IFC Markets (IFC Markets)
Akcie ve světě  |  13.08.2014 15:37:38

Světové akciové indexy po dvoudenním růstu v úterý klesly

Světové akciové indexy v úterý po dvoudenním růstu mírně klesly. V předchozích přehledech jsme zaznamenali nízký objem obchodování na amerických burzách. Zpravidla, to hovoří o nestabilitě pohybů kotací, proto korekce byla zcela očekávanou.

Mimochodem, včera obrat obchodů ve Spojených státech za měsíc klesl na minimum a činil 4,3 mlrd. akcií. Účastníci trhu nepospíchají obchodovat při absenci nových ekonomických dat. Americká data nevyšly dva dny. Podle našeho názoru, dnes bude hlavní ekonomická událost v týdnu: v 12-30 SЕČ budou zveřejněny maloobchodní tržby v červenci. Očekává se zvýšení již šesti měsíc po sobě jdoucích, což je pozitivním faktorem. Kromě toho, v 14-00 SЕČ vyjdou výrobní zásoby. Nyní futures na americké akciové indexy se obchodují „v plusu“. Investoři spoléhají na normalizaci politické situace na Ukrajině. Rusko poslalo karavanu asi tři sta kamionů s humanitární pomocí.



Díky slabým německým ekonomickým ukazatelům pokles evropských indexů byl včera výraznějším, než americké vypočteny Evropským střediskem ekonomických průzkumů (ZEW). Dnes kotace akcií v EU se zvýšují kvůli částečné stabilizaci na Ukrajině a dobrému kvartálnímu výkazu pojištovny Swiss Life a výrobce LCD obrazovek Merck. V 9-00 SЕČ vyjdou data ohledně průmysové výroby z eurozóny. Domníváme se, že předběžné odhady jsou mírně negativními. V 9-30 SЕČ banka Anglie zveřejní přehled inflace. Ukazatel Р/Е indexu Stoxx Europe 600 klesl do 14,9 od 15,7 v červenci. Nyní investoři očekávají růst celkového zisku společností z tohoto indexu o 7,5% dle výsledku roku 2014. To je téměř dvakrát méně než lednový odhad o +14%.



Dnes ráno japonský index Nikkei výrazně vzrostl o 18%, níže průměru za měsíc. K tomuto přispívaly několik pozitivních faktorů. Pokles HDP v druhém kvartálu činil -6,8% a byl menší než odhad -7,1%. Japonská centrální banka oznámila pokračování stimulace ekonomiky a nevyloučila její zvýšení, což způsobilo oslabení jenu. Přitom Premiér Šinzó Abe řekl, že přístí rok v říjnu se bude ještě diskutovat zvýšení daně z prodejů od 8% dо 10%. Dnes v noci v 23-50 SЕČ vyjdou každotýdenní data japonského ministerstva zemědělství o investorských aktivitách a průmyslové objednávky v červnu. Odhad je pozitivním. Investoři spoléhají na podporu akciového trhu nákupem japonského státního fondu, který předtím oznámil plány na zvýšení podílu akcií ve svém portfoliu.

Dnes ráno vyšla další činská statistika. Průmyslová výroba, maloobchodní tržby a objem úvěrů v juanech byly horší, než předběžné odhady. Zpomalení ekonomického růstu v Číně může negativně ovlivnit kotace komoditních futures. V důsledku dnes měd' a nafta výrazně zlevnily.

Získávání nafty ve Spojených státech vzrostlo o 3 mln barelů denně od roku 2008 a během posledních 27 let dosáhlo maximální úrovně. Kvůli tomuto její import ve Spojených státech se snížil o více než čtvrtinu od roku 2008 a činí 7,17 mln. barelů . Její podíl v celé spotřebě klesl na minimum roku 1970 a je roven 22%. Poznamenejme, že Spojené státy spotřebují asi třetina světové nafty. Z tohoto důvodu změny v americké poptávce výrazně ovlivnují její cenu. Brent během 13 měsíců zlevnul na minimum.

USDA očekává rekordní úrodu kukuřice ve Spojených státech- 14,03 mlrd. bushlů letos. Ale to je nižší, než odhady účastníků trhu 14,25 mlrd. Objem zásob na konci sezóny může činit 1,8 mlrd bushlů, což je také menší, než očekával trh. Přibližně ve stejné situaci s předpovědí sóji. Díky tomuto kotace těchto futures se téměř nezměnily po vypuštění každoměsíčního přehledu ministertva zemědělství Spojených států.



USDA snížil odhad dodání cukru ve Spojených státech. V důsledku předpokládaný poměr zásob ke spotřebě klesl na minimum od dubna roku 2012 a činil 6,9% ve srovnání s 14,1% v loňském roce. Připomeňme si, že USA dříve vedly antidumpingová opatření proti mexickému cukru. Poté Mexiko přeorientovalo na další kupce. Nevylučujeme, že odhad USDA může podporovat kotace cukru.

IFC Markets je předním brokerem na mezinárodních finančních trzích,
poskytuje profesionální služby v oblasti Forex a CDF obchodování.                  

www.ifcmarkets.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

22.06.2022Po prodlouženém víkendu v USA akciové indexy rostly Research (Česká spořitelna)
19.04.2022Po prodlouženém víkendu akciové indexy v USA mírně klesly Research (Česká spořitelna)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688