Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Investice  |  12.08.2014 11:12:44

Důchodci, neinvestujte do indexu, zasloužíte si něco lepšího než průměr. Závěr

 

Nejhorší Dividendoví aristokrati

 

V předcházejícím dílu bylo uvedeno, že většina akcií S&P Dividendových aristokratů se společně s indexem S&P 500 pohybovala v roce 1996 na úrovni reálného ocenění. Nicméně existovalo několik výjimek a exkluzivní dividendová Coca-Cola byla jedna z nich. V důsledku přemrštěného nadhodnocení, kdy se P/E společnosti pohybovalo na začátku roku 1996 na úrovni 31, byla akcie Coca-Cola v obrovské nevýhodě oproti indexu S&P 500 jehož P/E se v té době pohybovalo na úrovni 16,9. Proto je Coca-Cola jednou ze sedmi Dividendových aristokratů, kteří od roku 1996 nepřekonali index S&P 500.

 

 

 

The Coca-Cola Company (KO)

 

 

 

Nadsazená cena akcií společnosti Coca-Cola vyústila v to, že index porazil společnost na všech frontách. Obě složky celkové výkonnosti, tj. kapitálové zhodnocení i celková suma vyplacených dividend od roku 1996, byly nižší než u indexu. To jen potvrzuje důležitost pravidla o investování do akcií, které nejsou nadhodnocené. Můžete přeplatit i ty nejlepší firmy.

 

Poznámka: Výnosy byly počítány z hypotetické počáteční investice 1 milion USD. Samozřejmě to neznameá, že investor v důchodu by měl veškeré svoje peníze investovat do jedné akcie. Cílem bylo ukázat, jak se vyvíjí hodnota investice v čase, aby si mohl čtenář udělat jasnou představu o velikosti růstu příjmů z dividend, které taková investice může poskytovat. V tomto prvním příkladě je to akcie, která zaostává za indexem, v dalším příkladu to bude akcie, která překonává index.

 

Ústředním bodem následující tabulky výnosů z hypotetické počáteční investice 1 milion USD je soustavně rostoucí roční výše vyplácených dividend. Vidíme, jak se zvyšovala vyplácená dividenda z úrovně 13575 USD v roce 1996 až na hodnotu 60336,68 USD v roce 2013. Je zcela evidentní, že investice do vysoce kvalitní dividendové společnosti ze seznamu Dividendových aristokratů generuje vzhledem k inflaci dostatečný, neustále rostoucí roční příjem, a to i přesto, když si pořídíme akcie na nadhodnocených úrovních.

 

Nejlepší Dividendoví aristokrati

 

Jednou z nejlepších akcií z Dividendových aristokratů je T. Rowe Price Group Inc. (TROW). Z hlediska historických zisků společnosti, je vývoj podobný tomu na indexu S&P 500. Zde také došlo k poklesu zisků během dvou posledních recesí. Jeden obrovský rozdíl by tu však byl. Zisk společnosti rostl zhruba dvojnásobnou rychlostí než u indexu. Dalším důležitým rozdílem je skutečnost, že i přes pokles zisku v období recesí to nemělo vliv na stálý růst dividend (růžová čára v grafu).

 

 

 

T. Rowe Price Group Inc.

 

 

 

Z hlediska výkonnosti překonává T. Rowe Price Group Inc. index S&P 500 na všech frontách. Zhodnocení kapitálu má oproti indexu víc než dvojnásobné a celkové kumulativní výnosy z dividend přibližně trojnásobné. Tento příklad jasně ukazuje, že nákup nadprůměrné společnosti na rozumné hladině ocenění je praktickým návodem, jak překonat index.

 

Stejně jako v případě společnosti Coca-Cola uvádím tabulku výkonnosti založenou na počáteční milionové investici, která dokazuje sílu a ochranu dosaženou investováním do akcií Dividendových Aristokratů, nebo Dividendových šampiónů. V tomto případě dosahoval výnos v prvním roce 18030,32 USD, a poté explodoval na úroveň 246901,56 USD v roce 2013. O tomto výnosu se nedá prohlásit, že je působivý – je mimořádný.

 

Dividendoví aristokrati s průměrnou výkonností

 

Aby to bylo spravedlivé, tak jsem zařadil jako třetí a poslední příklad společnost Bemis Company Inc (BMS), která má z hlediska celkového výnosu podobnou výkonnost jako index S&P 500. Tento příklad představuje průměr.

 

 

 

Bemis Company Inc.

 

 

 

Je zajímavé, že i když tempo růstu zisku a celkový výnos byl velmi podobný indexu S&P 500, celková výnosy z dividend byly lepší. Proto tento konkrétní příklad představuje lepší volbu pro investora v důchodu se zaměřením na příjmy.

 

Každý jsme ředitelem svého důchodového portfolia

 

Kromě názoru, že investování do indexu je nejvhodnější strategií pro všechny individuální investory odmítám také názor, že by investoři pro zachování své životní úrovně měli prodávat postupně části svých aktiv. Proto nejsem zastáncem tzv. 4% pravidla z roku 1994, které tvrdí, že při prodeji aktiv ve výši 4,2 % ročně přežije portfolio svého majitele. Ovšem ve stejném výzkumu se tvrdí, že při prodeji 5 % existuje 30 % pravděpodobnost, že ne. Nevěřím tomu, že podobná strategie uspokojí potřeby a cíle všech investorů. Pokud se jedná o nutnost, pak souhlasím, že je to třeba udělat. Domnívám se však, že lepším řešením je vybudovat a spravovat důchodové portfolio, které uspokojí potřeby svého majitele z příjmů, které vyprodukuje. Na podporu svého tvrzení nabízím tuto analogii.

Čtěte dále:
Růstové a dividendové akcie s důrazem na dividendy. Část první.
Akcie roku 2014: Růstové a dividendové akcie s důrazem na ...

Zaměřeno na dividendy: vyvarujte se nákupu společností snižující ...

Dividendové ETF, Akcieatrhy.cz

 

Každý soběstačný důchodce s přáním samostatně řídit své vlastní důchodové portfolio se může považovat za ředitele své vlastní soukromé společnosti. Stejně jako každý dobrý ředitel si tedy bude chtít ve firmě udržet produktivní a ziskové části společnosti, což jsou v tomto případě akcie. Tato analogie je o to důležitější, pokud se opatrným a selektivním investováním podařilo vybudovat skvělé portfolio s vynikajícími a ziskovými akciemi. Jako každý ředitel společnosti by se tedy měl důchodce snažit o udržení každé produktivní a ziskové části své firmy, v tomto případě portfolia.

 

Odprodej akcií z portfolia se podle této analogie podobá propouštění kvalitních zaměstnanců, kteří jsou nezbytní pro úspěch firmy. Jakmile jsou akcie prodány (ztráta ziskové části firmy) veškeré budoucí zisky jsou ztraceny. Samozřejmě že zájmem každého dobrého ředitele, je zejména udržet si své nejlepší zaměstnance. A pokud je už máte, byla by chyba je ztratit. Ke všemu když je pravděpodobné, že zisk, který dokáží firmě vydělat, v průběhu času poroste.

 

 

 

Souhrn a závěr

 

Každý investor musí dělat důsležitá rozhodnutí. Tato rozhodnutí by však měla reflektovat individuální situaci a potřeby každého z nás. Názor, že by měli všichni investovat do indexu, mě nepřesvědčuje. Kdo si myslí, že je schopen řídit vlastní záležitosti je také určitě schopen řídit své vlastní důchodové portfolio. Investování do indexu je možná pro některé lidi vhodné, ale určitě ne pro všechny lidi. Chci být pohromadě s lidmi, kteří usilují o to být lepší než průměr.

 

Chci být pohromadě s těmi, kteří se domnívají, že toho lze dosáhnout s průměrnou inteligencí a ochotou vykonat trochu práce. Jak jsem již uvedl dříve, investování není žádná velká věda. Existují jednoduché a praktické strategie, které se dají úspěšně použít při investování do majetku. Jedna z mnoha takových strategií je uvedena v tomto článku. Mým hlavním cílem bylo ilustrovat, že to jde. Každopádně považuji za vzrušující se odvážit být lepší než průměr.

 

Prohlášení: Názory vyjádřené v tomto článku mají pouze informační a výukovou hodnotu a neměly by být považovány za doporučení k nákupu, nebo prodeji akcií zmíněných v článku. Minulá výkonnost firem není zárukou stejné výkonnosti v budoucnu a zmiňované společnosti si nemusí udržet odhadovaný růst zisků. Informace v tomto dokumentu by měly být přesné, ale nikdo by se na jejich základě neměl rozhodovat. Nedoporučujeme, aby někdo jednal na základě jakéhokoli investičního informací bez předchozí konzultace s investičním poradcem, pokud jde o vhodnost takových investic pro jeho konkrétní situaci.

 


Tyto zprávy pro vás vytváří Akcieatrhy.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688