STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  13.08.2014 09:01:09

Atraktivní akcelerátor rozvoje společností - Private equity

Autor: Zuzana Koňaříková

Možností, jak získat kapitál k profinancování obchodních záležitostí, získání většího tržního podílu, expanzi společnosti či zvýšení potenciálu tvorby hodnoty firmy je v současnosti hned několik. Středem zájmu v tomto článku bude alternativní zdroj financování, tzv. investice zaměřené na private equity, které představují investici soukromého kapitálu do veřejně neobchodovatelných společností s potenciálem růstu. Po finanční krizi zažívá tento typ investic opět boom.

Private equity versus venture capital

Malou vsuvkou bude zmínka o investici zaměřující se na venture capital (dále VC). Tento typ investic bývá mnohdy ztotožňován s private equity (dále PE). Například ve Spojených státech je mezi těmito dvěma pojmy znatelný rozdíl. Hlavní odlišnost lze spatřit v rizikovosti a očekávaném výnosu. Co se týče PE, investoři u tohoto typu investování poskytují kapitál společnostem, které jsou ve fázi zralosti, společnostem, které již vykazují určitou historii. PE investoři se snaží získat v dané společnosti majoritní podíl, který jim tak dává právo na aktivním řízení v podniku. VC je spojen s investicí do mladých společností, které potřebují zvýšit kapitál pro svůj rozvoj, nevyznačují se dlouhou historií a představují proto pro investory relativně vyšší riziko než PE. V případě VC investic je podíl na základním kapitálu minoritní. Investory do PE (VC) jsou penzijní fondy, fondy fondů, pojišťovny, hedgové fondy ale i bohaté fyzické osoby.

Úvodní průvodce PE investicemi

V dalších odstavcích se článek bude zabývat private equity investicemi. Společnosti, které se zaměřují na investice typu PE, se obecně nazývají Private equity fondy. Z nejznámějších fondůČR jsou například Advent international, Amundi Private Equity Funds, Argus Capital, ARX Equity Partners, Enterprise Investors. Existují tři způsoby, jak může investor (společnost) investovat do vybrané firmy, jejíž akcie nejsou veřejně obchodovány. První způsob je přímá investice do firmy, druhý způsob probíhá za pomocí fondu, kde inklinovaný investor vystupuje jako „limited partner“ a nechává si vložené peníze spravovat manažerem fondu, „general partnerem“, který fond řídí a po skončení investice investorovi vrátí zhodnocené prostředky o zisk. Třetí způsob je pomocí fondu fondů, kde je pod jedním fondem spravováno fondů hned několik a investice je tak diversifikovaná.

Stejně jako každý jiný investiční nástroj i PE má své kladné a záporné stránky. PE představuje střednědobé až dlouhodobé financování firem a to na bázi poskytnutí kapitálu, za který získává poskytovatel financí podíl na základním kapitálu dané firmy. Velkou výhodou je, že se tak investor poskytujíc kapitál stává spoluvlastníkem firmy a investuje tak přímo do majetku firem. Vložená investice ve formě kapitálu se přetransformuje na podíl ve firmě, který pak investoři mohou prodat a tím generovat zisk. Firmy vyhledávající kapitál v rámci PE investic se snaží získat kapitál pro expanzi, nikoliv pro financování rychlého rozvoje jejich společnosti, což je spekulativní investice například v rámci mladých společností tzv. „start-upů“. Nevýhodou kromě samotných poplatků správcům fondu, které snižují výnos poskytovatelům financí (investorům), je i fakt, že držení investice PE je okolo 3 - 7 let. Až po této době je možné odprodat svůj podíl, během těchto let tak investoři nemají přístup ke svým prostředkům. Doba držení investic tak může představovat platební neschopnost (nelikviditu) a zvyšování nákladů oportunitních příležitostí.

Více o fundamentální analýze můžete najít zde: http://stox.cz/vzdelavani/fundamentalni-obchodovani

Země CEE na špičce

Podle průzkumu poradenské společnosti Deloitte se důvěrainvestice typu PE ve střední Evropě vrací na předkrizovou úroveň.  Hlavním důvodem je zotavování hospodářství v regionu střední a východní Evropa (CEE) a tím snazší přístup k dluhovému financování, který investorům a PE fondům umožňuje realizovat investice, na které nebylo dostatek prostředků. Studie Deloitte přišla s informací, že v oblasti PE investic je očekáván nárůst aktivity a tím i nejvyšší projevený stupeň důvěry za poslední dva roky. Závěr vyplynul z průzkumu oslovených respondentů, mezi které byli zařazeni lidé působící v daném odvětví, tj. investoři a private equity fondy a s touto myšlenkou se ztotožnilo 60 procent oslovených. Pro zajímavost, jedna z největších realizovaných transakcí do private equity ve střední Evropě, o které se Ondřej Jež, manažer pražské kanceláře Deloitte zmiňuje, je nákup společnosti SBB Telemach v Srbsku za 1 miliardu EUR globálním fondem KKR. Pozitivní faktor vidí nejen v samotném objemu transakce, ale také vstupu velkého globálního fondu do regionu střední Evropa. Zajímavým investičním sektorem jsou telekomunikace, IT technologie, zdravotnictví a strojírenská výroba.

O tom, že se střední a východní Evropa dostává do popředí atraktivních destinací pro PE investice, svědčí i další průzkum, tentokrát od společnosti EY Czech Republic.

Zdroj: Průzkum Global Capital Confidence Barometer, EY Česká republika

Arx Equity Partners

V rámci diskutované zvýšené atraktivnosti zemí CEE pro PE investice nezahálí ani české PE fondy a chystají potřebné inovace. Arx Equity Partners, nezávislý PE investor, připravuje spustit čtvrtý PE fond, který bude zaměren na CEE.  Aktivně začal investovat v roce 1998 společně s Deutsche Bank pod jménem DBG a za tu dobu v České republice bylo zrealizováno 9 z 20 jejich celkových investic. Spuštění je plánováno na konec tohoto roku či začátkem příštího roku 2015. Cílem budou středně velké soukromé společnosti bez sektorového omezení. Cílová velikost je plánována na 125 – 150 mil EUR, s tím že okolo 50 % prostředků bude proinvestováno v České republice a zbytek v Polsku, Maďarsku a zemích bývalé Jugoslávie, uvedl Michal Aron, partner v Arx Equity Partners.

PE globálně

Finanční krize se podepsala opravdu na všechny, i na PE fondy, jejichž objem od finanční krize znatelně klesl, ovšem za první kvartál roku 2014 zaznamenávají největší koncentraci kapitálu. Dokládají to následující čísla, kdy 174 PE fondů vydělalo v prvním čtvrtletí tohoto roku 95 miliard dolarů. Jedná se o nejvyšší částku od prvního čtvrtletí roku 2008, kde 308 PE fondů získalo 173 miliard dolarů.

Zdroj: Preqin Research

Z grafu je patrné, že z globálního hlediska se nejlépe dařilo fondům zaměřeným na Severní Ameriku, ty vydělaly 54 miliard dolarů, evropské 28 miliard a asijské 10 miliard. Fondy zaměřující se na oblast mimo tyto hlavní regiony získaly 3miliardy dolarů.

Více zpravodajství můžete najít také zde: http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688