Research (Penizenavic.cz)
Investice  |  14.07.2014 21:33:15

ETF, které chce překonávat výkonnost světových akcií

Nabídka ETF sledujících široké indexy světových akcií je velmi bohatá. Na začátku letošního roku se trh rozšířil o další zajímavý fond, který se neřídí tržní kapitalizací jednotlivých společností, ale pěti kritérii. Přinese tento přístup vyšší výnos?

Uvést v současné době na trh burzovně obchodovaný fond, který by sledoval výkonnost některého z globálních akciových indexů, by se pravděpodobně rovnalo sebevraždě. Většina investorů nemá důvod experimentovat a drží se zavedených fondů. Z hlediska objemu spravovaných aktiv patří mezi největší fondy iShares MSCI ACWI Index Fund (ACWI), Vanguard Total World Stock ETF (VT) a Vanguard Total International Stock ETF (VXUS).

Letošní novinka od Source

Na začátku letošního roku uvedla společnost Soruce na londýnskou burzu fond Source Goldman Sachs Equity Factor World UCITS ETF (EFIW), který sleduje výkonnost indexu Goldman Sachs Equity Factor Index World.

Cílem tohoto ETF je překonat výkonnost fondů, které se při sestavovaní portfolia řídí tržní kapitalizací jednotlivých akcií (pozn. v portfoliích těchto fondů mají nejvyšší váhu akcie s nejvyšší tržní kapitalizací).

Manažer Source Goldman Sachs Equity Factor World UCITS ETF sestavuje diverzifikované portfolio mezinárodních akcií. Při výběru titulů do portfolia ETF není rozhodující tržní kapitalizace jednotlivých akcií, ale pět následujících kritérií – velikost, hodnota a kvalita společnosti, dynamika růstu a nízká hodnota ukazatele Beta. Do portfolia fondu mohou být zařazeny i akcie, které nejsou součástí sledovaného indexu. K dosažení stanoveného cíle mohou být využívány i deriváty (nekryté swapy).

Celková nákladovost nového ETF je 0,65 %, což je v případě strategického ETF stále přijatelná hodnota. Od června se nové ETF obchoduje i v Německu.

Složení portfolia a dosavadní výkonnost

Největší část portfolia (58 %) zaujímají akcie amerických společností. Evropské akcie tvoří necelých 15 % portfolia a tituly z Asie a Pacifiku 12,4 %. Dosavadní výkonnost ETF zatím příliš neoslnila, i když na závěry ohledně přínosnosti zvoleného přístupu je příliš brzy. Podle statistiky portálu trustnet.com si Goldman Sachs Equity Factor World UCITS ETF v období od 24. ledna do 6. června 2014 připsal necelých 8,8 %. Srovnatelné výkonnosti dosáhl fond Vanguard Total International Stock ETF. Mírně vyšší výkonností se může pochlubit ETF iShares MSCI ACWI (9,6 %) i Vanguard Total World Stock ETF (9 %).

Investice není bez rizika

Investice do akciových fondů je vždy riziková. V případě našeho ETF je nutné počítat i s možným rizikem selhání protistrany swapu. Na sedmistupňové škále je Source Goldman Sachs Equity Factor World UCITS ETF hodnocen číslem šest – jde tedy o rizikový fond s vyšším potenciálem výnosu.

 

Čtěte další články o investování na http://www.penizenavic.cz/investovani/clanky  

 

Upozornění: Tento článek neslouží jako investiční doporučení. Podmínky užívání jsou uvedeny zde.

Článek byl publikován ve spolupráci se serverem ETFs.cz. 

 

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688