Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  28.07.2014 09:21:36

Makro data - hlavní trhy, americký trh práce, evropská inflace

Jako vždy na přelomu měsíců se tento týden přežene smršť dat. Nejdůležitějších z nich budou páteční údaje z amerického trhu práce. Očekává se pokračující solidní přírůstek pracovních míst a stagnace míry nezaměstnanosti. Pokles počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti a také pokles počtu lidí pobírajících podporu v nezaměstnanosti však naznačují, že by mohla míra nezaměstnanosti klesnout.

Na druhém místě z hlediska důležitosti a sledovanosti bude první odhad vývoje amerického HDP ve druhém čtvrtletí. Minulé čtvrtletí se statistici svým odhadem dvakrát nevyznamenali, přesto se dá čekat, že trh bude tento údaj sledovat velmi pozorně a možné jsou i silné reakce. Růst by měl být silný, částečně jako kompenzace katastrofálně slabého prvního čtvrtletí. Hodně nepříjemné by bylo jakékoliv zklamání.

V pátek budou také zveřejněny údaje o vývoji osobních příjmů a výdajů a preferovaný inflační ukazatel Fedu PCE index. Tyto údaje především umožní odhadnout, nakolik byl první odhad vývoje HDP přesný. Konečně ve čtvrtek bude zveřejněn chicagský index nákupních manažerů, předskokan celostátního indexu ISM, který na rozdíl od dat o HDP bude více signalizovat, jak se bude ekonomika vyvíjet, než jak se vyvíjela.

V Evropě budou nejzajímavěji předběžné údaje o vývoji inflace v červenci, které umožní posoudit, pod jak velkým tlakem mna další uvolnění měnové politiky bude ECB.

FI a FX
Kurz dolaru k euru se dostal pod důležitou hladinu 1,3488, stále se však nedá mluvit o vytvoření jednoznačného trendu k posilování dolaru. Fundamenty však sugerují, že by k jeho vytvoření časem dojít mělo. Výnosy zůstávají nízké, v Evropě absolutně, v USA relativně. V Evropě je může ovlivnit CPI, ale nejspíše extrémně nízké zůstanou. V USA by silnější data mohla vést k růstu výnosů. Akcie sledují hlavně výsledkovou sezónu v USA, geopolitická pnutí je zatím zasahují spíše okrajově.

Ropa Brent se drží poblíž technické hladiny 1080 USD/brl, na jedné straně ji tlačí níž silná produkce, na druhé straně poklesu brání geopolitická rizika. Zlato mírně klesá, geopolitika by mu v případě eskalace regionálních problémů mohla pomoci k růstu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688