Research (Penizenavic.cz)
Osobní finance  |  28.07.2014 22:07:55

Jak odejít do důchodu dříve? S vlastními úspory a investicemi

Zodpovědní mladí třicátníci a čtyřicátnici chápou, že jejich penze v budoucnu bude na zcela odlišné úrovni od současného stavu. Vlastní finanční zabezpečení je pro ně naprostou nezbytností. Nejenom však kvůli poklesu státního důchodu, ale i s ohledem na "nutnost" odchodu do předčasného důchodu.

Pro mladé lidi je jednoznačně nejhorší legislativní změnou v oblasti důchodu každoroční prodlužování důchodového věku. Dnešní třicátníci odejdou do důchodu o několik let později než jejich rodiče. Nejvíce se zvýšil důchodový věk pro ženy.

  • Paní Simona Nováková (ročník narození 1984, bez ohledu na počet vychovaných dětí) má důchodový věk 68 let a 2 měsíce. Její maminka paní Eva Nováková (roční narození 1954, dvě vychované děti) má důchodový věk 59 let a 8 měsíců. Paní Simona Nováková odejde do důchodu cca o 8 let a půl roku později než její maminka.

Počet žádostí o předčasný důchod stoupne

Prodloužení důchodového věku znamená, že stoupne počet žádostí o předčasný důchod, neboť řada občanů nebude moci tak dlouho pracovat. V současné době je možné do předčasného důchodu odejít 3 roky před dosažením řádného důchodového věku. V budoucnu bude možné odejít do předčasného důchodu odejít o 5 let dříve, této možnosti budou moci využít občané, jejichž důchodový věk je alespoň 65 let a dosáhnou alespoň 60 let.

I západoevropané odchází do důchodu dříve

Zájem o dřívější odchod do důchodu stoupá i v západní Evropě. Důvody jsou různé. Někteří občané si ještě chtějí co nejvíce užít zaslouženého odpočinku a dělat věci, na které neměli čas. Právě v prvních letech penze mají přitom nejvíce sil, aby mohli např. cestovat, studovat a věnovat se svým koníčkům. Někteří občané odchází do "nuceného" předčasného důchodu, neboť třeba přišli v předdůchodovém věku o práci a ze zdravotních důvodů již novou práci hledat nechtějí.

  • Střední délka života 65letých občanů se v jednotlivých členských zemích EU pohybuje od 15 let do 20 let. Přičemž naděje dožití občanů, kteří odejdou do důchodu před dosažením 65 let věku je vyšší. Každý rok v práci navíc po dosažení 60 let se u většiny občanů (výjimkou jsou občané, kteří dělají práci, která je baví) negativně projevuje na střední délce života. Proto sílí i v západní Evropě zájem o předčasný důchod.

Bez vlastních prostředků to však nejde

Odejít do předčasného důchodu bez dostatečných vlastních úspor a investic však znamená značný pokles životní úrovně. Bez vlastního finančního polštáře předčasný důchod přináší nedostatek finančních prostředků a pokles životní úrovně. Předčasní důchodci, kteří nemají dostatečné vlastní finanční prostředky, mají omezené možnosti pro své koníčky, protože většina činností je závislá na financích.

  • Mladí občané, jejichž řádný důchodový věk se blíží k 70 letech, by měli s touto situací však počítat a přizpůsobit rodinný finanční plán tak, aby vlastní prostředky v penzi hrály dostatečnou roli.
  • V Evropě je současným trendem aktivní podzim života. Penzisté si užívají důchodu v lepší fyzické kondici a duševní svěžesti. Peníze jsou však základním předpokladem, aby měli penzisté v důchodu konečně dělat věci, na které neměli kvůli práci čas. Penze má být odměnou za celoživotní dřinu. Proto nelze do důchodu odcházet příliš opotřebovaný a starý. Předčasný důchod je při dostatečných vlastních investicích správnou volbou.

Jak vysoký má být vlastní finanční polštář?

Samozřejmě čím vyšší vlastní úspory a investice, tím lépe. Pro lepší představivost si vypočítáme měsíční důchod dvou občanů, kteří odejdou v roce 2014 do důchodu.

Na důchod se tak musí myslet již v mladém věku, aby byl dostatek času pravidelným investováním a spořením (v závislosti na investičním profilu a sklonu k riziku a dalším charakteristikám) na vytvoření dostatečné finanční rezervy, abychom v penzi mohli žít aktivní a zajímavý život a nemuseli doslova obracet každou korunu.

 

Čtěte další články ze sekce finanční plán na http://www.penizenavic.cz/financni-plan/clanky  

 

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
31.07. 18:15  Už to není pravda (Choose)
29.07. 12:02  S vlastními úspory ? (Karel)
29.07. 09:49  důchod (delegát XVII. sjezdu KSČ)
29.07. 09:19  důchod (Evelyna)

Poslední zprávy z rubriky Osobní finance:

Út   9:25  Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu Tomáš Kadeřábek (Swiss Life Select)
Út   9:24  Likvidaci autovraků podpoří dotace priorita.cz (Priorita.cz)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688