STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  29.07.2014 13:10:24

BCPP - od historie po současnost

autor článku: Libor Tůma

Již 20 let opět funguje pražská burza pro cenné papíry, avšak stále více se ozývají hlasy o možnosti spojení BCPP s varšavskou burzou WSE. Jak probíhal vznik pražské burzy a jaká ji čeká budoucnost?

Historie BCPP

Dějiny Pražské burzy začínají v březnu roku 1871, kdy vznikla Pražská bursa pro zboží a cenné papíry. Zprvu se na burze obchodovalo s cennými papíry, různým zbožím a zemědělskými plodinami. Ale již v roce 1872 po vzniku samostatné plodinové burzy, se pražská burza zaměřila pouze na obchody s cennými papíry. Po vypuknutí první světové války bylo obchodování zastaveno a to až do obnovení burzy v únoru 1919. Objemy obchodů začaly postupně dosahovat vyšších hodnot než před první světovou válkou. Velký podíl na tomto pozitivním vývoji byla dobře povedená měnová odluka. V roce 1929 byl vývoj burzy přerušen Velkou hospodářskou krizí, ze které se trh vzpamatovával zhruba do poloviny 30. let. V září 1939 byl provoz zastaven a obchodovalo se pouze soukromě. Po druhé světové válce nebylo obchodování na pražské burze obnoveno a po přeorientování ekonomiky na centrálně plánované hospodářství, definitivně ukončilo činnost burzy až do 90. let.

roce 1991 vznikl Přípravný výbor pro založení Burzy cenných papírů Praha, tvořený osmy bankami, který se v roce 1992 transformoval na sdružení. Po přijetí zákona o burze byla provedena přeměna sdružení na obchodní společnost Burza cenných papírů Praha, a.s., jež byla 24. Listopadu 1992 zapsána do Obchodního rejstříku. První seance se uskutečnila již 6. dubna 1993. Zpočátku se obchodovalo se 7 tituly, avšak na konci roku 1993 byl počet obchodovatelných emisí zvýšen na  980 emisí. Na podzim roku 1993 nastal výrazný vzestup kurzů, podnícen poptávkou zahraničních investorů, který trval ještě do prvního čtvrtletí 1994. Vrcholu bylo dosaženo 10. Března 1994, kdy poté započali investoři opouštět trh. Projevily se nedostatky likvidity, což způsobilo prudký pokles trhu při rostoucích objemech obchodů.

Problém nedostatečné likvidity mělo vyřešit vyřazení nelikvidních akcií z volného trhu v letech 1997 a 1999. Kdy bylo celkem vyřazeno 1376 emisí akcií. V květnu 1998 burza představila nový obchodní systém SPAD, který byl investorskou veřejností velmi kladně přijat a po určité době na sebe připoutal hlavní objemy uzavřených obchodů. První zahraniční akciovou emisi na BCCP se stala emise Erste Bank, kterou bylo obchodování zahájeno 1. října 2002. Rok 2004 byl pro pražskou burzu velmi přínosný. Zaprvé v květnu 2004 byla burza zařazena do seznamu neamerických burz bezpečných pro investory, protože obdržela status zahraniční burzy americkou Komisí pro cenné papíry a burzy. Zároveň po přistoupení ČR do Evropské unie se stala BCPP řádným členem Federace evropských burz (FESE). V neposlední řadě byla uskutečněna první IPO[1] s akciemi společnosti Zentiva. Dalším krokem pro zvýšení prestiže pražské burzy bylo rozšíření předmětu obchodování o investiční certifikáty, finanční futures a warranty v roce 2006. Rok poté zahájila činnost dceřiná společnost Energetická burza Praha (později Power Exchange Central Europe), jenž umožňuje obchodování s elektrickou energií s místem dodání v ČR, na Slovensku a v Maďarsku. Poslední významná událost v historii pražské burzy bylo výrazná změna vlastnické struktury, kdy se majoritním vlastníkem stala Wiener Börse. Poté se v roce 2009 BCPP stala součástí skupiny CEE Stock Exchange Group, jež zahrnuje burzy ve Více o BCPP naleznete zde: http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky/historie-a-soucasnost-bcppVídni, Praze, Budapešti a Lublani.


Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688