BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  08.07.2014 10:57:14

AUD se zotavuje z výprodeje, naděje na zvýšení sazeb v Kanadě po včerejším PMI klesají, NZD před blížícím se zasedáním banky opět v hledáčku investorů; denní přehled událostí

Americký akciový trh má za sebou negativní pondělní obchodní seanci, když index Dow Jones ztratil 0,26 procenta, index S&P500 oslabil o 0,39 procenta a technologický Nasdaq poklesnul o 0,77 procenta. Akciový trh tak klesl ze svých historických maxim, kterých dosáhnul minulý týden díky výborným datům z trhu práce. Investoři tak čekají na další impulzy k nákupu v podobě výsledkové sezóny. Tu zahajuje dnes již tradičně společnost Alcoa, která publikuje svá hospodářská čísla za 2. kvartál po uzavření amerického akciového trhu.

Negativní nálada se přenesla v úterý ráno i do Asie, kde japonský akciový index Nikkei ztratil 0,42 procenta. Náladu tamním investorům nepozvednul ani lepší výsledek běžného účtu země vycházejícího slunce, který v květnu dosáhnul přebytku až 380 mld. jenů, čímž překonal očekávání (170 mld. jenů) i dubnový výsledek (130 mld. jenů).

Kanadský dolar (CAD) v pondělí odpoledne oslabil vůči USD, čímž rezignoval na 6 měsíční maxima vůči USD, a to po horších výsledcích indexu nákupních manažerů (PMI). Tento index, jenž v zemi javorových listů sestavuje společnost IVEY, se v červnu propadnul po druhé v řadě do kontrakčního teritoria, tedy pod úroveň 50 bodů (46,9 bodu), přičemž se očekával výsledek až o 4,4 bodu vyšší. Index tak dokonce klesnul i pod květnové hodnoty, kdy získal 48,2 bodu. Kanadský dolar poslední měsíc těžil z rostoucí ceny ropy a lepších květnových dat inflace, jež dala investorům naději, že centrální banka (BoC) bude muset přehodnotit svoji neutrální rétoriku ohledně úrokových sazeb. Horší data PMI ale včera nahrála Polozovi, aby příští týden (16. 7. 2014) nemusel utahovat opasek monetární politice.

Australský dolar (AUD) se pomalu vzpamatovává z výprodeje, jenž jej postihnul předchozí týden, když se po slovech tamního guvernéra centrální banky Glena Stevense propadnul vůči USD z úrovně 0,9505 na 0,9327. Stevens označil AUD jako nadhodnocený, čímž dal jasně najevo, že hodnota měnového kurzu AUD/USD nad úrovní 0,94 je pro banku málo žádoucí. Po zveřejnění lepších dat podnikatelské důvěry tak „australan“ v noci dokonce flirtoval s úrovní 0,9395 vůči USD, což je hodnota 38,2 procent Fibonnaciho návratnosti právě již zmiňovaného pohybu výprodeje uplynulého týdne. Nicméně AUD momentálně stále těží z toho, že nabízí 2,50 procentní výnos v podobě základní úrokové sazby ve srovnání s nulovými výnosy USD, EUR a JPY. Pro australský dolar budou klíčová datatrhu práce publikována ve čtvrtek brzy rána a zítřejší data čínské inflace.

Novozélandský dolar (NZD)
je opět v hledáčcích investorů, protože 24. července zasedá tamní centrální banka (RBNZ), která může opět zvýšit základní úrokovou sazbu. Podle průzkumu agentury Reuters je 61 procentní šance, že banka navýší základní úrokovou sazbu o 25 bazických bodů. NZD bojuje již 3 měsíce s hladinou rezistence a 3letými maximy na hodnotě 0,8795 vůči USD. Obchodníci NZD by měli sledovat zítřejší projev náměstka guvernéra RBNZ, jenž bude mluvit na téma potenciálního hospodářského růstu země. Kromě toho nás tento týden čekají maloobchodní prodeje (středa 0:45), index PMI (čtvrtek 0:45) a ceny potravin (pátek 0:45).

Měnový pár EUR/USD včera odpoledne oprášil ztráty, které přišly po horších datech průmyslové produkce největší ekonomicky společné měnové unie. Dnes ráno euru pomohly vyšší přebytky obchodní bilance Německa, nicméně tento týden nás z eurozóny nečekají žádná klíčová data, a tak bude tento měnový pár spíše v režii USD, a to dnes hlavně pod vedením JOLTS a projevu pána Kocherlakotu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:48  Akciové trhy rostly v březnu i celém prvním čtvrtletí na obou stranách Atlantiku a.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688