BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Makroekonomika  |  25.07.2014 11:27:14

MMF opět snižuje globální výhled, indexy IFO a Gfk, denní přehled událostí

Americký akciový trh uzavřel včera téměř beze změny po domácích smíšených makroekonomických datech. Ačkoliv index S&P 500 uzavřel na nových historických maximech, tak posílil jenom o 1 bod neboli 0,05 procenta. Dow Jones včera klesl o 0,02 procenta a technologický Nasdaq ztratil 0,04 procenta. Na jedné straně ve čtvrtek odpoledne pozitivně překvapil nižší počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti, jenž dosáhnul 284 000 místo očekávaných 310 000, což je nejnižší hodnota od února 2006. Na druhé straně index nákupních manažerů (PMI) ze sektoru výroby v červenci dosáhl o 1 bod nižších hodnot než předchozí měsíc. Nicméně investoři v této oblasti více sledují ukazatel, jenž publikuje Institut řízení zásob (ISM). Ten bude zveřejněn příští týden.

Počet prodaných nových domůUSA v červnu meziměsíčně klesl o 8,1 procenta, když dosáhl 406 0000 místo očekávaných 485 000 prodaných nových domů v ročném vyjádření. Takováto špatná data neočekával žádný analytik dotazovaný agenturou Bloomberg. Výsledek tak navázal na negativní čísla z května, jež minula očekávání o 12,3 procenta. Zpomalování aktivity na trhu nemovitostí tak nahrává Janet Yellen a její politice nízkých úrokových sazeb. Vyšší sazby by totiž ještě více snížily zájem Američanů o koupi nemovitosti na hypotéku. Investoři se tak pomalu rozdělují na dva tábory, kde jeden volá po korekci, která na americkém akciovém trhu dlouho nebyla a valuace společností jsou tak na hraně, zatímco druzí poukazují na solidní hospodářská čísla amerických firem a relativně dobrá makroekonomická data.

Japonský akciový index Nikkei v noci posílil o 0,6 procenta poté, co data inflace v zemi naplnila očekávání. Jádrový index CPI (očištěn o volatilní ceny potravin) vzrostl v červnu meziročně o 3,3 procenta, čímž potvrdil růstový trend z předchozího měsíce, kdy index meziročně posílil o 3,4 procenta. Japonská centrální banka (BoJ) odhaduje, že zvýšení DPH z 5 na 8 procent letos v dubnu přidalo v dubnu ukazateli inflace 1,7 procenta a v dalších následujících měsících bude díky vyšší dani cenová hladina o 2 procenta vyšší.

Mezinárodní měnový fond (MMF) opět snížil svůj výhled globálního ekonomického růstu pro letošní rok z 3,7 na 3,4 procenta. Naposledy tak učinil letos v dubnu. Důvodem jsou přetrvávající geopolitické konflikty na Ukrajině a v Iráku, přičemž nižší potenciál vidí fondroce 2014 rovněž u rozvíjejících se ekonomik.

Německá spotřebitelská důvěra (Gfk) velmi pozitivně překvapila, když v červenci dosáhla 9 bodů, což je nejvyšší hodnota od listopadu 2007. Nicméně euro stále těží obavy z dění na Ukrajině a hrozba zpřísnění sankcí vůči Rusku, které by poškodily křehký hospodářský růst společné měnové unie. Ačkoliv data PMI včera trochu zvadla náladu na euru, společná měna eurozóny dnes dostala další ránu v podobě horšího výsledku německého indexu IFO. Tento index odráží názory podnikatelů na aktuální ekonomickou situaci a jejich výhled pro dalších 6 měsíců. Nicméně tento index je stále poměrně vysoko ve srovnání se ZEW-em, který naopak reprezentuje názory analytiků a ekonomů na budoucnost německé ekonomiky. Ty svá očekávaní snižují již několik měsíců.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út 15:21  Americký průmysl stagnuje ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út 14:00  Měsíční zpráva o hospodaření územních rozpočtů - únor 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688