Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  14.07.2014 08:08:00

Červnová inflace v eurozóně by měla být potvrzena na 0,5 %

Společná evropská měna v uplynulém týdnu posílila na hladinu 1,365 USD/EUR. Lepší ekonomické údaje z USA však zbavily euro jeho zisků a v druhé polovině týdne se tak kurz hlavního měnového páru vrátil k hranici 1,360.
 
Minulý týden přinesl několik nepříznivých údajů z ekonomik eurozóny. Již v pondělí překvapila německá průmyslová produkce za květen svým meziměsíčním propadem o 1,8 %. Tento propad ještě zvýraznila revize dubnových dat z 0,2% růstu na 0,3% pokles. Další zklamání z Německa přinesl zahraniční obchod, který sice vykázal větší než očekávaný přebytek, ale dynamika exportů a importů byla velmi slabá, když vývozy poklesly o 1,1 % a dovozy dokonce o 3,4 %. Francouzský průmysl kopíroval ten německý a v květnu si odepsal 1,7 % m/m. Tržní odhady predikovaly růst průmyslu v obou zemích a vzhledem k jeho velkému podílu na HDP se do ohrožení dostal i výhled SG pro ekonomický růst ve druhém čtvrtletí tohoto roku, který činí 0,3 % q/q. Ve Francii navíc v červnu meziměsíčně stagnovaly ceny. V Německu a ve Francii byly potvrzeny předběžné odhady tamních inflací na 1,0 % y/y a 0,6 % y/y. Oslabující oživení a utlumená inflace zvyšují pravděpodobnost, že ECB připraví další uvolnění své měnové politiky. Další opatření však podle ekonomů SG budou představena až na podzim, až budou známy výsledky programu ohodnocení bankovních aktiv a poptávka po dlouhodobých repo půjčkách.  
Na druhém břehu Atlantiku nebyla zveřejněna žádná zásadní data. Ty méně důležité údaje vyvolaly smíšené pocity. Indikátor důvěry malých podniků v USA v červnu zklamal poklesem na 95,0 bodu z květnových 96,6 bodu. Trh přitom očekával růst na nové pokrizové maximum 97,0 bodu. Zklamání však mírně vykompenzovaly plány menších podnikatelů nabírat v příštích měsících novou pracovní sílu. Dobrou zprávu pak přinesla statistika nových žádostí o dávky v nezaměstnanosti, když přibylo pouze 304 tis. nových žadatelů, zatímco trh očekával 315 tis. nových žadatelů.
 
Ekonomové SG očekávají, že průmyslová produkce v eurozóně za květen meziměsíčně poklesne o 1 % a její příspěvek do HDP v druhém čtvrtletí bude velmi slabý. Mírné zhoršení očekávají i ve složce ohodnocení současné situace v rámci německého ZEW indexu, zatímco mírné zlepšení by mělo nastat ve složce věnované budoucímu vývoji. Čeká se také na prohlášení guvernéra ECB Draghiho a člena rady guvernérů ECB Coeuréa ohledně jejich očekávání v souvislosti s programem dlouhodobých cílených repo tendrů.  
Předstihové ukazatele v USA zveřejněné v úterý a ve čtvrtek by měly ukázat na pokračující oživení největší světové ekonomiky. Podpořit by je měla další data z reálné ekonomiky. Maloobchodní tržby by měly vykázat růst v široké paletě kategorií od statků i služeb v oblasti potravin až po nejsilnější růst prodeje v automobilovém průmyslu od července 2006. Ekonomiku by měla podpořit i průmyslová produkce, která podle ekonomů SG v červnu přidala 0,4 % m/m. V souvislosti s vyšší průmyslovou aktivitou by se mělo zvýšit i využití kapacit o 0,2 pb na 79,3 %. Oživení by mělo být zřejmé i na nemovitostním trhu, když počet nově zahájených staveb by měl meziměsíčně přidat silných 6,8 % a počet nových stavebních povolení by měl stoupnout o 6 %. Mimo dat z ekonomiky nás tento týden čeká vystoupení Janet Yellen před kongresem. Ekonomové SG očekávají, že Janet Yellen zopakuje holubičí postoj Fedu i ve zprávě o měnové politice, kterou bude představovat v kongresu. Nicméně od jejího posledního vystoupení před americkými politiky se zlepšila situace na trhu práce a ožil nemovitostní trh.    


Autor: Viktor Zeisel

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

05.01.2024Ranní okénko - Inflace v eurozóně by na konci roku měla vzrůst Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
17.05.2023Dubnová inflace v eurozóně byla potvrzena na 7 % y/y (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
19.04.2023Březnová inflace v eurozóně byla potvrzena na 6,9 % (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688