Research (Penizenavic.cz)
Osobní finance  |  23.07.2014 17:55:20

Zodpovědní rodiče mají finanční rezervu

Všichni rodiče chtějí pro své děti to nejlepší. Včasné spoření a investování co nejdříve po nástupu do zaměstnání je možností, jak následně podporovat děti v jejich vzdělání a koníčcích. Během mateřské dovolené a následně rodičovské dovolené klesají rodinné příjmy, proto je vhodné se na tyto roky finančně zajistit dopředu.

Finanční zajištění mladých rodin s dětmi je v Česku ze strany státu v porovnání s ostatními vyspělými zeměmi světa na vysoké úrovni, přesto během mateřské dovolené a následně rodičovské dovolené klesá životní úroveň rodiny, neboť maminka (v některých případech tatínek) čerpají nejdříve peněžitý příspěvek v mateřství (mateřskou) a následně rodičovský příspěvek, přičemž obě tyto dávky jsou nižší než čistá mzda dosahovaná před odchodem na mateřskou dovolenou. V praxi si tedy zodpovědní rodiče tvoří na toto období poklesu rodinného příjmu finanční rezervu.

Jak klesá měsíční příjem během mateřské?

Peněžitý příspěvek v mateřství (mateřskou)  pobírá maminka celkem 28 týdnů, z toho 8 až 6 týdnů před očekávaným porodem. Mateřská je dávka nemocenského pojištění a výše mateřské závisí na dosahovaném příjmu. V přiložené tabulce máme uvedenu měsíční mateřskou (za 30 dní) dle dosahovaného hrubého příjmu. Protože čistá mzda je u každého zaměstnance rozdílná a daňová povinnost závisí na množství uplatněných daňových slev a odpočitatelných položek, tak máme v přiložené tabulce porovnánu hrubou mzdu a výši mateřské. Již během mateřské, která je vyšší než rodičovský příspěvek, klesá rodinný příjem o tisícikoruny. Někteří mladí rodiče alespoň částečně kompenzují tento finanční pokles z naspořených peněz.

  • Čím vyšší příjmy, tím vyšší finanční pokles. Vzhledem k zákonné formuli při výpočtu mateřské je stanovena i maximální měsíční výše mateřské, kterou může maminka obdržet,  v roce 2014 je to částka 31 800 .

Měsíční mateřská (za 30 dní) dle výše příjmu (výpočet dle legislativy 2014) 

Hrubá mzdaMateřskáHrubá mzdaMateřská
17 000 11 760 45 000 24 780
21 000 14 520 50 000 25 830
25 000 17 280 60 000 27 900
29 000 19 320 70 000 29 970
33 000 20 940 80 000 31 800
37 000 22 620 90 000 31 800
41 000 23 940 100 000 31 800
vlastní výpočet autora

 

Během rodičovské dovolené klesá příjem ještě více

Rodičovský příspěvek pobírá maminka (tatínek) během rodičovské dovolené, která navazuje na mateřskou dovolenou. Celková výše rodičovského příspěvku činí 220 tisíc Kč, přičemž je možné si zvolit délku pobírání rodičovského příspěvku, nejméně však dva roky. Výše rodičovského příspěvku je pro všechny stejná, nerozhoduje výše dosahovaného příjmu jako je tomu v případě mateřské. Nejčastěji volí rodiče pobírání rodičovského příspěvku do věku tří let dítěte, v takovém případě činí rodičovský příspěvek 7 600 . Ze zákona nesmí být měsíční rodičovský příspěvek vyšší než 70 % předchozího výdělku a měsíčně nesmí činit více než 11 500 . I když si tedy maminka zvolí dvouletou variantu, aby mohla rychleji nastoupit zpět do zaměstnání a po dobu pobírání rodičovského příspěvku měla více peněz, tak již v případě, že pobírala u svého zaměstnavatele průměrnou mzdu, tak během rodičovské dovolené citelně klesají rodinné příjmy.

Jaký zvolit finanční produkt?

S poklesem rodinných příjmů během péče o malé dítě nebo děti, kdy jeden z partnerů je na mateřské dovolené a následně rodičovské dovolené je potřeba počítat. A to jednak při sjednávání hypotéčního úvěru, kdy je vhodné tomuto očekávanému poklesu rodinných příjmů přizpůsobit měsíční splátku hypotéky, dále však i při volbě spořících a investičních produktů. Během mateřské a rodičovské dovolené je tak možné tento pokles částečně snížit díky naspořeným prostředkům ve zvolených finančních produktech. Investiční horizont je v těchto případech kratší, čemuž je potřeba přizpůsobit parametry zvolného finančního produkty, aby byly peníze z úspor během mateřské a rodičovské snadno dostupné. Nabídka na trhu je pestrá, vhodné je zvolit optimální produkt v závislosti osobních rodinných charakteristikách, ideálně po konzultaci s kvalitním poradcem.

 

Čtěte další články ze sekce finanční plán na http://www.penizenavic.cz/financni-plan/clanky  

 

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688