Jana Brožková (Bydlet.cz)
Reality  |  18.08.2014 14:23:42

Nové rodinné domy se prodraží = o stavební parcely s DPH!

Nové rodinné domy se prodraží kvůli uvalení DPH na parcely o stovky tisíc korun! Stát splétá bič na výstavbu nových rodinných domů. Zdražení má platit od Nového roku!

Sladký sen o výstavbě vlastního rodinného domu od příštího roku pořádně zhořkne. Ministerstvo financí totiž hodlá od příštího roku uvalit daň z přidané hodnoty (DPH) na stavební parcely, ke kterým jsou přivedeny inženýrské sítě. Tyto parcely jsou dosud od DPH osvobozeny. Po Novém roce tak jejich ceny vyskočí o mnoho set tisíc korun.

Z materiálu, který ministerstvo financí rozeslalo do připomínkového řízení a v nejbližší době jej dostanou na stůl i ministři, vyplývá, že stát hodlá s účinností od 1. ledna příštího roku uvalit minimálně 15% daň z přidané hodnoty na stavební parcely, na kterých žádná stavba není, to znamená tedy i na pozemkyhranici kterých budou přivedeny inženýrské sítě. Toto opatření citelně ochromí či téměř zastaví výstavbu nových domů v celé zemi. Například v Praze, kde se průměrná cena parcely pohybuje mezi čtyřmi a pěti miliony korun, dojde tak k jejich zdražení nejméně o 600 až 750 tisíc korun. V případě, že na parcely bude uvalena základní sazba DPH ve výši 21% , zvýší se jejich cena o 840 tisíc až 1,05 milionu korun.

„Tuzemské stavebnictví se již několik let zmítá ve smrtelných křečích a stát mu místo úlevy a podpory ještě více utahuje pomyslnou smyčku kolem kroku. Toto je postupná likvidace posledních zbytků tvořivých sil v odvětví, které tímto fakticky zamrzne,“ bije na poplach se Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva společnosti EKOSPOL, která je lídrem tuzemského developerského trhu a za první pololetí letošního roku v Praze prodala nejvíce nových bytů.

„V závěru loňského roku stát podobně uvalil daň na pozemky pod bytovými domy, které od letošního roku vedlo ke zdražení bytů. Výnos pro státní pokladnu přitom bude velmi nepatrný a ani u DPH z parcel to nebude jiné. Nicméně toto další brutální opatření citelně ochromí výstavbu nových domůČeské republice a způsobí stavebnictví další problémy včetně propouštění dělníků ze stavebních firem. Na celou věc je potřeba nahlížet i z pohledu jednotlivých rodin, které si chtěly dům postavit. Původní rozpočet na jeho výstavbu tímto opatřením nepříjemně naroste a velká část lidí pak samotnou stavbu oddálí, nebo si nakonec rozmyslí i její samotnou realizaci,“ dodává Korec.

01.09. 16:32  DPH (Aleš P.)
19.08. 10:18  Platí to už od 1.1.2014 (Karel)






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688