobchodovaný objem se přibližuje 6,5 milionu akcií. Hodně se zaměřuje na energetické tituly (43 % portfolia) a základní materiály (17 %). Gazprom a Lukoil představují 15 % aktiv v tomto ETF.


Rogers je ohledně Číny optimistou již delší dobu a věří, že má našlápnuto k tomu stát se supervelmocí. Svůj optimismus ale mírní obavou ze zadlužení země, ačkoli chválí nedávno oznámené reformy. Zdůrazňuje zejména rozhodnutí liberalizovat některé oblasti čínského finančního trhu (například pravidla, jimiž se řídí IPO, a zahraniční vlastnictví). Rogers upozorňuje na to, že na čínském trhu hodně vybírá, zajímá ho zejména sektor financí.

Díky některým produktům, které se sektorově zaměřují na Čínu, mohou nyní investoři přímo zainvestovat do zdejšího sektoru financí. Jedním z nich je Global X China Financials ETF.

Přestože jde o poměrně koncentrovanou sázku, u investorů se zatím netěší velké oblibě kvůli nižší likviditě. Spravuje méně než 20 milionů USD aktiv a vykazuje relativně nízký průměrný denní objem obchodů. Fond sdružuje zhruba 40 akcií, přičemž banky dominují (nad 50 %). Nemovitosti zahrnují dalších 25 % aktiv, následované pojištěním s 21 %.


Nejpopulárnějším čínským ETF je však iShares FTSE/Xinhua China 25 Index s taktéž významným důrazem na finanční sektor. Z této oblasti pochází až 50 % jeho aktiv. I když je fond diverzifikovaný, mohl by být silně ovlivněn změnami ve finančním sektoru. Může tak nabídnout zajímavou alternativu pro investory, kteří chtějí více likvidity, než by dostali s Global X China Financials ETF.

Jim Rogers: 14 pravd o trzích Jim Rogers: 14 pravd o trzích 

 

Jméno Jima Rogerse vešlo ve známost poté, co s Georgem Sorosem založil Quantum Fund. Tento šarmantní investor posbíral za svou kariéru mnoho zajímavých zkušeností. Poučte se z nich i vy!

 

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688