IFC Markets (IFC Markets)
Akcie v ČR  |  28.07.2014 15:24:10

Světové akciové indexy v pátek klesly

V pátek světové akciové indexy klesly. V pátek makroekonomické údaje byly pozitivními, ale účastníci trhu nevěnovali tomu pozornost se zaměřením na podnikové zprávy. Obrat obchodů na amerických burzách byl o 11% nižší, než průměr na měsíc a činil 4,95 miliardy akcií.

index Dow Jones industrial average

Kromě slabé kvartální zprávy americké společnosti Amazon.com, Viza měl negativní zprávu. Jejich akcie klesly o 9,6% a 3,6%, patřičně. Přičemž obrat obchodů Amazon.com byl 5krát více, než dvouměsíční průměr. Připomeňme si, že dříve byly publikovány slabé zprávy dvou největších průmyslových společností – Boeing a Caterpillar. V důsledku v průběhu minulého týdne index Dow Jones industrial average (Dow) klesl o 0,8%. Index S&P 500 se téměř nezměnil. Nasdaq vzrostl o 0,4%. Je třeba poznanemat již druhý den po sobě pokračující posílení kurzu dolaru vůci euře a dalším měnám. To se stalo díky dobrým ekonomickým údajům ohledně inflace a trhu práce, což zvyšuje pravděpodobnost růstu sazby Fedu. Investiční banka Goldman Sachs ve svém kvartálním strategickém přehledu snížila doporučení ohledně globalního trhu akcií do „neutrální“ podotknuv, že MSCI All-World Index již od začátku roku vzrostl o 5% a na začátku června stanovil historické maximum. Dle názoru banky akciové trhy Evropy a Japonska jsou nadhodnoceny, a americké jsou znehodnoceny. Dnes v 13-45 SЕČ ve Spojených státech od společnosti Markit vyjdou kompozitní a životní indexy podnikatelské aktivity (PMI) na červen a v 14-00 SЕČ — nedokončené transakce s nemovitostí na červenec. Považujeme, že předpovědi jsou mírně pozitivními.

V průběhu posledních devět měsíců evropské akcie v pátek klesly díky poklesu německého indexu ekonomické důvěry ifo na minimum, slabé zprávě výrobce luxusního zboží Moet Hennessy Louis Vuitton (LVMH) a podnikatelskému negativu z USA. Dnes evropské indexy rostou díky dobré prognóze finančních ukazatelů výrobce letadel Ryanair pro letošní rok. Futures na americké akciové indexy jsou „v plusu“. Dalším důležitým pozitivním faktorem pro trhy se stal růst příjmů průmyslových podníků (rok za rokem) v Číně na červen o 17,9% při prognóze +8,9%. To je nejvýraznější růst od září. Údaje o tom vyšly včera. Dnes v eurozóně nebudou významné ekonomické údaje.

Japonský akciový index Nikkei dnes spolu s evropskými trhy vzrostl a také díky makroekonomickým pozitivním údajům v sousední Číně. Poznamenejme, že na rozdíl od amerických indexů ten je ještě o 4,7% nižší, než úroveň na začátku letošního roku. Přitom jeho poměr „celková kapitalizace“/celková čistá aktiva (Р/В) činí 1,3. To je téměř 2krát menší, než u S&P 500 (2,7). V roce 2013 index Nikkei vzrostl o 57%. V tomto a příští týdnech většina japonských podníků začnou podat výpovědi za druhý kvartál, což může ovlivnit kotace. Dnes v 23-30 SЕČ v Japonsku vyjdou důležité údaje ohledně nezaměstnanosti a maloobchodních tržeb na červen. Předpovědi jsou neutrální. Významné odchylky údajů od očekávání investorů může přispět ke změně kurzu jenu a Nikkei.

Kotace mědi

Kotace mědi po zprávě americké společnosti Freeport-McMoran ohledně obnovení exportu z Indonésie mírně klesly. V prvním půlroku ten byl zakazán. Orgány země požadovaly zvýšení poplatků. Ve druhé polovině roku společnost plánuje vyvážet 756 tun mědí. Druhý největší výrobce tohoto kovu na světě je v Indonésii - Newmont Mining prohlásil, že bude vyjednávat s vládou ve věci poplatků.

Dle názoru National Coffee Council, sklizeň kávy v Brazílii v roce 2015 kvůli suchu může být minimálním od roku méně než 40 milionů pytlů. Poznamenejme, že Ministerstvo zemědělství požaduje vyšší čísla — 44,6 milionů pytlů.

Сena pšenice

Cena pšenice vzrostla díky poklesu předpovědi sklizně od 24,8 milionů tun do 24,6 milionů tun od Australian Bureau of Agricultural and Resource Economics and Sciences v sezóně 2014/2015. Je to menší, než loňská úroveň 27 milionů tun. Snížení výroby bylo v důsledku sucha kvůli negativnímu dopadu uragánu El Nino. Kukuřice a sója také zdražily. Kromě toho účastníci trhu očekávají růst ze strany Číny po nedávnému poklesu cen obilnin.

IFC Markets je předním brokerem na mezinárodních finančních trzích,
poskytuje profesionální služby v oblasti Forex a CDF obchodování.                  

www.ifcmarkets.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688