IFC Markets (IFC Markets)
Akcie v ČR  |  15.08.2014 15:47:55

Světové akciové indexy ve čtvrtek pokračovaly v růstu, ale.....

Světové akciové indexy ve čtvrtek pokračovaly v růstu, ale pro obnovení maxim v polovině července je ještě daleko. Prezident Ruské Federace Vladimir Putin přednesl projev ve věci událostí na Ukrajině. Investoři zjistili, že ta byla mírumilovná a mírně snížila politické napětí.

Toto přispívalo k růstu kotací akcií navzdory tomu, že americká makroekonomická data o trhu práce během týdne byly slabší, než odhady. Sezóna výkazů v USA na druhý kvartál chýlí se ke konci. 92% společností ze seznamu indexu S&P 500 podaly výpovědi. 67.7% z nich překročily předběžné odhady na zisk. Někteří účastníci trhu jsou znepokojeni tím, že tento index roste již více než 1000 dnů bez výynamné korekce alespoň o 10%. Patřičně, oni se dosud vyhýbají nákupů. Teoreticky, toto může vysvětlit relativně nízká burzovní aktivita. Obrat amerických obchodů včera byl o 13% níže 5denního průměru (5,4 mlrd.) a činil 4,7 mlrd. akcií. Po uzavření obchodů obchodní sít' Nordstrom Inc podala negativní výpověd', а JC Penney Co a Monster Beverage Corp — pozitivní. Nyní futures na americké akciové indexy jsou „v plusu“. Ve Spojených státech dnes vyjde docela dost makroekonomických informací. Na začátku týdne většina odhadů byly negativními, ale nyní, po vypuštění firemních výkazů, tyto byly revidovány jako pozitivní. V 12-30 SЕČ budou zveřejněny index výrobců cen a index výrobní aktivity v New Yorku. V 13-15 SЕČ vyjdou průmyslová výroba a index spotřebitelské důvěry od Michiganské univerzity.



Evropské akciové indexy dnes rostou již 3 den po sobě. Pokud nebude pokračovat do konce dne, pak tyto budou ukazovat maximální týdenní zvýšení během posledních 6 měsíců. Investoři nevěnují pozornost slabým ukazatelům ekonomiky EU. Oni pozitivně reagovali na příležitost normalizace politické situace na Ukrajině po prohlášení prezidenta RF Vladimira Putina. Domníváme se, že existuje určitá logika: až se ekonomika zotaví evropská centrální banka bude dále «čerpat» trhy likviditou. Ukazatel Р/Е indexu MSCI Germany za posledních 10 let je na minimální úrovni a je roven 12. To hovoří o teoretickém podcenění německých akcií. Při indexu MSCI Europe ukazatel Р/Е je roven 13,6 a S&P 500 — 15. Dnes v eurozóně nebudou významných makroekonomických dat.

Japonský index Nikkei dnes spolu s dalšími světovými indexy roste a může ve 4 měsících prokázat maximální týdenní růst. Navzdory tomu, index pokračuje zůstat ve svém středně-dlouhém trendu. Tím se potvrzuje nízká aktivita obchodů. Včerejší obrat byl o 22% menší, než průměr za měsíc. Poznamenejme, že japonská banka (BOJ) posuzuje příležitost snížení růstu HDP na tento rok již počtvrté. Nyní ten činí +1%, ale může být snížen až do +0,4% kvůli slabým ukazatelům zahraničního obchodování a negativnímu vlivu zvýšení daně z prodejů v Japonsku od 1. dubna. Ostatně, přezkoumání ekonomického růstu se nemůže stát ihned: během zasedání BOJ 31. října.



Cena cukru zůstává v blízkosti 6měsíčního minima. Indie může zvýšit dovozní poplatky až do 40% od 15% pro ochranu místních výrobců, pokud oni pomůžou splácet zemědělské úvěry. To může snížit objem nákupů cukru na světovém trhu. Poznamenejme, že řada předních brazílských výrobců cukru, jako jsou Cosan SA a Sao Martinho se rozhodli odložit realizaci v naději na příznivější cenovou konjunkturu v sezóně 2014/2015. Pokud poptávka po cukru nebude obnovená, ony mohou zpracovat část cukrové třtiny do etanolu, který je používán jako pohonná hmota. Takže, existují jak negativní, tak i pozitivní faktory. Pravděpodobně, kotace cukru se budou nějaký čas nacházet v neutrálním trendu.



Cena zemního plynu včera zvýšila. Jeho zásoby ve Spojených státech rostly o 78 mlrd kubických stop, což je menší, než odhady činící 82 mlrd. Očekáváme katastrofální pokles cen na plyn. Za cenu nižší než $4 za mmBtu ten se stává přitažlivějším pro výrobu elektrické energie než uhlí. Proto poptávka po plynu může zvýšit. Kromě toho, nyní zásoby plynu ve Spojených státech činí 2,47 bln. kubických stop. Na začátku této sezóny na konci října tyto mají růst alespoň o 1 bln kubických stop, což může podporovat poptávku.

IFC Markets je předním brokerem na mezinárodních finančních trzích,
poskytuje profesionální služby v oblasti Forex a CDF obchodování.                  

www.ifcmarkets.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688