chytryhonza.cz (chytryhonza.cz)
Finanční rady  |  04.08.2014 13:34:03

Refinancování půjček se nebojte, ušetříte rodinnou kapsu

Češi platí za úvěry stále více, než je obvyklé na západ od nás. U spotřebitelských úvěrů si většina lidí ještě ani neuvědomila, že i tyto menší úvěry lze optimalizovat. Hlavně nové banky se v honbě za klienty předhánějí v co nejvýhodnějších nabídkách. Při refinancování lze ušetřit na úrocích a zaplatit za úvěr o tisíce korun méně.

Průměrná úroková sazba u spotřebitelského úvěru za první pololetí roku 2014 činila podle ČNB 14,5 procenta. Ve vyspělých západoevropských zemích se však toto číslo pohybuje okolo 10 procent. Tento rozdíl je velký navzdory tomu, že míra rizikovosti úvěrů poskytnutých v Česku je ve srovnání se zeměmi EU rozdílná jen nepatrně. V porovnání se sousedy ze západních zemí zaplatíme ročně o miliony více.

S nějakou formou půjčky či úvěru se setkal téměř každý. Češi si nejčastěji půjčují na nákup elektroniky a domácích spotřebičů, rekonstrukci bytu, nákup automobilu nebo dovolené.

Kdy má refinancování smysl

Jedním z atraktivních nástrojů, jak přetahují nové banky klienty od konkurence, je právě nabídka refinancování nevýhodného stávajícího úvěru s výhodnějšími podmínkami. Refinancování je vlastně půjčka, která slouží ke splacení jiné starší půjčky.

Kromě úroků si vždy porovnejte i celkovou cenu úvěru, tedy RPSN. Refinancování má smysl tehdy, když celková částka za splacení nového úvěru (včetně všech poplatků) je nižší než celková částka nesplacené části úvěru ve staré bance, včetně všech poplatků s ní souvisejících. Pokud je pro vás nabídka skutečně výhodná, je samozřejmě dobré refinancování využít.

Když převedete půjčku k Equa bank, celkem zaplatíte méně a navíc vám vyplatí 1 500 korun jako kompenzaci za poplatky u staré banky. Není přitom podstatné, kolik jste u předešlé banky doopravdy zaplatili. Podmínkou transakce je, abyste u své původní banky zaplatili alespoň jednu splátku a výše převedeného úvěru byla minimálně 30 tisíc korun.

Co vše lze refinancovat

Vyměnit jakoukoliv stávající půjčku či úvěr za výhodnější je velmi snadné a rychlé. Samotný převod půjčky vybraná banka zařídí za vás, obvykle jim stačí pouze kopie smluvní dokumentace vaší stávající půjčky a převedení je záležitost maximálně na týden.

Obvykle lze refinancovat libovolné hotovostní půjčky, neúčelové půjčky, konsolidované půjčky a někdy i účelové půjčky na nákup automobilu.

Ještě než požádáte o refinancování, je důležité se rozhodnout, zda chcete splatit jen původní výši úvěru, nebo si chcete půjčit vyšší částku. Dalším důležitým faktorem je například možnost předčasného splacení. Seznamte se s nabídkami, které jsou na trhu – snadno si je můžete porovnat online, což vám ušetří čas a nakonec i peníze.

Více informací o společnosti Chytrý Honza

Portál Chytrý Honza nabízí rychlé a objektivní srovnání finančních produktů a služeb mnoha desítek finančních institucí působících v České republice. Široký výběr, možnost přizpůsobit si produkt na míru, čas na rozmyšlení při rozhodování a zároveň jeho úspora dělají z Chytrého Honzy skutečně platného partnera při řešení osobních financí. Chytrý Honza zájemcům srovná všechny dostupné produkty online, aby si mohli vybrat ten nejvhodnější – od hypotéky, přes pojištění a tarify mobilních operátorů až po dodavatele energií. Od svého vzniku v roce 2009 již Chytrý Honza získal přes 250 000 spokojených zákazníků. Ti si aktuálně mohou vybírat z celkem 18 produktů ve více než 1900 variantách. Akvizicí sítě finančních poradců Bonnet.cz v roce 2014 Chytrý Honza získal více než 1 400 specialistů ve všech regionech ČR. Zakladateli portálu jsou Jiří Paták a Jakub Havrlant.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Čt   8:00  Pronájem bytu neplatičům. Jak vystěhovat nájemníky Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Od roku 2025 nepůjde požádat o přídavek na dítě Petr Holub (MojeNebankovka)
Út   9:25  Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu Tomáš Kadeřábek (Swiss Life Select)
Út   9:10  Dva miliony na důchod Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)

Přečtěte si také:

24.11.2022Refinancování půjček hypotékou – jaká má specifika? Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
14.09.2022Půjčka vs. úvěr: Kdy si berete půjčku a kdy úvěr? Iva Grácová (Bezvafinance)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688