STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  14.08.2014 15:23:17

Jak investovat do dividendových titulů - 8 základních pravidel

Autor: Tomáš Kvapil

Dlouhodobé investování do stabilních akciových titulů vyplácejících dividendu může investorovi přinést zajímavé zhodnocení a také stabilitu. Dnes se podíváme na jeden ze způsobu jak tyto titulu vybrat.

Výběr dividendových akcií je vázán 8 pravidly:

  • Pravidla 1-5 určí vhodné akcie
  • Pravidla 6-7 nám naznačí, kdy akcie nakoupit
  • Pravidlo 8 je zaměřeno na řízení portfolia

Každé z těchto pravidel je založeno na společných názorech velmi úspěšných investorů a dobře kvantifikovatelné. Pravidla byla také akademicky testována a historicky zlepšily dlouhodobý výnos.

A.    Výběr akcie

Pravidlo 1- Kvalitativní přístup

První pravidlo by mělo přispět k výběru pouze skvělých dividendových společností, které v minulosti prokázaly dobré dlouhodobé výsledky a to jak v oblasti stability, tak i růstu a profitability.

Toto pravidlo zní: Investuj pouze do společností s více než 25tiletým nepřetržitým růstem dividendy.

Akciové tituly s takovouto historií růstu dividendy, jsou nazývány Dividendoví Aristokrati a v posledních deseti letech překonaly index S&P 500 o 2,88 % ročně. Více o Dividendových Aristokratech a jejich seznam pro rok 2014 najdete na zde: http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky/dividendovi-aristokrati 

Pravidlo 2 - Dividenda

Smyslem druhého pravidla je, investovat do společností, které platí největší dividendy a zvyšují tak cash flow plynoucí z investic.

Toho dosáhneme tímto způsobem: Hodnoť akcie z pohledu jejich dividendového výnosu.

Dle analýzy Heartland Fundu nejvíce výnosový kvantil společností z pohledu dividendy překonal nejméně výnosový kvantil o 1,76 % ročně mezi roky 1928 až 2013.

Pravidlo 3 - Bezpečnost

Další pravidlo by nám mělo zajistit stabilitu vyplacených dividend. Z tohoto pohledu je důležité, aby firma nevyplatila celé své zisky právě na dividendách. Pokud se tak stane, může společnost čelit nedostatku financí, třeba na rozšíření stávajícího businessu. Společnost může potkat také pokles a v takovém případě by byla nucena tyto dividendy zkrátit. Tudíž investice do firmy, jejíž zisky jsou větší, než dividendové výplaty, nám zajistí větší stabilitu a bezpečnost dividendy.

Třetí pravidlo tedy nabádá: Hodnoť akcie dle jejich výplatního poměru (payout ratio).

Analytici z Credit Suisse potvrzují, že vysoce dividendově výnosové akcie s nízkým výplatním poměrem překonaly vysoce dividendově výnosové tituly s vysokým poměrem o 8,2 % ročně od roku 1990 do 2006.

Pravidlo 4 - Růst

Dalším významným faktorem, který by měl rozhodovat při výběru je růst. Pokud společnost dlouhodobě rostla, dá se předpokládat, že tento trend bude pokračovat a přinese nám větší zhodnocení investice.

Toto pravidlo radí: Hodnoť akcie z pohledu jejich dlouhodobého růstu příjmů.

Studie z dílny Oppenheimer Funds poukazuje na to, že rostoucí dividendové akcie překonaly akcie se stagnující dividendou o 2,4 % ročně a to od roku 1972 do 2013.

Pravidlo 5 - Klid mysli

Psychologie je dalším důležitým faktorem ovlivňujícím výnosnost investora. Pokud se investor zaměří na sektory/akcie, do kterých se investuje i v době recese a paniky, bude pro něj jednodušší tyto tituly dlouhodobě držet.

Toto pravidlo tedy logicky zní: Hodnoť investice podle dlouhodobé volatility.

I toto pravidlo bylo potvrzeno a to výzkumem společnosti McGraw Hill Financial, dle kterého index S&P Low Volatility překonal index S&P 500 o 2 % ročně v minulých 20 letech do září 2011.

 

B.     Vhodný čas k nákupu

Pravidlo 6 - Nadhodnocení

Investor by měl vždy prodat akcie, jejichž cena je mnohem vyšší, než jakou by si firma ve skutečnosti zasloužila. A poté tyto peníze reinvestovat.

Šesté pravidlo jednoduše říká: Prodej akcie s normalizovaným P/E přesahujícím hodnotu 40.

Decil akcií s nejnižším P/E v čase od 1975 do 2010 překonal decil s nejvyšším P/E o 9,02 % ročně. Což znázorňuje graf ze studie Bridgehouse.

Pravidlo  7 – Porušení dividendy

V případě, že firma sníží dividendu, platí investorovi méně, což je přesný opak toho co požadujeme. Investor si tudíž musí připustit, že firma ztratila svou bezpečnost a reinvestovat finance do stabilnějšího titulu.

Toto pravidlo tudíž nekompromisně určuje, kterou akcii je nutné prodat: Prodej akcii, jejíž dividenda je snížena či zrušena úplně.

Ze studie Oppenheimerova fondu, jež byla zmíněna výše, vyplývá také to, že akcie s negativní změnou dividendy mají nulovou výnosnost od roku 1972 do 2013.

C.    Řízení portfolia

Pravidlo 8 - Diverzifikace

Při postupné tvorbě portfolia by měl investor mít seznam akcií vytvořený a seřazený například podle výše popsaných kritérií. Z tohoto seznamu by měl nakupovat nejlépe hodnocené tituly, čímž bude své sázky rozšiřovat do různých odvětví, avšak stále se bude jednat o investice do skvělých a výhodně oceněných společností.

Pravidlo je tedy následovné: Kupuj akcie nejvýše postavené v seznamu a zároveň jich vlastníš nejméně.

Dle knihy Investment Analysis and Portfolio Management plyne 90 % výhod diverzifikace z držby 12 až 18 akciových titulů.

Více  o investování naleznete zde: http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:27  Graf dne – Bitcoin (18.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688