BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  11.07.2014 12:10:24

Sázky na pokles na Wall Street nepolevily, u CETV na novém maximu

V noci zveřejněná pravidelná statistická data burz ukazují na pokračující růst objemu krátkých pozic i v druhé polovině června.

Na NYSE vzrostly o necelých 100 mil. akcií na celkových 14,63 mld. akcií. Jedná se o druhou největší hodnotu krátkých pozic v tomto roce, resp. tedy nejvyšší hodnoty za poslední 2 roky.

Na Nasdaq se pak nezastavil růst shortů na další historická maxima. Po skoku v 1. polovině měsíce (o 356,6 mil. akcií) došlo tentokrát ale také již jen k nevýraznému nárůstu o 57,4 mil. akcií na 8,95 mld. akcií.

Dá se říci, že až teprve včerejší výprodeje na US trzích „shortařům“ celkově přály, jelikož v tomto měsíci se index Nasdaq oproti konci června jinak dosud držel dále výše. Při pohledu na index DJIA i S&P 500 se v tomto ohledu jeví vývoj ještě méně příznivěji.

CETV

Kurzový vývoj posledních dnů naopak mohl přinést zisk spekulantům na pokles CETV. Titul sice v úvodu tohoto měsíce nejprve rostl na více než měsíční maxima, poslední dny již ale naopak znamenají ceny z konce dubna. Objem shortů na titulu v druhé polovině června vzrostl o 447 tis. na 11,368 mil. Došlo tak v tomto směru k překonání dosavadních maxim z konce dubna, kdy bylo short 11,012 mil. akcií CETV. Na krátko je tak prodáno již 8,4 % emise, resp. ve vztahu k free floatu výrazných 17 %.

Intel

V úterý nás čekají hospodářské výsledky společnosti Intel (INTC), jejíž akcie se včera vydaly proti trhu a zaznamenaly nová více než 10letá maxima. Stejně jako u včerejšího růstu akcií Hewlett-Packard (HPQ) byly podporou zprávy o vývoji poptávky v oblasti polovodičů či prodejů PC, které jsme například zmiňovali v článku Prodeje PC v 2Q po 2 letech vzrostly, dařilo se výrazně HP.

Z hlediska objemu short pozic pokračuje volatilní vývoj u úrovně 180 mil. akcií. Po předchozím výrazném nárůstu o téměř 13 mil. akcií, došlo v druhé polovině června naopak k poklesu o 8,35 mil. akcií na celkových 174,35 mil. short akcií. Připomenout lze, že dosud nejvíce bylo na titulu otevřeno krátkých pozic loni v říjnu, kdy jejich objem dosáhl 255,3 mil. akcií.

Vývoj short pozic akcií Intel naleznete zde.

Apple

Volatilní kurzový červnový vývoj akcií Apple (AAPL) měl v druhé polovině měsíce za následek uzavření části krátkých pozic. Jejich objem se snížil o 13,6 mil. akcií na 112,3 mil. akcií. Méně bylo na krátko prodaných akcií Apple naposledy v polovině ledna. Report firemních výsledků se očekává 22. července.

BlackBerry

Výsledky konkurenční kanadské BlackBerry (BBRY) nasměrovaly titul v posledních týdnech prudce na sever na více než roční maxima. Objem short pozic se v posledních měsících přitom poměrně ustálil. Za posledně uváděné období se snížil o 3,7 mil. akcií na 93,66 mil. akcií. Oproti maximům z loňského června se drží zhruba na poloviční úrovni, resp. ve vztahu k free floatu již „jen“ na 19 %.

Vývoj short pozic akcií BlackBerry naleznete zde.

J. Zendulka


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688