Research (Penizenavic.cz)
Investice  |  08.07.2014 20:07:16

M. Mobius: Pololetní hodnocení Emerging markets: Fáze zotavení (2)

Jak jsem se již mnohokrát zmínil, investování na emerging markets vyžaduje trpělivost, dlouhodobou perspektivu a pečlivý výběr investičního média. Příliš mnoho investorů se zaměřuje na krátké období. Protože investujeme v dlouhém období, vnímáme výkyvy volatility, zaznamenané v první polovině tohoto roku, spíše jako příležitost rozšířit svá portfolia za výhodnou cenu.

Brazílie: Sportovní ekonomický růst – a politická změna?

Dopad velkých sportovních událostí na zemi a její trh je často předmětem sporů. Současnému brazilskému vedení je vytýkáno rozmařilé utrácení za Světový pohár FIFA a olympiádu v roce 2016. Je pravdou, že Brazílie potřebuje zlepšit infrastrukturu, ale debata se vede o tom, zda jsou prostředky směrovány správným směrem, ze správných důvodů a jestli z toho nakonec bude mít ekonomika prospěch.

 

Klíčovým bodem je zde úvaha, že zatímco mezinárodní sportovní události nemusí být zárukou nastartování růstu země, ve který mnozí doufají, mohou být příležitostí vyjádřit nespokojenost občanů se svou vládou, jak jsme viděli na příkladu Brazílie. Mám dojem, že předpovědi špatného vývoje ekonomiky, Světového poháru nebo olympiády jsou přehnané.

Brazilská zkušenost s pořádáním významných sportovních událostí by mohla nakonec ukázat, jak rychle se může dosáhnout změny, když je hlas lidu více slyšet. Vzestup internetu a co je důležitější, vzestup mobilních telefonů a smartphonů, sehrál klíčovou roli. Nyní nezbývá než sledovat jak se projeví nespokojenost občanů v plánovaných brazilských volbách v říjnu. Věříme, že nepřímá úměra mezi hodnotou brazilských akcií a popularitou prezidenta Rousseffa ukazuje, jak mohou populistické zásahy vlády škodit růstu ekonomiky. Pokud se opozici podaří zvítězit, můžeme očekávat četné změny k lepšímu, obzvláště v oblasti soukromého podnikání. Nicméně i pokud by současná vláda zůstala, lidé se domáhají změny, a proto si myslím, že by ke změně k lepšímu stejně došlo.

V četných zemích emerging markets se chystají volby, jež by se mohly stát revolučními. Drtivé vítězství Narendry Modiho v Indii ukázalo, za jak krátký okamžik se mohou změnit ceny akcií a sentiment investorů. Podle nás jsou očekávání od reforem v mnohých zemích emerging markets lepší než kdy dříve. Například čínská vláda pod vedením prezidenta Xi dala najevo svůj úmysl zahájit rozsáhlé reformy a nejnadějnější kandidát prezidentských volebIndonésii Joko Widodo se prezentoval ambiciózními plány na snížení dávek a zvýšení objemu investic.

Z investičního hlediska má používání chytrých telefonů velký světový dopad, měnící zároveň politické a spotřebitelské prostředí. Mobilní nakupování, bankovnictví a platební systémy jsou nyní na dosah ruky lidí na trzích, kde ještě před pár lety skoro úplně chyběly způsoby rychlé a široké komunikace. Dopad internetu je neuvěřitelný. Například jako když nacházíme na emerging markets bloggery, kteří píší o výrobcích nebo komunity na facebooku, kde mezi sebou lidé nakupují a prodávají. Myslím si, že přelévání se technologií má potenciál urychlit růst v mnohých zemích, které v podstatě nemusí nést náklady restrukturalizace nebo dokonce stavby kamenných obchodů či poboček bank. Společnosti mohou nyní oslovit zákazníky na místech, kde toho dříve nebyly schopny. Je to povzbuzující, ale neznamená to, že se zaměřujeme pouze na spotřebitelský sektor, kde ocenění ve vztahu k ostatním sektorů může být zvýšené. Zaujímáme nenucený postoj v tom, že se nerozhodujeme na základě jednoho určitého ukazatele. Když budeme chtít, můžeme dosáhnout nepřímého vystavení se pomocí nakupování akcií silných „micro-lending“ byznysů anebo podniků působících v dopravním odvětví.

Příčina aktivního managementu

Jsme profesionální hodnotoví manažeři, a proto jsou pro nás nejdůležitější základy každé akcie spíše než hluboká makroekonomická úvaha. Alokace našich portfolií do zemí a odvětví (sektorů) je postavena na výběru jednotlivých akcie. Díky tomu jsme schopni najít zajímavé příležitosti k investování po celém světě, dokonce i v zemích kde tok negativních zpráv může některé příležitosti „zamlžit“. Celkově si myslíme, že některé z nejzajímavějších příležitostí se nacházejí na frontier markets – což jsou trhy, na které můžeme nahlížet jako na budoucí generaci emerging markets. Patří sem země jako například Nigerie, Saudská Arábie a Vietnam, jenž se nyní těší dobrému růstu.

Pochopitelně, i když zažívá některá země rychlý růst, neznamená to, že všechny firmy v této zemi jej budou mít také. Pokud vezmeme v úvahu rychle rostoucí zemi, dobré společnosti se zde bude samozřejmě dařit více než v zemi, kde je růst pomalejší, ale nesmíme také zapomenout na konkurenci a další faktory.

Na emerging markets jsme ve srovnání s rozvinutými trhy pozorovali pozitivní trendy jako vyšší míry růstu, nižší úroveň zadlužení a vyšší měnové rezervy. To spolu s rostoucí spotřebou pomáhá vytvářet pozitivní makroekonomické prostředí.

Nicméně  krátkodobá volatilita je něco, s čím se budeme pravděpodobně setkávat po zbytek roku 2014 i po něm. Důsledkem v některých zemích může být bohužel to, že vlády zavedou více represivních opatření. Z některých míst můžeme očekávat špatné zprávy a i to, že některé společnosti neobstojí. My jako investoři na to musíme být připraveni – a také být připraveni jednat, když příležitost zaklepe na dveře.

 

Čtěte další příspěvky z blogu Marka Mobiuse na http://www.penizenavic.cz/clanky-dle-autora/mark-mobius    

 

© Copyright 2012 Franklin Templeton Investments. All rights reserved. Článek byl převzat a přeložen s laskavým svolením společnosti Franklin Templeton Investments z blogu Marka Mobiuse: http://mobius.blog.franklintempleton.com/2014/06/30/mid-year-emerging-market-update-recovery-phase/

 

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688