STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  22.07.2014 15:12:56

ETF fond nemusí vždy přežít

Autor: Miroslav Vybíral 
grafy vývoje

Finanční společnosti si silně konkurují a jinak tomu není ani mezi emitenty ETF fondů. I když patří burzovně obchodované fondy mezi mladší finanční produkty, na trhu začíná být těsno. Někteří emitenti s novými fondy neuspěli. Kdy hrozí zánik ETF?

Na konci prosince roku 2013 bylo jen na americkém trhu podle statistiky společnosti BlackRock k dispozici bezmála 1 540 burzovně obchodovaných produktů (pozn. největší část tvoří ETF, dále ETC a ETN). Každý významnější trh již pokrývá alespoň jeden burzovně obchodovaný fond. Prostřednictvím ETF můžete investovat do společností z různých regionů, zemí, sektorů, velkých i těch nejmenších firem, sociálně odpovědných firem, spekulovat na růst i pokles trhu… Emitenti se stále snaží oslovovat potenciální investory a přichází s novými produkty. S rostoucí nabídkou fondů se přirozeně zužuje prostor, ne vždy se však setká emitent ETF s úspěchem.

Příklad dvojice neúspěšných ETF

V minulých letech zaniklo již několik stovek nových burzovně obchodovaných fondů. Jako příklad vybíráme emisi společnosti Guggenheim Investments. Ta uvedla na trh dvě páková ETFka se zaměřením na index S&P 500. První ETF Guggenheim 2x S&P 500 s tickerem RSU mělo za cíl přinášet dvojnásobnou výkonnost indexu S&P 500. Inverzní dvojnásobnou výkonnost přinášelo ETF Guggenheim Inverse 2x S&P 500 (RSW). Oba fondy získaly do správy majetek přes 80 milionů dolarů.

Fondy zanikly zejména díky nezájmu investorů, jelikož podobně složené ETF na index  S&P 500 již existují delší dobu. Nejznámější a nejsilnější pozici na trhu mají fondy ProShares Ultra S&P500 ETF (SSO) a ProShares UltraShort S&P500 ETF (SDS) s objemem majetku přesahující 4,9 miliardy dolarů. Již v porovnání spravovaného majetku je vidět markantní rozdíl a tím předurčení zájmu investorů.

Nicméně ani takové neúspěchy nezastaví emitenty chrlit nové ETF na trh, pokoušet štěstí a hrát o výsluní zájmu investorů. Za rok 2013 bylo emitováno okolo 157 nových ETF a jednalo se o druhý nejslabší rok od roku 2008. Slabší byl jen ročník 2009, kdy se emitovalo 136 ETF fondů. Z čísel zveřejněných v prosinci 2013 zaniklo 67 ETF. I tak se jednalo o slabší číslo, než o rok před tím, kdy v roce 2012 zaniklo okolo 100 ETF.

Graf: Vývoj počtu ETF

Vývoj v sektoru ETF

Co určuje, zda ETF přežije?

Stručně řečeno jsou to peníze. Fond buďto zaujme investory a ti do fondu investují, nebo nezaujme a zanikne. Jak řekl Tom Lydon (redaktor píšící o ETF): „Ne vše, co hodíte proti zdi, na ní zůstane přilepeno“. Nepsaným pravidlem je, že by nové ETF mělo získat minimálně 50 milionů dolarů, aby oslovilo investory a sponzory.

Když bychom to měli nyní otočit na emitenty, mezi ty nejúspěšnější může počítat společnost iShares (BlackRock). Společnost začala v roce 1988 s osmi lidmi v jedné místnosti. Tito lidé věřili, že dokáží postavit lepší systém správy majetku společností. V roce 1992 firma převzala jméno BlackRock. A na konci toho samého roku již spravovala majetek o velikosti 17 miliard dolarů. Ke konci roku 1994 to již bylo 53 miliard dolarů. Od roku 1988 se společnost z pouhých 8 lidí rozrostla do firmy zaměstnávající více než 10,5 tisíce osob. Čtvrtina ze zaměstnanců má minimálně univerzitní vzdělání, nebo jiné vzdělání jako jsou MBA, PhD.  Každý desátý zaměstnanec je CFA Chartholder. Čistá aktiva spadající pod správu BlackRock činí něco okolo 808 miliard dolarů a s 38,87 % podílem na trhu je číslem jedna. Akcie společnosti BlackRock jsou volně obchodovatelné na New Yorské burze od roku 1999.

Rizikem je specifické zaměření

Některé ze zaniklých fondů jsou sestaveny až příliš specificky, jako například 2x pákové VelocityShares ETN navázané na cenu mědi. Toto ETF zaniklo po 11 měsících. Rizikem pro emitující společnost je sázka na nezajímavé aktivum, které delší dobu nevykazuje žádný směr (jdou do tzv. do strany).

 Více informací o ETF naleznete zde: http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky/etf

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688