Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  30.07.2014 11:00:49

Jít s davem, nebo proti němu? Toť otázka!

Méně, nebo více lidí - která skupina bude mít lepší úsudek? Tématem "moudrosti davů" se zabývalo mnoho vědců. Některým se však podařilo popsat faktory, které rozhodují o tom, zda bude skupina v rozhodování a odhadování správných výsledků úspěšnější než jednotliví odborníci. Proč mají ale masy pravdu jen někdy, zatímco jindy se šeredně mýlí?

K závěru, že úsudek skupiny může být překvapivě správný, dospěl již James Surowiecki v Moudrosti davů v roce 2005. Něco podobného vysledoval již bratranec Darwina Francis Galton v roce 1907. Ten sílu kolektivního úsudku odhalil při pokusu, kdy nechal na jednom veletrhu laiky odhadovat váhu vola. Překvapilo ho, jak byl průměr jejich odpovědí úžasně blízko skutečnosti - překonal nejen většinu odhadů jednotlivců, ale i údajných expertů na dobytek. Základem teorie moudrosti davů je tedy idea, že průměrný úsudek konverguje ke správnému řešení.

Chybné uvažování

Surowiecki ale také odhalil, že kolektivní smýšlení není neomylné. Jedním z předpokladů dobrého úsudku davu je to, aby byly názory členů skupiny nezávislé. Pokud dovolíte jednotlivcům, aby se nechali ovlivnit názory ostatních, roste pravděpodobnost, že průměr bude zkreslen.

Tento negativní efekt sociálního ovlivňování popsal v roce 2011 tým Swiss Federal Institute of Technology (ETH) z Curychu. Vědci požádali účastníky průzkumu, aby odhadovali vybrané proměnné, o nichž nikdo z nich neměl dokonalé znalosti. Jediná možnost byla zkusit si tipnout (hádala se délka švýcarsko-italských hranic nebo roční počet zločinů ve Švýcarsku). Respondentům byly za dobré skupinové úsudky přislíbeny finanční odměny, aby brali úkol vážně.

Psychologové zjistili, že jakmile množství informací, které respondenti dostali ohledně tipů ostatních, vzrostlo, pásmo odpovědí se zúžilo a jeho střed se oddálil od skutečné hodnoty. Plyne z toho závěr, že skupiny mají tendenci směřovat ke konsenzu na úkor přesnosti.

Toto zjištění zpochybňuje všeobecný názor z managementu nebo politiky, že je nejlepší hledat konsenzus ve skupinovém rozhodování. Přitom v takovém případě hrozí, že odpovědi budou inklinovat k náhodně zkreslené hodnotě. Jak náhodná hodnota bude, záleží na tom, s jakým souborem názorů začnete pracovat. Pokud má podle spoluautora studie Franka Schweitzera z ETH skupina od začátku vcelku dobrý úsudek, sociální ovlivňování spíše vylepší její kolektivní rozhodování, než že by ho zhoršovalo.

Finanční krize a sociální ovlivňování

Varování je ale na místě v souvislosti s davovým smýšlením špatně informovaných jednotlivců. Vzájemné kopírování názorů je prokazatelně největším přispěvatelem ke vzniku spekulativních bublin, a potažmo finančních krizí. Švýcarský tým varuje, že jsou k tomu náchylná zejména rozhodování problémů, pro něž objektivně korektní odpověď neexistuje (což možná vysvětluje, proč si demokratické země občas volí tak neschopnou politickou garnituru).

Vyplývá z toho, že nejchytřejší davy jsou ty nejrozmanitější. V roce 2004 toto tvrzení potvrdila studie Scotta Page z University of Michigan a Lu Honga z Loyola University. Psychologové dokázali, že v teoretickém modelu skupinového rozhodování jsou různorodé skupiny řešitelů nejúspěšnější. Rozdílnější uvažování v průměru přinášelo lepší výsledky než odhady expertů.

Aby ale nebylo vše tak černobílé, našla se i situace, kde málo znalostí bylo na škodu. Studie z roku 2011 týmu vedeného Josephem Simmonsem z Yale School of Management odhalila, že skupina predikcí ohledně výsledků amerického fotbalu se odchylovala od reálných výsledků kvůli přehnané důvěře ve favority podle výsledků minulých zápasů.

Pokračování článku najdete na Investičním webu.

Výsledková sezóna na pražské burze naplno začíná. Jaká čísla čekat od Erste, Komerční banky a O2 Czech Republic?

Výsledková sezóna na pražské burze naplno začíná. Jaká čísla čekat od Erste, Komerční banky a O2 Czech Republic?

Výsledková sezóna na pražské burze se tento týden rozeběhne naplno. Marek Hatlapatka, hlavní analytik společnosti CYRRUS, nabídl svůj výhled na výsledky Erste, Komerční banky a 02 Czech Republic v pondělním pořadu Investice ZET. Hovořil s ním šéfredaktor Investičního webu Petr Novotný.

John Hussman: Na trzích se nafukuje obří bublina, jejíž prasknutí může spláchnout úplně vše

John Hussman: Na trzích se nafukuje obří bublina, jejíž prasknutí může spláchnout úplně vše

Aktuální valuace amerických akcií ani zdaleka neodpovídá jejich fundamentu, nafukuje se tedy obří bublina, která v novodobé historii nemá obdoby. S tímto varováním přišel známý tržní stratég a šéf společnosti Hussman Funds John Hussman. Pokud na trhy okamžitě nedorazí korekce, hrozí podle něj v horizontu několika málo měsíců nekontrolovaná exploze, která předčí i to, čím si investoři prošli v letech 2000 a 2008.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 17:54  Je zlato už opravdu drahé? X-Trade Brokers (XTB)
St 17:47  Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie? Patria (Patria Finance)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688