IFC Markets (IFC Markets)
Akcie ve světě  |  23.07.2014 15:16:00

Index S&P 500 nastavil nové historické maximum

Světové akciové indexy v úterý vzrostly. Přičemž americký index S&P 500 nastavil nové historické maximum. Americký dolar posílil vůci dalším měnám. K tomuto přispívaly makroekonomické údaje a podnikové zprávy v USA a také určité snížení politického napětí na Ukrajině a na Středním východě.

Podávaly již vypovědi 115 firem ze seznamu indexu S&P 500. Včera společnosti Apple, Microsoft, Verizon Communications představily své čtvrtletní zprávy. Zvýšení jejích akcií nebylo tak významným, ale podporovalo indexy. Prodej domů na sekundárním trhu v červnu vzrostl o 2,6% na maximum od roku 2007 a činily 5,04 milionu. Díky tomuto akcie amerických stavebních firem zdražily o 1-1,5%. Průměrná cena bytů v USA vzrostla o 4,3%, rok za rokem 223,3 tisíc dolarů. Inflace v červnu zůstala na květnové úrovni 2,1%. Investoři si rozhodli, že taková hodnota již není optimální. Index spotřebitelských cen se shoduje s cílovou úrovní Fedu 2%. Poznamenejme, že jeho zvýšení v červnu zpomailo do 0,3% od 0,4% v květnu. To je kladná tendence. Obrat obchodů na amerických burzách včera byl o 10% nižší, neý průměr za měsíc a činil 5,05 miliard akcií. Dnes ve Spojených státech amerických nebudou důležité makroekonomické údaje. Před začátkem obchodů budou podat vypovědi společnosti Boeing, Delta Air Lines, Dow Chemical a po zavření obchodůFacebook.

Evropské akciové indexy v úterý spolu s americkými vzrostly. Jelikož v EU nebyly významné makroekonomické informace. Nyní tyto nadále se zvyšují díky dobrým zprávám takových evropských společností jako jsou Daimler, Actelion Ltd., ARM Holdings a další. V ЕU, stejně jako v USA, dnes se neočekávají významné makroekonomické informace. Vyjde čtvrtletní zpráva 15 firem ze seznamu Stoxx Europe 600.

Japonský akciový index Nikkei pod vlivem vnějších faktorů pokračuje kolísání ve svém neutrálním trendu. Dnes v noci v 23-50 SЕČ vyjdou údaje ohledně japonského zahraničního obchodu v červnu a index výrobní aktivity PMI v červenci. Dle našeho názoru, prognózy jsou pozitivními pro Nikkei.

Ceny kukuřice a sójy tento týden pokračovaly stoupat poté co Ministerstvo zemědělství USA (USDA) zvýšilo rating osevů do 76% a 73% - dobré a výborné, patřičně. Pro kukuřice je to nejvyšší hodnota od roku 2004, a pro sóju od roku 1994. Mezitím minulý týden Čína nečekaně koupila 2 milionu tun sklizně obilí letošního roku. V souvislosti s tímto, někteří účastníci trhu se spoléhají na korekci kotací futures na obilniny nahoru.



Cena kávy mírně klesla. Brazilská společnost Safras e Mercado oznámila, že v polovině července v Brazílii byly shromážděny 74% sklizně kávy oproti 56% v loňském roce. Přitom bylo již prodáno 30% celkové sklizně oproti 23% v loňském roce. Teoreticky, pokles kotací kávy může být krátkodobým, jelikož meteorologové očekávají deštivé počasí, během čeho sklizeň bude pozastavena.



Kotace hovězího masa výrazně vzrostly na nedávný impuls. USDA oznámilo, že objemy zabití velkého rohatého skotu v červenci klesly o 6,8% ve srovnání se stejným obdobím roku 2013. Počet krav v USA se nyní nachází na nejnižší úrovni od roku 1951. Mezitím, pro vypěstování krav do porážkové hmotnosti se vyžaduje 22 měsíců. Takže, rychle zvýšit produkce hovězího masa je nepravděpodobné. Takové úvahy přispěly k růstu cen na různé druhy masa velkého rohatého skotu od 26% dо 32% od začátku roku 2014.



Agentura Reuters provedla průzkum, podle kterého průměrná cena zlata v loňském roce bude činit 1277 amerických dolarů za unci a stříbra — $20,2. Je to nižší, než aktuální prognózy. Poznamenejme, že cena drahých kovů již nestoupá jako obvykle na pozadí posílení dolaru a růstu akciového trhu. Dle našeho názoru, to hovoří o zvýšení reálné poptávky na ně. Kvůli tomu, prognózy mohou být neodůvodněny. Kromě toho, poměr zlata vůci stříbru vypadá zdrženlivým z hlediska ceny stříbra. To se vysvětluje očekávaními poklesu objemů použití stříbra v průmyslu a růstem získávání v letošním roce.

IFC Markets je předním brokerem na mezinárodních finančních trzích,
poskytuje profesionální služby v oblasti Forex a CDF obchodování.                  

www.ifcmarkets.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

27.12.2021S&P 500 dosahuje nové historické maximum X-Trade Brokers (XTB)
22.10.2021Index S&P 500 uzavřel na nových historických maximech Research (Česká spořitelna)
14.04.2021Index S&P 500 na novém maximu ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688