Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  26.08.2014 18:58:07

Šokující strategie, která zachrání vaše portfolio

Chcete dosáhnout úžasných výnosů jako ty nejúspěšnější hedgeové fondy? Pak si poslechněte jedno tajemství, o němž Wall Street zarytě mlčí: Vsaďte na diverzifikaci. Není to sice příliš "sexy" strategie, ale funguje.

Diverzifikované portfolio vykazuje skutečně působivé dlouhodobé výnosy. JPMorgan Asset Management hlásí z balancovaného portfolia 10letý roční průměrný výnos 7,2 %. A pak že je diverzifikace v časech extrémních korelací a nízkých úrokových sazeb mrtvý koncept!

Třídy aktiv nevykazují vysoké korelace trvale. Například dluhopisy a hotovost poskytují dlouhodobě důležité zajištění proti tržním propadům.

Mezi květnem 2009 a květnem 2011 se téměř vše pohybovalo ruku v ruce. Zlato posílilo o 70 %, americké indexy si připsaly bezmála 60 % bez započtení dividend a iShares MSCI Emerging Markets Index Fund zdražil téměř o 80 %. Pak ale nastal zvrat a trhy se dramaticky rozešly. Zlato a akcie rozvíjejících se ekonomik zažily propad, zatímco americký trh stoupal do výšin. Pokud jste měli silně zainvestováno do zlata nebo Latinské Ameriky, rok 2013 pro vás znamenal bolestivou lekci. Přitom stačilo diverzifikovat.

Co je žhavé nyní, v budoucnu nebude

Diverzifikované portfolio zajišťuje, že se se svými sázkami nemusíte trefovat přesně, ale přitom máte peníze v bezpečí. Podle Vanguard by portfolio ze zhruba 60 % akcií a 40 % dluhopisů dosáhlo výnosu kolem 7,8 % ročně během uplynulých 90 let (jen 16 z 87 let - 18 % případů – by dopadlo celkovou ztrátou).

8% výnosem a vítězstvím v 82 % případů nepohrdne snad žádný rozumný investor. Znamená to mimochodem, že každých 10 let tato míra výnosu vaše investice zdvojnásobí, a to vše bez rizikové spekulace a hromady poplatků za správu.

Nebudete jednička, ale ani největší poražený

Investoři mají tendenci odepisovat diverzifikaci jako nudnou strategii, s níž máte jistotu, že za trhem zaostanete, hlavně v dobách býčího trhu s akciemi a nízkých úrokových sazeb. Investoři rezignují na pevně úročená aktiva a naskakují do rozjetého vlaku akciové rally.

Americká asociace individuálních investorů nedávno uvedla, že v prosinci vzrostly akciové alokace k 6,5ročnímu maximu na průměrně 68,3 % portfolia. Dluhopisové pozice klesly k minimům od začátku roku 2009 na zhruba 15,2 %.

Přestože by z vás vyvážené portfolio zahrnující dluhopisové investice s nuznými výnosy investorskou hvězdu v roce 2013 neudělalo, strategie má velký potenciál ochránit váš kapitál, až se tržní trend obrátí.

 

TRADING EXPO 2014: Proč se zúčastnit konference o investování?

 

Chamtivost není dobrá

Pokud si za každou cenu chcete našetřit na luxusní důchod, nebo jste jen ukrutně chamtiví, nenechte se chytit do investiční pasti s ideou, že když nebudete diverzifikovat a nezaleknete se rizika, zajistíte si vyšší zisky.

Mezi roky 2011 a 2013 byl tříletý výnos indexových fondů sledujících S&P 500 15 % ročně ve srovnání se zhruba 13,4 % v případě aktivních manažerů typických smíšených large caps fondů. Je to ale jen průměr, někteří o peníze přišli navzdory býčímu trhu.

V roce 2012 63 % akciových fondů zaměřených na blue chips, 80 % na mid caps a 67 % na small caps zaostalo za benchmarky. Záznamy za rok 2013 ještě nejsou, ale lze očekávat pokračování slabého výkonu fondů s nejaktivnějšími manažery. Když akcie každou chvíli lámou rekordy, je snadné vysmívat se konzervativnímu investičnímu stylu.

Ve zpětném pohledu se může zdát, že lze překonat trh s jednou akcií, která si připíše desítky procent. V reálném čase je ale takřka nemožné přechytračit trh. Když Wall Street s tunami diplomů a drahými investičními nástroji nedokáže porazit indexy, museli byste mít extrémní štěstí nebo nadpřirozený talent, abyste to zvládli vy.

Neskočte na staré triky Wall Street založené na strachu a chamtivosti. Právě nyní, po fantastickém roce pro akcie, je ten nejlepší čas pro marketéry, aby nachytali na udičky nic netušící investory.

Býci předpovídají opakování skvělého výkonu, medvědi varují, že vše nasvědčuje krachu. Bez ohledu na to, jakou cestou se trh vydá, je jedna věc jistá - diverzifikované portfolio vynáší dlouhodobě. Nezáleží na tom, jaká strana vyhraje válku chamtivosti a strachu.

 

  Znamenají rekordní ceny akcií bublinu? Ale kdepak, je to úplně normální Znamenají rekordní ceny akcií bublinu? Ale kdepak, je to úplně normální

Na akciovém trhu se možná vytváří obří bublina. Argumentovat tím, že akcie stanovují stále nové rekordy, je ale scestné.

      Trend je váš přítel. Dokud se nezmění Trend je váš přítel. Dokud se nezmění

"Proč sázíte na tu akcii?" - "Přece protože jde nahoru!" Přesně takovéto chování je důkazem následovaní trendů. Tento zlozvyk přitom může stát investory obrovské peníze.

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688