BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  26.08.2014 11:57:14

Jednání mezi Ruskem a Ukrajinou a páteční projev Maria Draghiho dostávají euro pod tlak, analýza EUR/CHF, EUR/JPY, NZD/USD

Nejširší americký akciový index S&P 500 včera překonal magickou hranici 2 000 bodů prvně ve své historii, avšak uzavřít nad touto hodnotou se mu nepodařilo (1 997,92). Všechny tři hlavní americké akciové indexy (Nasdaq, Dow Jones, S&P 500) si včera připsaly po půl procentu zisku. Index S&P 500 prorazil hodnotu 1 000 bodů v roce 1998, trvalo mu tak 16 let získat dalších 1 000 bodů. Nákupní horečka byla podpořena pátečními slovy Maria Draghiho, který naznačil možnost dalších monetárních stimulů v eurozóně. Prezident Evropské centrální banky (ECB) se v pátek vyjádřil ve smyslu, že „udělá cokoliv" v boji s inflací. Nicméně jeho rozhodovací proces nebude jednoduchý vzhledem k tomu, že musí aplikovat jednotnou monetární politiku na všechny členské země, přičemž některé potřebují pomoc centrální banky méně (Německo) a některé zase více (jih Evropy).

Akciová nákupní horečka se již v noci nepřesunula do Asie a dnes ráno do Evropy, kde je pečlivě sledováno setkání ruského a ukrajinského prezidenta. Ti dnes jednají v Minsku za asistence koordinátorů EU o napjaté situaci na východě Ukrajiny. 30. srpna pak bude Porošenko jednat s vedením EU. Ukrajinského prezidenta znepokojuje, že Rusko plánuje vyslat do jeho země další konvoj s humanitární pomocí. Ten první již překročil Rusko - ukrajinskou hranici. Ukrajinský prezident podepsal včera dekret o rozpuštění parlamentu. Předčasné parlamentní volby se budou konat 26. října. Porošenko uvedl, že tyto volby jsou součástí jeho mírového plánu. Na dnešní Rusko - ukrajinské setkání reaguje index VIX, zlato a JPY růstem.

Euro včera pokračovalo v oslabování. Směrem dolů mu pomáhají hlavně páteční slova Maria Draghiho ohledně dalších potenciálních monetárních stimulů. Negativní vliv na společnou měnu eurozóny měly včera i horší čísla německého indexu IFO (podnikatelská nálada) a informace o rozpouštění francouzského parlamentu. Na aktuální situaci rovněž reagují výnosy ze státních dluhopisů, zejména těch německých, poklesem.  Výnosy z 2letých německých státních bondů klesly včera k 16měsíčním minimům, a to na mínus 0,05 procenta. Zásadní ve vývoji EUR/USD je odlišné směřování monetárních politik USA a eurozóny. Zatímco Spojené státy plánují ukončit program QE letos v říjnu a příští rok zvýšit základní úrokovou sazbu, tak eurozóna o zvyšování úrokových sazeb ani nesní, v září spouští program TLTRO a navíc přemýšlí o dalších monetárních stimulech.

Euro včera rovněž oslabilo vůči CHF, kde dosáhlo téměř na 2letá minima (1,2070),
přičemž švýcarská centrální banka fixuje minimum eura vůči CHF na hodnotě 1,20. Euro vůči JPY oslabilo na týdenní minimum 137,03 a 2týdenní minimum vůči GBP (0,7950). Hlavní makroekonomickou zprávou z eurozóny budou tento týden srpnová data inflace publikována v pátek dopoledne.

Novozélandský dolar (NZD)
v noci oslabil poté, co byla zveřejněna data obchodní bilance s vyšším než očekáváným schodkem. „Kiwi" oslabil hlavně vůči AUD, kde klesl na 9měsíční minima (1,1170). NZD je pod tlakem kvůli klesající ceně mléka, což je hlavní exportní artikl a měnové politice tamní centrální banky, která se rozhodla dát si pauzu od dalšího zvyšováníúrokových sazeb. Ty jsou nyní na úrovni 3,5 procenta, přičemž další růst je avizován až na konci letošního roku. Na začátku roku 2014 banka předpokládala, že na konci roku dosáhne základní úroková sazba hodnoty 4,00 – 4,25 procenta.

Makrokalendář pro dnešní den:


Euro včera prorazilo silnou medvědí svíčkou hladinu podpory 1,2103 vůči CHF a zastavilo se až na hodnotě 1,2070, kde bylo naposledy v prosinci 2012. Další nejbližší technická podpora je na úrovni 1,2030, kde se EUR/CHF obchodovalo celý podzim 2012. Níže už je jenom úroveň 1,20, kde švýcarská centrální banka fixuje minimum eura vůči CHF. Z dlouhodobějšího hlediska by aktuální úrovně mohly být zajímavé pro postupné budování dlouhé pozice, hlavně vzhledem k přítomnosti SNB na trhu a fixaci kurzu.


Měnový pár EUR/JPY se obchoduje v klesajícím trendovém kanálu, jehož horní hranu oředchozí týden testoval. Další pohyb páru v kanálu by ho mohl dovést až předchozím minimům na úrovni 136,20.


NZD/USD po horších datech obchodní bilance opět oslabuje. Včera prorazil hladinu rezistence shodnou s Fibonacciho úrovní 61,80, čímže se mu otevřela cestaFibonacciho úrovni a rezistenci 0,8240 - 0,8220. Další cílovou hodnotou by pak v případě dlouhodobějšího výprodeje mohla být až hodnota 0,8060.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688