BHS (BH Securities a.s.)
Akcie ve světě  |  16.07.2014 10:28:52

Intel výsledky překvapil, odkoupit chce akcie za 20 mld. USD

Největší světový producent čipů Intel (INTC) vykázal za 2Q nárůst zisku na 2,8 mld. USD (+40 %), tj. na 0,55 USD/akcii. Koncensus na trhu počítal se ziskem 0,52 USD/akcii. Překonán byl i odhad 13,7 mld. USD týkající se příjmů, které vzrostly na 13,8 mld. US D (+7,8 %). Intel tak překonal i svůj v červnu navýšený výhled. Hrubá marže rovněž pozitivně překvapila s hodnotou 64,5 %.

Výhled

Intel navíc potěšil i výhledem, když zmiňovaná marže má ve 3Q vzrůst již na 66 %. Navíc za tento Q očekává i další nárůst příjmů, resp. 14,4 mld. USD +-0,5 mld. USD.

Intel celkově vylepšil svou predikci pro letošní růst příjmů, které by měly být oproti roku 2013 vyšší o 5 %. Intelu tak pomáhá nejenom rostoucí byznys v oblasti smartphonů, ale zastavení poklesu v segmentu produktů pro PC.

Buyback

Intel za poslední dekádu formou dividend a odkupů vlastních akcií přerozdělil akcionářům téměř 90 mld. USD. Za uplynulý kvartál odkoupil 74 mil. vlastních akcií za 2,1 mld. USD. Nyní oznámil, že hodlá odkoupit vlastní akcie za celkem 20 mld. USD, přičemž hned 4 mld. USD hodlá v tomto ohledu utratit již v tomto kvartálu. Pokud vezmeme v úvahu současnou tržní kapitalizaci necelých 158 mld. USD, jednalo by se o výrazných 12,6 % v současnosti vydaných akcií.

Dividenda

Intel předloni zvýšil kvartální dividendu na 0,225 USD/akcii. Jaká bude ta nejbližší, zatím nesdělil. Mělo by se tak stát ale již v nejbližších dnech, jelikož rozhodné datum pro nárok lze očekávat někdy za tři týdny. Dividendový výnos u titulu dosahuje 2,8 %, tj. vzhledem k růstu ceny se dostal na 2letá minima.

Grafický přehled vývoje dividend včetně dividendového výnosu společnosti Intel naleznete zde.

Kurzový vývoj

Akciím Intel již červnová informace o navýšení očekávaných příjmů pomohla k poskočení výše. Prorazily tak svá 2letá maxima a postupně se sunuly dále výše, resp. navyšují svá již 10letá maxima. V reakci na firemní zprávy včera v „after hours“ logicky zamířily dále výše. Končily na 33,13 USD, když již v řádné seanci zakončily na nových maximech 31,71 USD (+0,70 %). Titul má za sebou výrazný růst a i technicky je nezvykle výrazně překoupený. Dle BHS by si tak zasloužil „oddych“.

Výsledky jsou dnes každopádně podporou pro vývoj futures na hlavní US indexy.

J. Zendulka 


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688