Research (Penizenavic.cz)
Investice  |  11.07.2014 20:39:58

Nové ETFs na evropské a britské akcie

Společnost UBS uvedla na trh Xetra dva nové burzovně obchodované fondy. Pomocí prvního ETF můžete investovat do evropských akcií, druhý fond se zaměřuje na tituly z Velké Británie. Jaké jsou přednosti nových fondů?

První fond UBS ETFMSCI Europe ex UK UCITS ETF (EUR) A-dis je určen pro investory, kteří chtějí prostřednictvím jednoho produktu investovat do akcií firem ze 14 evropských zemí s výjimkou Velké Británie. Pouze na akcie firem z Velké Británie se zaměřuje druhý z fondů UBS ETFFTSE 250 UCITS ETF (GBP) A-dis.

Fyzická replikace indexu

Oba burzovně obchodované fondy fyzicky drží v portfoliích tituly ze sledovaných indexů. Správce fondu se tedy nesnaží dosahovat výkonnosti indexu pomocí swapů. Mezi hlavní výhody využití této konstrukce patří transparentnost, nákladově příznivý přistup k evropským a britským akciím a vyloučení rizika možného selhání protistrany swapu.

ETF sledující index MSCI Europe ex UK UCITS

Do portfolia UBS ETFMSCI Europe ex UK UCITS ETF jsou zařazeny akcie společností ze 14 vyspělých evropských zemí, které se z hlediska tržní kapitalizace řadí do kategorie velkých a středních firem. Konkrétně naleznete v portfoliu fondu akcie firem z Belgie, Dánska, Německa, Finska, Francie, Irska, Itálie, Nizozemí, Norska, Rakouska, Portugalska, Švédska, Švýcarska a Španělska. Celkem je do ETF zařazeno necelých 327 společností. ETF pokrývá přibližně 85 % tržní kapitalizace evropských burz s výjimkou Spojeného království. Nejvyšší váhové zastoupení mají francouzské tituly (22,5 %), dále následují akcie z Německa (20,3 %) a Švýcarska (20 %). Měnou ETF je euro.

ETF sledující index FTSE 250

Druhý burzovně obchodovaný fond nabízí investorům přístup k britským akciím. UBS ETFFTSE 250 UCITS ETF investuje do společností se střední tržní kapitalizací, které se obchodují na londýnské burze. V současné době se index skládá z akcií 253 společností, což představuje přibližně jednu šestinu tržní kapitalizace londýnské burzy (LSE – London Stock Exchange). Téměř čtvrtinu portfolia tvoří společnosti podnikající ve finančním sektoru. Dále s 15,1 % následují firmy z ropného a plynárenského průmyslu a sektoru spotřebního zboží (14,1 %). Fond je veden v britské libře a obchodován v eurech. Investoři platící eurem by tedy měli zvážit dopady směných kurzů, které mohou mít na výsledný výnos investice pozitivní i negativní dopad.

Mají tato ETFka smysl?

Na první pohled se může zdát, že evropské akcie lze pokrýt jednodušeji pomocí jednoho burzovně obchodovaného fondu. Podle obchodního ředitele UBS ETFs pro Německo Daga Rodewalda mají nové fondy dát investorům více možností při určování vah evropských akcií v portfoliích. Investoři mohou v případě potřeby navýšit váhu britských akcií nebo se jim naopak úplně vyhnout.

 

Čtěte další články o investování na http://www.penizenavic.cz/investovani/clanky     

 

Upozornění: Tento článek neslouží jako investiční doporučení. Podmínky užívání jsou uvedeny zde. 

Článek byl publikován ve spolupráci se serverem ETFs.cz. 

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688