STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  19.08.2014 09:35:02

Automatické obchodní systémy versus obchodník

Autor: Adam Maštalíř

Emoce mohou být považovány za úhlavního nepřítele každého tradera, často totiž vedou k neuváženým rozhodnutím a následným ztrátám. Otázka zní, mohou automatické obchodní systémy pomoci překonat psychologické pasti?

Tématu psychologických pastí se věnuje Roland Barach v knize nazvané "Mindtraps: Unlocking the Key to Investment Success" (1988).

Již mnohokrát jsme slyšeli o tom, že trh je ovládán chamtivostí a strachem. Chamtivost může ovlivnit tradera tak, že drží pozici příliš dlouhou dobu v naději dosažení vyšší ceny a to i v případech, kdy cena padá. Tímto způsobem je velmi snadné přejít z kýžené oblasti vysokých zisků do oblasti vysokých ztrát. Pro zamezení těchto pocitů je nutné nahlédnout na jednotlivé pozice a ujistit se, že aspekty původně opodstatňující otevření dané pozice stále platí. Strach může naopak tradera odradit od vstupu do obchodu nebo být důvodem pro příliš brzké uzavření pozice, v důsledku čehož je ochuzen o velmi dobré obchodní příležitosti. Strach může být i zábranou pro dosažení mnohem větších zisků, například při výstupu z pozice na základě strachu ze ztráty zisků již vzniklých.

Jednáni tradera může ovlivňovat velké množství dalších emocí, pro každého účastníka trhu je důležité tyto psychologické pasti (Mindtraps) rozpoznat, porozumět jim a neutralizovat je. Tento proces zahrnuje poznání sebe sama, svých osobních psychologických pastí a pomocí tréninku či jiných postupů zabránění jejich vlivu na obchodování.

Mohou pomoci automatické obchodní systémy?

Čím dál častěji se setkáváme s problematikou automatických obchodních systémů (AOS), toto téma je zajímavé i z hlediska psychologie v tradingu. Je na místě klást si otázku, zda dokáže kvalitní AOS odstranit či alespoň redukovat výše zmíněné psychologické pasti. Na první pohled se může zdát, že jednoznačně správná odpověď zní ano, vždyť AOS provádí obchody na základě tvůrci přesně definovaných pravidel, o kterých nikdy znovu nepochybuje, psychologie je však mocná a v reálném prostředí na tradera působí neustále (nikoli na AOS).

Psychologické pasti se v tomto případě mohou objevovat, pokud trader sice provedl analýzu a optimalizaci systému, nicméně si není plně vědom významu veškerých hodnot a ukazatelů. Nelze totiž od systému očekávat obchody v jeho průměrných hodnotách, je potřeba brát na vědomí množství ztrátových obchodů v řadě, četnost a hloubku poklesů a mnoho dalších. Je častým jevem, že krátce po spuštění AOS dojde k sérii ztrátových obchodů, jež mohou nepříjemně působit na psychiku tradera, avšak nejhorší, co může udělat, je začít jej z tohoto důvodu upravovat (přeprogramovat jej) krátce po jeho spuštění.

AOS tedy může významně zredukovat psychologické pasti působící na tradera, to je však možné pouze v případě, že si je zcela vědom toho, jak systém funguje a veškerých jeho výhod i nevýhod. Má-li trader k systému důvěru a perfektně mu rozumí, je schopen se vyvarovat zbytečných úprav a odolá tak psychologickým pastem. Potom je AOS velmi dobrým pomocníkem.

Více o obchodování a AOS naleznete zde:  http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   9:00  Obce Královéhradecka - 2024 ČSÚ (ČSÚ)
Čt   9:00  Státní dluhopisy podle doby splatnosti za únor 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688