Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  08.07.2014 18:42:50

Treichl (Erste) : Propad cen akcií se blíží ke konci

Předseda představenstva Erste Group Bank Andreas Treichl v pondělním rozhovoru pro CNBC uvedl, že chápe investory, kteří se v posledních dnech zbavují akcií mateřské společnosti České spořitelny v reakci na oznámení očekávání ztráty v letošním roce a schválení opatření maďarské vlády, která budou ve výsledku zahraniční banky působící v Maďarsku stát několik miliard dolarů.

Maďarský parlament v pátek schválil opatření týkající se finančního sektoru, která budou stát banky působící na tamním trhu 2,6 až 3,9 miliardy dolarů. Banky budou muset vrátit "nespravedlivé" poplatky a odškodnit klienty za své praktiky při stanovování poplatků a úroků u úvěrů a za způsob určování kurzů u devizových půjček. Potvrdilo se tak očekávání Erste, že její aktivity v Maďarsku negativně zasáhne snaha tamní vlády přenést na banky část ztrát, které Maďarům u devizových úvěrů přineslo oslabení domácí měny.

Samotná banka již ve čtvrtek varovala, že se letos neočekávaně propadne do ztráty. Dle analytiků po už několikátém "profit warningu" v řadě dochází investorům trpělivost. Konkrétně by mělo jít o čistou ztrátu (kvůli problémům v Maďarsku a Rumunsku) až 1,4 až 1,6 miliardy eur. Celoroční provozní výsledek by měl být podle Erste mírně pod výhledem. Ten počítal se stabilním ziskem (+/- 2 %).

V pátek akcie Erste odepsaly okolo 16 %, v pondělí jejich propad pokračoval o další téměř 3 % níže. Od začátku roku titul na burze ztratil čtvrtinu hodnoty. "Propad z uplynulých dnů je opravdu dramatický," připustil Treichl pro CNBC.

Zároveň však uvedl, že nepředpokládá zavedení dalších opatření nad rámec těch v Maďarsku již schválených. "Současná zatěžkávací zkouška by tímto měla být kompletní," uvedl šéf Erste. "Vláda v Budapešti chce onu pomyslnou krávu dojit tak dlouho, jak to jen bude možné, na jatka ji ale poslat nechce."

 



BTFATH aneb Nakupuj, až zčernáš! 

BTFATH aneb Nakupuj, až zčernáš!

Ne, BTFATH není testovací text pro titulek. To je anglická, ne úplně slušná výzva především drobným investorům, aby nakupovali akcie, ačkoli ty jsou - měřeno indexy MSCI World nebo S&P 500 - nejdražší v historii.

 

Rakouské banky by měly v zemích střední a východní Evropy zůstat, musí ale dávat pozor na rizika a posilovat své kapitálové vybavení. Bankám Erste Group, Raiffeisen Bank a dalším to v pondělí doporučila rakouská centrální banka v pololetní zprávě o stavu bankovního sektoru země. Guvernér centrální banky Ewald Nowotny uvedl, že většina potíží, které má Erste, se týká konkrétně této banky. Upozornil však na to, že rakouské banky obecně se v minulosti až příliš spoléhaly na své úvěrové aktivity v zahraničních měnách a poskytovaly půjčky často neudržitelnými tempy. Východoevropské půjčky rakouských bank v cizích měnách stále dosahují více než 74 miliard eur, banky se už ale s tímto problémem začínají vypořádávat, řekl Nowotny.

 

Viceguvernér centrální banky Andreas Ittner odmítl dohady, podle nichž by Erste, Raiffeisen Bank International nebo Bank Austria z italské skupiny UniCredit na tom mohly být lépe, kdyby ze střední a východní Evropy odešly. "Nemyslím si, že přišel čas na to, aby většina bank uvažovala o scénářích odchodu odjinud než z velmi malého počtu zemí. V mnoha těchto zemích se naopak očekávají vyšší tempa růstu než v (západní) Evropě," řek Ittner podle agentury Reuters.

 

 

 

 

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688