Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  13.07.2014 08:19:29

Akcie NWR od začátku ztratily 85% a mohou klesnout až na korunu

Akcie těžařské společnosti NWR patří letos k nejztrátovějším na pražské burze. Jejich cena se dostala pod 4 . Propad přitom dle analytiků bude pokračovat a cena může klesnout až na 1 .

Další kolo propadů ceny akcií začalo před týdnem, co firma oznámila změny v restrukturalizačním plánu a alternativní plán na prodej svých hlavních aktiv - české OKD a polské Karbonie.

Podle analytiků přitom bude cena akcií NWR dále klesat, dostat se může až na 1 . Restrukturalizace totiž počítá s naředěním stávajícího kapitálu.

"Pokud spočítáme ředící efekt (bude vydán nový kapitál v hodnotě 150 milionů EUR), tak vychází hodnota 0,65 na akcii. Pokud si řekneme, že částečné oddlužení bude mít pozitivní vliv (úspěšná restrukturalizace), možná můžeme počítat s cenou 1 za akcii. Po restrukturalizaci, tedy i naředění minoritních akcionářů, může nastat psychologický efekt, který může znamenat relativní růst z aktuální tržní ceny. Do té doby podle mě může akcie vykázat další pokles," říká analytik z J&T Banky Milan Vaníček.

Josef Němý z Komerční banky odhaduje, že se cena akcií stabilizuje okolo úrovně 1 za kus, kde by mohla vyčkávat na výsledky jednání s věřiteli a přesné podmínky rozředění v případě restrukturalizace. "Velké výkyvy ceny dávají příležitost spekulantům ke krátkodobým ziskům, z dlouhodobého pohledu bych ale investici do akcií NWR rozhodně nikomu nedoporučil," dodal Němý.

Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus je o něco optimističtější. "Vzhledem k indikované výši ředění akcií NWR mi vychází jako minimální cena akcií na trhu na úrovni kolem 2 až 3 , právě na těchto úrovních tedy vidím technické dno. V blízké době by mírný růst mohl přijít snad jedině v případě, pokud by byla zveřejněna informace o tom, že byly splněny podmínky restrukturalizačního plánu," uvedl Hatlapatka.

NWR bude ve třetím kvartálu prodávat koksovatelné uhlí za 85 EUR/t, cíl těžby pro letoší rok ponechává beze změny

Společnost NWR oznámila, že dohodla dodávky koksovatelného uhlí ve třetím kvartálu za 85 EUR za tunu (pokles o 2,3 % oproti 87 EUR z 1. pololetí). Cena energetického uhlí pro letošní rok byla dohodnuta na 54 EUR za tunu (v 1. pololetí 58 EUR za tunu). Roční cíl těžby ponechala firma na 9 až 9,5 milionu tun s podílem koksovatelného uhlí 55 až 60 %.

 

Zdá se tedy, že by ke slovu mohli přijít spekulanti na další pokles. "Pro SHORT pozice je rizikem jen samotná restrukturalizace, a to v případě, že by se jí ten, kdo půjčuje, chtěl účastnit, a tudíž by mu muselo být dodáno množství akcií, na které bude mít z ředícího efektu nárok. Proto se domnívám, že všechny krátké pozice budou uzavřeny před datem, kdy bude o restrukturalizaci rozhodnuto, což může působit tlak na růst ceny. Ale jde čistě o mou spekulaci a odhad pohybu trhu," dodává Vaníček.

Podle Jiřího Zendulky z BH Securities můžeme na trhu vidět řečeno sportovní terminologií "hozený ručník do ringu". Cena se již dostala na úrovně nejpesimističtějších doporučení. Na druhou stranu oznámené bližší parametry restrukturalizace naznačují mnohem vyšší ředící efekt pro stávající akcionáře, než se dosud na trhu očekávalo. "Vládu ve společnosti v budoucnu převezmou především současní držitelé dluhopisů, dosavadní minoritní akcionáři nejspíše nebudou mít chuť dávat firmě nové peníze. Aktuální kurzový vývoj, obchodování na trhu, je tak již jen už určitou 'hrou' na konečný dopad pro stávající akcionáře," říká Zendulka.

5 věcí, které v blízké budoucnosti spustí revoluci v obchodování s akciemi

 5 věcí, které v blízké budoucnosti spustí revoluci v obchodování s akciemi Jak bude obchodování na akciových trzích vypadat za dvacet nebo třicet let? To je otázka, ... 

Oblíbené dividendové akcie George Sorose Oblíbené dividendové akcie George Sorose George Soros je jedním z nejznámějších investorů světa. Jeho fond drží akciové portfolio v hodnotě ...  

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy o koruně

St 08:25 Koruna ve velikonočním módu (ČSOB-Dealing) Měny-forex







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688