BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  04.08.2014 12:32:55

Evropské trhy již ze střednědobého růstového trendu aneb co dál

Před necelým měsícem jsme v článku Evropa opět na bodu zvratu? zmiňovali tehdejší úrovně, které se měly stát oporou pro obrat negativního vývoje na trzích. Širší index STOXX Europe 600 se dostal na spodní hranu růstového trendu, od které se dle našeho očekávání ještě naposledy odrazil, resp. následně se dostal výše ke zmiňovanému 50dennímu cenovému průměru. To byl však již konec růstového tažení.

Jak jsme také v článku zmiňovali, že následné týdny a měsíce již přinesou na evropských akciích spíše jen „postranní vývoj“, když lze očekávat pokles i k 200dennímu cenovému průměru, se totiž staly skutečností.  

Minulý týden ve čtvrtek se index STOXX Europe 600 dostal z námi naznačeného střednědobého růstového trendu (žlutá přímka) a otevřel si tak cestu i ke zmiňovanému 200dennímu cenovému průměru (žlutá linie). Negativní páteční sentiment, zejména na německých akciích, nakonec dokonce znamenal i nevýrazné uzavření pod zmiňovaným průměrem (na 331,91 b.).

Tento významný technický indikátor, resp. současné hodnoty by se ale nyní dle názoru BHS měly stát pro nejbližší dny podporou pro trhy. Směrem výše se resistencí však již nyní stává předchozí dolní strana růstového trendu. V současné době tedy u daného indexu zhruba 338 b., což je zároveň úroveň výrazné technické hranice (vrcholů) z února t.r. Prostor pro krátkodobý vzestup se tak nyní zdá jen nevelký.

Detail možného vývoje indexu k dispozici zde.   

Dle BHS vývoj STOXX Europe 600 bude pro následující týdny i měsíce směrem výše limitován zmiňovanou hranicí předchozího trendu, směrem níže se v čase nejspíše podíváme i výrazněji pod 200denní cenový průměr, nikoliv však zatím pod dlouhodobý trend, který se za zhruba 3 roky na indexu vytvořil. Naznačená linie by v případě negativního vývoje již v následujících dnech znamenala pokles maximálně k hranici 320 b.

Dlouhodobý vývoj indexu k dispozici zde.   

Hlavní světové trhy obecně budou v těchto dnech nervózně přemítat, zda výprodeje z minulého týdne jsou jen potřebnou zdravou korekcí, či se jedná o začátek výraznějšího jižního směrování v návaznosti na ukončování uvolněné měnové politiky Fedu, resp. očekávané zvyšování úrokových sazeb.

Na rozdíl od evropských akcií si ostatní trhy vedou vlastně lépe. Řada z nich se teprve dostává ke zmiňovanému důležitému indikátoru (200denní cenový průměr), který by se v jejich případě měl stát podporou. V tomto ohledu je sledován zejména index DJIA. Zmínit lze i korekce od maxim. Pokles o 10 % většinou přiláká převahu nakupujících a v první fázi vývoje trhů je technickou oporou. V tomto směru můžeme zmínit již pomalu blížící se německý DAX či v USA hodně sledovaný index Russell 2000. Ztráty těchto indexů od letošních maxim se blíží 9 %.

Faktory k vývoji na trzích blíže zmíněny také v červencové statistice, když se minulý měsíc kontrariánsky vyvíjely trhy v Asii a Brazílii (podrobnosti zde).

J. Zendulka 


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688