Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  01.08.2014 16:05:00

Nepříznivý týden pro regionální měny


Uplynulý týden přinesl oslabení všech regionálních měn především kvůli rostoucímu geopolitickému napětí. Koruna proti euru odepsala od minulého pátku 0,6 % své hodnoty - její ztráty byly v regionu nejmenší, ale vzhledem k dosavadní nízké volatilitě české měny se jedná o nejhorší týdenní výkonnost od konce loňského listopadu, kdy se trh stabilizoval po devizové intervenci ČNB.  

Středoevropské devizové trhy zasáhla nervozita spojená se zavedením nových sankcí vůči Rusku, které by mohly v nejpesimističtějším případě ohrozit oživení jak regionálních ekonomik, tak celé Evropy (a tím samozřejmě i evropských obchodních partnerů středoevropského regionu). Ke konci týdne se už některé země EU dočkaly odvety, když Rusko např. zakázalo dovoz polského ovoce a zeleniny.  

Především rizikovějším aktivům, mezi které patří i maďarský forint, neprospěl hrozící bankrot Argentiny a s ním spojený růst rizikové averze, který způsobil výprodej na rozvíjejících se trzích. Během pátečního podvečera by se mělo rozhodnout, jestli se v případě Argentiny jednalo o "kreditní událost." Podle posledních zpráv nicméně vyjednávání mezi Buenos Aires a věřiteli pokračují.

Dalším faktorem byly lepší než očekáváné makroekonomické statistiky v USA. Především data o HDP v Q2 14 (ale i za předchozí období) ukázala na lepší stav americké ekonomiky, než jaký předpokládal konsenzus trhu. Spolu s růstem indexu nákladů na pracovní sílu to přispělo ke spekulacím ohledně nutnosti rychlejší "normalizace" měnové politiky ze strany Fedu, než jakou v současnosti američtí centrální bankéři předpokládají. I to přispělo k odlivu kapitálu z rozvíjejících se trhů. Zklamání z páteční statistiky tvorby nových pracovních míst zabránilo ještě výraznějšímu výprodeji rizikových aktiv.

Forint, jakožto měna nejcitlivější na růst rizikové averze, během týdne proti euru oslabil o téměř dvě procenta na dvouapůlleté minimum nad úrovní 314 HUF/EUR. Zlotý proti společné evropské měně odepsal téměř procento, když se posunul k hladině 4,185 PLN/EUR.
 
Ale zpět ke koruně, resp. na české trhy. Nejdůležitější událostí tohoto týdne bylo měnověpolitické zasedání bankovní rady České národní banky. ČNB plně v souladu s naším očekáváním ponechala nastavení měnové politiky beze změn, včetně kurzového závazku na hodnotě 27 CZK/EUR. Stejně tak se nová prognóza centrální banky posunula k té naší.   To se týká především inflačního výhledu, když ČNB snížila výhled průměrné inflace jen na 0,4 % (v souladu s naším výhledem) a v příštím roce na 1,8 % (stále vysoko nad námi předpokládaným růstem cen o pouhé 1 %). Nejdůležitějším výsledkem zasedání bylo posunutí předpokládaného ukončení intervenčního režimu. Zatímco po předchozím zasedání ČNB předpokládala "exit" nejdříve na začátku Q2 15, nyní rozhodla bankovní rada o pokračování kurzového závazku až do roku 2016.  
V našem hlavním scénáři jsme očekávali konec intervencí v srpnu 2015, jejich trvání po delší období však bylo výrazným rizikem i kvůli nízkému inflačnímu výhledu. Vzhledem k vyjádření ČNB tak posunujeme "exit" až do Q1 16.
Příští týden by už mohl být pro korunu příznivější. Dočkáme se nové várky měsíčních indikátorů z české ekonomiky. Červnová data z domácí reálné ekonomiky by měla přinést zprávy o pokračujícím oživení českého hospodářství (navzdory mírnému zaškobrtnutí během května). Dle našich odhadů by se mělo v červnu dařit meziměsíčně průmyslu, exportům, maloobchodu i stavebnictví.



Autor: Marek Dřímal

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

14.12.2015Dobrý začátek týdne pro regionální měny Investiční bankovnictví (Komerční banka)
10.04.2015Úspěšný týden pro regionální měny Investiční bankovnictví (Komerční banka)
13.05.2013Neúspěšný začátek týdne pro regionální měny Investiční bankovnictví (Komerční banka)
15.10.2012Úspěšný začátek týdne pro regionální měny Investiční bankovnictví (Komerční banka)
16.03.2012Klidný závěr týdne pro regionální měny Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688