IFC Markets (IFC Markets)
Akcie v ČR  |  04.08.2014 14:01:47

V pátek pokles světových akciových indexů pokračoval

V pátek pokles světových akciových indexů pokračoval. K tomuto přispěla negativní ekonomická informace ohledně amerického trhu práce v červenci. Počet nových pracovních míst v nezemědělském sektoru vzrostl o 209 tisíc. Je to mnohem menší, než prognóza 250 tisíc. Nezaměstnanost vzrostla do 6,2% od 6,1% v červenci.

Údaje o americkém trhu práce silně ovlivni finanční trhy. Jelikož Fed USA bere v úvahu jejich dynamiku při rozhodování v oblasti své peněžní politiky. Během týdne akciový index S&P 500 klesl o 2,7%, což byl nejvyšším poklesem od července roku 2012. Klesající trend je doprovázen růstem obchodního obratu. Ten v pátek na amerických burzách byl o 20% vyšší, než průměr za měsíc. Dnes futures na americké akciové indexy se obchodují zvýšením díky dobré zprávě společnosti Procter & Gamble a růstu ukazatele výrobní aktivity ISM na tříleté maximum. Údaje vyšly v pátek, ale v té době neovlivnily investory. Dnes ve Spojených státech nebudou významné makroekonomické údaje.

Evropské akciové indexy v pátek spolu s americkými klesly. Dalšími negativními faktory byly: zpráva o ztrátě portugalské banky Banco Espirito Santo ve výši 3,6 mlrd eur, možné ztráty evropských společností kvůli rozšíření sankcí proti Ruska a také hrozba defaultu v Argentině. Dnes evropské akcie rostou. Portugalská centrální banka se rozhodla poskytnout finanční podporu Espirito Santo ve výši 4,9 mlrd. eur. Dnes v 9-00 SЕČ vyjde index cen výrobců EU v červenci. Prognóza je neutrální.

Nikkei klesl na třetí po sobě jdoucí obchodní seance spolu s dalšími světovými akciovými indexy. Zítra v noci v 1-35 SЕČ v Japonsku vyjdou dva indexy PMI оd společnosti Markit/JMMA. V 1-45 SЕČ budou zveřejněny analogické čínské indexy vypočítané HSBC bankou. Tyto mohou ovlivnit komoditní futures, jelikož Čína je největším na světě spotřebitelem suroviny.

Сena mědi

Cena mědi klesla. Americká společnost Freeport-McMoran oznámila obnovení vývozu z Indonésie. První partie kovu ve výši 10 tisíc tun byla poslána do Číny. V prvním pololetí vývoz mědi se neuskutečnil kvůli jednání amerických společností a indonéské vlády o navyšení poplatků. Nyní, když se strany rozhodly, Freeport-McMoran do konce roku plánuje vyvézt 756 tisíc tun mědi. Dalším faktorem poklesu cen může být zpráva o financování chilské vlády vě výši 4 mlrd. dо roku 2018 pro financování invstičního programu největšího na světě výrobce mědi — chilská společnost Codelco.

Сena pšenice

Pšenice zdražuje již čtvrtý den po sobě. Agentura Francois Luguenot a ADM Germany GmbH oznámily možný pokles jakosti sklizně v Německu a ve Francii kvůli suchu. Kromě toho, účastníci trhu se obávají, že západní sankce mohou snížit vývoz obilí z Ruska.

Kotace zlata

Kotace zlata ukázaly slabý růst na pozadí poklesu světových akciových indexů. Drahé kovy jsou “bezpečnými aktivy” a zdražují v případě negativní dynamiky na finančních trzích. Pravděpodobné, část investorů považuje, že zlato může vypadat méně atraktivní v případě zvýšení sazeb v USA. Podle dat CFTC, počet čistých pozic k nákupu (net-long) zlata během týdne klesl o 10%, а počet pozic k prodeji (short) během 5 týdnů vzrostl o 24% na maximum. Premium mezi cenou zlata v Číně a v Londýně kleslo do $3 za unci od $20 na začátku roku.

Minulý týden počet čistých pozic k prodeji (net short) bavlny dosáhl pětiletého maxima. Mezitím kotace rostou druhý den po sobě. International Cotton Advisory Committee zvýšil prognozu světové poptávky na bavlnu v sezoně 2014/2015 dо 24,5 mln tun od 23,3 mln tun v sezoně 2013/2014. Ten také považuje, že výroba v sezoně 2014/2015 se sníží do 25,53 mln. tun od 26,13 mln. tun. Nicméně, světové zásoby, jak se očekává, vzrostou o 5,3% dо 21,7 mln. tun kvůli poklesu exportně-importních operací.

IFC Markets je předním brokerem na mezinárodních finančních trzích,
poskytuje profesionální služby v oblasti Forex a CDF obchodování.                  

www.ifcmarkets.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

19.09.2022Pokles na akciových trzích pokračoval i v pátek Research (Česká spořitelna)
04.05.2016Ranní zprávy: Světové akciové trhy pokračují v poklesu Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688