BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  22.07.2014 10:42:14

V hledáčku investorů CPI USA a zítřejší zasedání RBNZ; denní přehled událostí

Situace na finančních trzích by se dnes mohla podle všeho stabilizovat a oddechnout si od geopolitického napětí. Proruští separatisté na Ukrajině včera odevzdali 2 černé skřínky sestřeleného civilního letadla do rukou malajsijských vyšetřovatelů. Zastupitelé Ruska si stále stojí za svým názorem, že letadlo nebylo sestřeleno povstalci a volají po mezinárodním vyšetřovacím týmu. Nyní se zraky opírají na lídry eurozóny, jež mají dnes projednávat další potenciální sankce vůči Rusku. Britský premiér David Cameron včera uvedl, že dosavadní důkazy poukazují na to, že malajsijské letadlo bylo zničeno proruskými separatisty. Proto vyzval Evropu, aby konala v případě, že se tato teorie a podpora povstalců Ruskem potvrdí. K situaci se včera vyjádřil i americký prezident Barack Obama. Ten však volil svá slova velmi pečlivě s cílem nezvýšit již tak vysoké globální napětí.

Evropské akciové trhy včera uzavřely v červených číslech, přičemž německý DAX ztratil přes 1 procento. Investoři se obávají, že eurozóna bude nucena zpřísnit sankce, což by mohlo ochromit její křehký ekonomický růst. Postižené by pak bylo zejména Německo, jež bylo dosud lídrem hospodářského růstu společné měnové unie. Dopady sankcí podle vyjádření ekonoma Německé průmyslové a obchodní komory (DIHK) Volkera Treiera pocítí každý čtvrtý vývozce. Dosud podle něho připravil rusko-ukrajinský konflikt německé firmy o 5 mld. eur. Americký akciový trh v pondělí rovněž oslabil. Dow Jones ztratil 0,28 procenta (17 051,73), index S&P 500 klesnul o 0,23 procenta (1 973,63) a technologický Nasdaq oslabil o 0,17 procenta (4 424,70). Pozitivní nálada a úleva z napětí (černé skřínky odevzdány, Rusko podporuje mezinárodní vyšetřovací tým) se však již ráno projevila v Asii, kde tamní index Nikkei získal 0,84 procenta (15 343,28).

Australský dolar (AUD) v noci mírně posílil, když se guvernér centrální banky Glenn Stevens ve svém projevu nepokusil slovně intervenovat vůči měně. Hlavní události dnešního obchodního dne budou data inflaceUSA v 14:30. Rychlejší růst cenové hladiny by totiž mohl indikovat dřívější zvýšení úrokových sazeb ve Spojených státech. Dnes v USA reportují svá čísla za 2. kvartál firmy jako Apple, Microsoft, Coca Cola a Mc Donald´s. Kompletní přehled reportujících společnosti indexu  S&P 500 naleznete zde.

Poměrně sledovanou událostí bude tento týden zasedání novozélandské centrální banky (RBNZ) ve středu večer. Od banky se očekává zvýšení základní úrokové sazby o 0,25 procenta na cílovou hodnotu 3,50 procenta. Někteří však spekulují, že banka by mohla ve středu se zvýšením sazeb počkat. Důvodem je pomaleji rostoucí inflace, jejíž čísla byla zveřejněna předchozí týden. Navíc klesají ceny mléka, které je důležitým exportním artiklem země a rovněž se zmenšuje přebytek obchodní bilance. To jsou argumenty, které mnozí zvažují a přemýšlejí, zdali si banka tentokrát nedá pauzu, což by ve výsledku mohlo mít negativní dopad na NZD. Nicméně oslabení měny by bylo pro centrální banku přínosné, protože by se alespoň na chvíli zastavila apreciace měny. RBNZ zvýšila úrokovou sazbu letos od března již 4krát po sobě, což způsobilo, že NZD posílil na 2,5letá maxima vůči USD. RBNZ je tak jedinou centrální bankou z vyspělých zemí, která nyní zvyšuje sazby. NZD je proto letos zatím nejvýkonnější měnou. Banka by měla rovněž poskytnout výhled vývoje její monetární politiky, který může mít větší váhu než samotné rozhodnutí banky.
 

Makrokalendář pro dnešní den:

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688