Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  25.07.2014 08:14:00

Dobrá data z Evropy podržela euro


Společná evropská měna včera stabilizovala svůj kurz proti dolaru kolem 1,347 USD/EUR. Pomohlo j9 k tomu zveřejnění slušných PMI indikátorů ze zemí eurozóny. Naopak ze Spojených států jsme se dočkali smíšených zpráv, když pozitivně překvapil trh práce a negativně vývoj na nemovitostním trhu. 
 
PMI indikátory z eurozóny zaznamenaly v červenci zlepšení a zmírnily tak rostoucí obavy ohledně hospodářského růstu v eurozóně. Na druhé straně na ekonomický vývoj budou negativně působit nové sankce proti Rusku, které včera schválili evropští ministři zahraničí. Rozšířili počet osob, které mají zakázaný vstup do EU a jejich zdejší aktiva budou zmražena. Ministři zahraničí se dnes znovu sejdou, aby projednali novou dávku sankcí, která by měla omezit přístup Ruska na kapitálové trhy a odříznout ho od citlivých technologií mimo jiné v energetickém sektoru. Nedávné zpomalení v průmyslu a další sankce se projevily i na revizi prognózy ekonomického růstu pro evropské země od ekonomů SG. Nahoru byl posunut odhad dynamiky ve druhém čtvrtletí ve Španělsku (z 0,1 % na 0,5 % q/q), zatímco dolů se posunuly odhady pro Itálii (z 0,5 % na 0,0 % q/q) a Francii (z 0,3 % na 0,2 % q/q). Celkový odhad růstu v eurozóně zůstal pro Q2 beze změny na 0,3 %. Za celý rok 2014 by si ekonomika měla polepšit o 1 %.
 
Trh práce ve Spojených státech vykázal další dílčí zlepšení, když přibylo pouze 284 tis. nových žádostí o dávky v nezaměstnanosti. Jedná se o nejnižší týdenní přírůstek za posledních 8 let. To naznačuje, že příští týden by mohl přinést další příznivou statistiku o nových pracovních místech v USA. Naopak data z nemovitostního trhu zklamala, když prodeje nových domů klesly o 8,1 % na 406 tis. Nicméně se jedná o velmi nepřesnou statistiku, protože americký statistický úřad nemá dostatek údajů.
 
Americké objednávky zboží dlouhodobé spotřeby by měly obnovit svůj meziměsíční růst. Ten by podle ekonomů SG měl dosáhnout 0,1 % m/m. Zakázky bez dopravních prostředků by měly přidat dokonce 1,9 % m/m. Kapitálové statky by měly zaznamenat ještě větší poptávky, když by jejich objednávky měly v červnu přidat 2,3 % m/m.
 
Růst evropské peněžní zásoby měřené indikátorem M3 by měl v červnu zůstat velmi slabý na 1 % y/y. Ukazuje tak na slabou úvěrovou aktivitu v Evropě. Poté, co minulý týden negativně překvapil německý ZEW index, očekáváme mírné zhoršení i u IFO indexu. Ten by si měl pohorošit o půl bodu ze 109,7 na 109,2. Pokles by měl nastat hlavně u složky hodnotící současnou situace, která by měla spadnout ze 114,8 na 114,1 bodu, složka hodnotící budoucí vývoj by se měla snížit jen marginálně o 0,2 bodu na 104,6.  
 


Autor: Viktor Zeisel

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

24.01.2022Euro roste po zveřejnění dat PMI z Evropy X-Trade Brokers (XTB)
06.02.2015Euru se včera dařilo i díky dobrým datům z Německa Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688