Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  12.08.2014 08:50:02

Skupina ČEZ vydělala v prvním pololetí 17,2 miliardy korun

 

V prvním pololetí 2014 vykázala Skupina ČEZ provozní výnosy 101,7 mld. . Dosáhla provozního zisku před odpisy (EBITDA) 39,9 mld. a čistého zisku 17,2 mld. . Meziroční pokles výsledků odráží neustále se zhoršující podmínky podnikání v energetice, klesající velkoobchodní ceny elektřiny spolu s mimořádně teplou a suchou letošní zimou. Tyto vlivy se snaží Skupina ČEZ kompenzovat úsporami stálých nákladů i dodatečnými obchodními příležitostmi.

 

Navzdory prohlubující se nejistotě a krizi energetikyEvropě potvrzuje Skupina ČEZ očekávání EBITDA za celý rok 2014 ve výši 70,5 mld. . Na úrovni čistého zisku očištěného o mimořádné vlivy[1] očekává Skupina ČEZ 29,0 mld. . „Pracujeme na komplexním snižování nákladů. Již letos šetříme stálé provozní náklady a eliminujeme tím negativní vliv externích faktorů na celoroční výhled EBITDA. Pro roky 2015 a 2016 jsme dále stanovili ambiciózní cíle. Proti podnikatelskému plánu hodláme uspořit 16 % celkových stálých provozních nákladů,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel Daniel Beneš. Díky konzervativní finanční politice se Skupině ČEZ na rozdíl od konkurence daří držet finanční rovnováhu. Meziročně došlo ke snížení zadlužení o 13,6 mld. .

  

Mezi hlavními prioritami zůstává bezpečnost jaderných zdrojů. Jako velmi dobrá a nad průměrem zhodnotila mezinárodní agentura MAAE opatření Jaderné elektrárně Temelín v organizaci a řízení, provozu, údržbě, technické podpoře, zpětné vazbě, chemii, radiační ochraně a řízení havarijních stavů přijatá na základě doporučení z roku 2012. Průběžným zlepšováním a ekologizací procházejí i další zdroje. V Dětmarovicích a Počeradech se snižují emise oxidů dusíku, vodní elektrárny dokončují nejrozsáhlejší modernizační akci v historii české hydroenergetiky, při které byl zvýšen výkon a zlepšena účinnost téměř dvaceti vodních elektráren. V Turecku je v závěrečné fázi výstavba paroplynové elektrárny Egemer.

  

Současně Skupina ČEZ pokračuje v rozvíjení svých aktivit v souladu s aktuální strategií zaměřenou na ochranu a optimalizaci hodnoty stávajícího podnikání a rozvoj růstových příležitostí. V úsilí o ochranu zájmů ČEZ v zahraničí došlo k významnému úspěchu. Byla podepsána dohoda o narovnání s albánským státem ve výši 100 mil. EUR ve prospěch Skupiny ČEZ a splněny již dvě ze čtyř odkládacích podmínek dohody. 

  

Novou obchodní aktivitou je smlouva se společností Vršanská uhelná o přepracování uhlí na elektřinu, jež maximalizuje využití výrobních kapacit elektráren Skupiny ČEZ. V segmentu firemních zákazníků má společnost ČEZ Prodej na příští rok prodáno již přes 84 % objemu dodávek roku 2014 a nadále posiluje pozici nejsilnějšího alternativního dodavatele plynu. Mobil od ČEZ již eviduje přes 74 tisíc zákazníků. ČEZ Prodej neustále vylepšuje a rozšiřuje nabídku svých služeb, nově například nabízí pojištění schopnosti hradit finanční závazky. V oblasti malých kogenerací získává ČEZ Energo další zákazníky zejména ze soukromého sektoru.

 

„Chceme být nejen nejlepší v péči o zákazníky mezi dodavateli energie v České republice, ale patřit v tomto směru mezi nejlepší evropské energetiky,“ zdůraznil předseda představenstva a generální ředitel Daniel Beneš.

 

 

 

Ladislav Kříž, mluvčí ČEZ

 

 

 

[1] Jedná se o mimořádné vlivy, které obecně nesouvisejí s běžným hospodařením daného roku (např. opravné položky k dlouhodobým aktivům a odpisy goodwillů či mimořádné zisky/ztráty z prodeje majetku nebo dceřiných podniků). Obdobným způsobem reportuje celoroční výhledy hospodaření většina evropských energetik.

 

Ing. Ladislav Kříž
 
manažer mediálního útvaru Skupiny ČEZ

 ČEZ a.s.

 


 
 

[1] Jedná se o mimořádné vlivy, které obecně nesouvisejí s běžným hospodařením daného roku (např. opravné položky k dlouhodobým aktivům a odpisy goodwillů či mimořádné zisky/ztráty z prodeje majetku nebo dceřiných podniků). Obdobným způsobem reportuje celoroční výhledy hospodaření většina evropských energetik.

 
 
 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688