ABEVA CONSULTING (ABEVA CONSULTING)
Investice  |  29.07.2014 16:56:56

4 zahraniční akciové fondy, které nemají strach z rozvojových trhů

Poslední dobou zažily rozvíjející se trhy více poklesů než růstů. V roce 2011, kdy investoři v souvislosti s obavami z makroekonomických ukazatelů utíkali do bezpečí, MSCI Emerging Markets Index či EM Index ztratil 18%. Oproti tomu MSCI EAFE (složený z akciových titulů rozvinutých trhů) zaznamenal pokles o 12% a S&P 500 si připsal 2%. K tomu v roce 2013, kdy zmíněné dva hlavní poměřující ukazatele rozvinutých trhů prudce rostly a dosahovaly nových maxim, EM index ztrácel 3%. Rok 2014 přinesl konečně změnu a výkon se zlepšil. K 23. červenci EM index výkonově porazil EAFE a kromě Číny a Koreje předčily rozvinuté trhy z velké části ty rozvinuté.

Nicméně, neustálé zápasení rozvíjejících se trhů se slabým výkonem zapříčinilo, že jsou tyto obchodovány s větším diskontem vůči rozvinutým trhům, než tomu bylo v nedávné minulosti. Na konci letošního června, sledujíce poměr ceny a zisku se EM index obchodoval s diskontem 33% oproti indexu S&P a 23% vůči EAFE. To téměř odpovídá nejvyššímu diskontu vůči S&P za posledních pět let.

Fundamentální důvody ukazující proč se rozvíjející se trhy staly relativně levnějšími, jsou zpomalení růstu Číny, skálopevné provázání brazilské a indické vlády s klíčovými domácími společnostmi a nárůst inflace na některých místech. Ovšem rozvíjející se trhy nabízejí potenciálně lákavé, od standardu se odlišující, příležitosti. Investorům, jež nevyhledávající striktně „čistou hru“, agentura Morningstar ve svém článku představuje několik diverzifikovaných zahraničních fondů, které jsou otevřené novým investorům, získaly medailové ocenění analytického týmu agentury a jejichž investice vykazují značnou zainteresovanost v rozvíjejících se trzích. První dva uvedené představují relativní stabilitu a druhé dva pak volbu vyššího rizika.

AllianzGI NFJ International Value. Tento fond vyhledává levné, dividendy vyplácející, akciové tituly a značnou část takových nachází pravidelně na rozvíjejících se trzích. Zainteresovanost v rozvojových zemích přesahovala na konci června 2014 30%. Zatímco tento rys stojí za tím, že fond nedosahuje stejných výsledků jako jemu rovní vrstevníci (například v roce 2013), nevede zmíněný fakt k nadměrné volatilitě. Výsledkem obezřetného investičního přístupu manažerů tohoto fondu jsou vynikající záznamy. Ty ukazují, že tento fond byl v období od počátku roku 2003 do 23. července letošního roku schopen porazit při porovnání celkové návratnosti a míry rizikovosti fondu 95% vrstevníků stejné kategorie.

Columbia Acorn International. Zaměření na růstové akcie s malou a střední tržní kapitalizací v kombinaci s ochotou silně investovat do rozvíjejících se trhů může ve správnou chvíli přinést turbulentní návratnost. Podobně jako výše zmíněný investuje na rozvíjejících se trzích přibližně 30% aktiv. Strategií manažerů fondu je neplatit příliš mnoho za růst a upřednostňovat investice do akcií více kvalitních společností, čímž se jim částečně daří držet volatilitu pod pokličkou. Samozřejmě, v letech 2008 a 2011, kdy rozvíjející se trhy ztrácely více než ty rozvinuté, porážel tento fond výkonově téměř 2/3 zahraničních vrstevníků stejného zaměření. Pravda také je, že prvky opatrného přístupu manažerů fondu způsobily, že zmíněný fond nedosahoval takových výsledků, jako jeho vrstevníci v rámci četných rallye, které provázely většinu času posledních pěti let, ovšem na druhé straně není rivala ve stejné kategorii, který by jej od května 2003 dokázal porazit z pohledu přiměřenosti k riziku.

Janus Overseas Fund. Je agresivnější, než dva výše uvedené. Manažer Brent Lynn jde kamkoliv, kde najde hodnotu, což často vytváří těkavý mix agresivních růstových akcií, stejně jako akcií rozvíjejících se trhů, které na konci března letošního roku tvořily téměř polovinu aktiv fondu, včetně 23% podílu v Indii. Byly doby, kdy Lynn více než polovinu aktiv fondu investoval do 10 nejlepších titulů držených v portfoliu fondu. Jeho apetit po rozvíjejících se trzích, spojený s příliš optimistickým hodnocením firem, jako je Petrobras a Li & Fung, vedl k příšerným absolutním i relativním výsledkům v letech 2011-13. Na druhou stranu předešlé výsledky tohoto manažera od poloviny roku 2003, kdy získal výhradní kontrolu nad fondem, byly vynikající. Tradičně porážel více než 90% svých zahraničních large-growth vrstevníků, ale díky špatnému výkonu v dobách útlumu, jde ve své kategorii jen mírně dopředu a tradičně zaostává za benchmarkem MSCI All Country World Index excluded USA.

TCW International Small Cap. Tento odvážný fond zažil těžký start. Od svého založení na počátku 2011 do 23. července 2014 - období, které se kryje s propadem rozvíjejících se trhů – zaostal výkonově za všemi zahraničními vrstevníky (small/mid-growth). I když ale podstoupené riziko a chybný výběr akcií bolely, stojí za to fond sledovat. Manažer fondu, Rohit Sah, používajíce stejnou strategii shromáždil velmi dobrou historii v rámci sedmiletého působení v Oppenheimer International Small Cap. K určení nejvíce slibných sektorů používá makroekonomickou analýzu a hledá společnosti s mírným zadlužením a s pozitivním výhledem silného cash flow. Záliba v komoditách a společnostech kolem přírodních zdrojů také obvykle vede k obrovské zainteresovanosti v rozvíjejících se trzích - na konci letošního června více než 40%. (Zdroj:Morningstar.com)

Robert Černík analytik

 

ABEVA Consulting, s.r.o. 
je investičním zprostředkovatelem registrovaným u České národní banky (ČNB) dle zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Společnost nabízí široké spektrum podílových fondů renomovaných investičních společností, dále zajišťuje investice do komoditních fondů, nemovitostních fondů, fondů kvalifikovaných investorů, korporátních dluhopisů a do drahých kovů. V rámci služeb klientům poskytne i zprostředkování hypotečního úvěru, či zajistí nejlepší možnou pojistnou smlouvu dle Vámi zadaných požadavků.

Více informací na: www.abeva.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688