Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  24.08.2014 08:43:45

Zvyšování sazeb Fedu nemusí zabít akciovou rally

Hlavní ekonom a stratég Gluskin Sheff & Associates David Rosenberg uklidňuje investory, že by se neměli zvyšování sazeb Fedu obávat. Historie podle něj navíc prozrazuje, jací jsou vítězové a poražení akciového trhu v období před tím, než úroky vzrostou.

Sazby Fedu by se neměly zvyšovat do první poloviny roku 2015. Americká centrální banka musí nejprve do posledního čtvrtletí tohoto roku dokončit proces takzvaného taperingu (omezování nákupů aktiv). Navýšení sazeb se očekává v roce 2015, jakmile míra nezaměstnanosti spadne pod 6 %.

Proč tolik paniky kolem zvyšování sazeb?

Především kvůli tomu, že se o zvyšování sazeb už hodně dlouho mluví. Nedošlo k němu od roku 2006. Stejné obavy převládaly na trzích před rokem 1994 (předcházelo tomu navýšení v roce 1989), ale i v roce 2004 (sazby se nezvyšovaly od roku 2000).

Pět let mezi cykly růstu a poklesu sazeb Fedu není ničím neobvyklým, devět let už je dost dlouhá doba. Yellenová si toho je vědoma. Fed musí být opatrný, aby se se zvyšováním sazeb neukvapil jako v letech 1993 a 2003.

Pohled do minulosti odhaluje, že býčí trh nikdy nekončil hned po prvním zvýšení sazeb. Na cestě ode dna k vrcholu u S&P 500 jsme na základě historických vzorců teprve ve třetině. Průměr i medián jsou v podstatě identické a nikdy se nestalo, že by v době prvního zvýšení sazeb byl cyklus dále než v polovině.

Vše může být tentokrát jinak kvůli rozměrům a době trvání současné akciové rally. Fed dosud nikdy (v historii sahající do 50. let 20. století) nečekal s prvním zvýšením sazeb celých pět let býčího trhu. Obvyklá doba byla jeden až tři roky (dokonce i v období po technologické bublině).

Vrchol trhu přichází zpravidla tři roky po zvýšení sazeb Fedu (nejkratší prodleva byla rok a půl koncem 60. let). Historická data také ukazují, že trh dosahuje vrcholu, až když je proces zvyšování sazeb Fedu v plném proudu.

  Týden na trzích podle burzovních grafů: Akcie zpátky na rekordech, hraje se o býčí trend a metu 2 000 bodů Týden na trzích podle burzovních grafů: Akcie zpátky na rekordech, hraje se o býčí trend a metu 2 000 bodů

Index S&P 500 v uplynulém týdnu bez zaváhání překonal předchozí maximum 1 991 a pokračoval na nový historický rekord. Negativně vyznívající graf se změnil na neutrální, po případném růstu nad 2 000 se stane býčím.

3 signály od akciového čaroděje, že trhy čeká prudký pád

3 signály od akciového čaroděje, že trhy čeká prudký pád

Americké akciové indexy se sice vrátily k rekordům, investor Mark D. Cook, známý jako akciový čaroděj, však vidí tři jasné signály, které ukazují na konec býčího trhu. Býci si podle něj pouze kupují čas, jen o tom nevědí.

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688