Research (Penizenavic.cz)
Investice  |  15.07.2014 10:49:29

M. Mobius: Jak velké jsou Emerging markets?

Po přepočtení nigerijského HDP počátkem dubna, získal statistický úřad země HPD za rok 2013 v téměř dvojnásobné výši, než byl původní, což Nigérii posunulo před Jižní Afriku jako největší ekonomiku na kontinentu. Později ve stejném měsíci, Mezinárodní srovnávací program (ICP), Spojenými národy zmocněná organizace pracující pod záštitou Světové banky, oznámila přepočtení svých kalkulací podle relativní velikosti ekonomiky a její parity kupní síly (PKS). Mimo jiné z výpočtů vyplývá, že čínská ekonomika by se velikostí mohla blížit té americké. Navíc výpočty ICP ukazují, že po Spojených státech a Číně, vyšla jako třetí největší ekonomika světa Indie a ne Japonsko, jak bychom mohli očekávat.

Nigerijci nejsou najednou bohatší, Američané chudší

Důsledkem těchto zpráv, se samozřejmě většina obyvatelNigérii, Číně a Indii nestala najednou bohatší a většina obyvatel v USA, Japonsku a Jižní Africe zase naopak chudší, nicméně tyto zprávy mají určitou váhu. Změna v nigerijském HDP vznikla proto, že výpočty založené na rozložení ekonomikyroce 1990 nezahrnovaly uskutečněný ekonomický vývoj v odvětvích, jako jsou mobilní telekomunikace nebo internetové služby, protože v tu dobu zde ještě téměř neexistovala. Přepočtením na rok 2010 získáme daleko lepší obrázek o velikosti pokroku, kterého se již podařilo dosáhnout.

Výpočet parity kupní síly má za cíl ukázat, jaký by byl relativní směnný poměr mezi zeměmi, jenž by umožnil za určité množství peněz nakoupit kdekoliv na světě stejný spotřební koš. Myslíme si, že PKS poskytuje přesnější obrázek než směnné kurzy různě velkých a rozdílných ekonomik proto, že zachycuje vliv často nižších cen za neobchodované zboží a služby v nízko příjmových zemích na reálný důchod spotřebitele a je méně náchylná na krátkodobou volatilitu kurzů vyvolanou toky kapitálu. Kalkulace založené na výpočtu PKS přisuzují rozvíjejícím se trhům mnohem větší podíl na celkovém světovém výstupu – podle nich to byla v roce 2011 skoro polovina. Kalkulace založené na poměru směnných kurzů, jim připisují podíl pouze třetinový. Podle přepočtu PKS se Rusko, Brazílie, Indonésie, Mexiko, Čína a Indie řadí mezi 12 největších světových ekonomik. Doufáme, že by tyto skutečnosti mohly eventuálně vést k možnému členství v nejdůležitějších mezinárodních institucích.

Pro nás jako investory jsou zprávy o PKS možná dokonce malinko důležitější než změna v Nigérii. Jako profesionální value investoři, pracující s každou jednotlivou společností zvlášť, jsme si vědomi dynamiky novějších nigerijských odvětví, a proto změna zveřejněného HDP měla na ocenění našich investic pouze malý dopad. Do našich propočtů zahrnujeme výpočty PKS, protože mohou informovat o případném podhodnocení nebo nadhodnocení měn na měnovém trhu, a to skutečně může ovlivnit konkurenceschopnost podniku. Podhodnocená měna může potenciálně pomáhat exportním firmám anebo společnostem s mnoha zahraničními konkurenty a tato informace tak může ovlivnit naše hodnocení potenciálních dlouhodobých příjmů a hodnocení samotné společnosti. Nová čísla ICP ukazují, že mnoho měn emerging markets je podhodnocenějších než jsme si mysleli.

Nakonec ale stále nakupujeme a prodáváme ve skutečných dolarech, yenech nebo rupiích a ne v jejich ekvivalentech PKS a myslíme si, že tržně odvozené směnné kurzy budou mít v krátkém a středním období i nadále vliv na výkonnost akcií. Podle nás, skutečnosti jako výpočet PKS nebo přepočet nigerijského HDP, ukazují na obrovský pokrok, kterého se podařilo frontier a emerging markets za poslední roky dosáhnout. Z těchto a mnoha jiných důvodů si myslíme, že si emerging markets zaslouží daleko větší zájem ze strany mezinárodních investorů.

 

Čtěte další příspěvky z blogu Marka Mobiuse na http://www.penizenavic.cz/clanky-dle-autora/mark-mobius  

 

© Copyright 2012 Franklin Templeton Investments. All rights reserved. Článek byl převzat a přeložen s laskavým svolením společnosti Franklin Templeton Investments z blogu Marka Mobiuse: http://mobius.blog.franklintempleton.com/2014/07/08/big-emerging-markets/

 

 

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

22.06.2019Emerging markets: Dlouhodobý výhled je zajímavý, ale chce to pevné nervy Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
02.03.2019Jsou emerging markets favoritem pro letošní rok? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688