Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  08.07.2014 09:31:30

ČR - nezaměstnanost poklesla na 7,4%, trh čekal ale větší zlepšení

Situace na pracovním trhu se od začátku letošního roku pomalu zlepšuje. Meziroční přírůstek nezaměstnaných má od konce loňského roku zřetelně klesající tendenci a v červnu poprvé došlo k meziročnímu poklesu nezaměstnaných. Přibývají i volná pracovní místa. V květnu se jednalo o 49,5 tis. nabízených pozic, což je nejvíce za posledních více jak pět let.

Míra nezaměstnanosti, vyjádřená podílem nezaměstnaných osob, v červnu poklesla na 7,4 % a počet registrovaných uchazečů o zaměstnání se snížil pod hladinu 540 tis. V absolutních číslech bylo nezaměstnaných letos v červnu o více jak 3 tis. méně než ve stejném měsíci loňského roku.

Pokles červnové míry nezaměstnanosti je odrazem dvou faktorů. Tím prvním je lepšící se hospodářská kondice domácí ekonomiky, která se začíná pozitivně odrážet na pracovním trhu. Nová pracovní místa vznikají především v průmyslu, ale postupně se přidávají i další odvětví. Druhým faktorem je pozitivní sezónnost, která se projevuje především na rostoucí poptávce po zaměstnancíchzemědělství a ve stavebnictví.

Situace na pracovním trhu se od začátku letošního roku pomalu zlepšuje. Meziroční přírůstek nezaměstnaných má od konce loňského roku zřetelně klesající tendenci a v červnu poprvé došlo k meziročnímu poklesu nezaměstnaných. Přibývají i volná pracovní místa. V květnu se jednalo o 49,5 tis. nabízených pozic, což je nejvíce za posledních více jak pět let.

Letní měsíce již další snížení nezaměstnanosti spíše nepřinesou. Naopak příliv absolventů na úřady práce může v červenci nezaměstnanost mírně zvýšit. V závěru letošního roku počítám s mírně nižší nezaměstnaností než v roce loňském, konkrétně s podílem nezaměstnaných osob kolem 8,0 %. Na výraznější pokles podílu nezaměstnaných osob pod sedmiprocentní hranici si tak budeme muset počkat až do roku 2015.

 

Miroslav Novák

Analytik
AKCENTA a.s. 


 

Trh práce v červnu přinesl opět negativní obrázek. Nezaměstnanost klesla, ale rozhodně méně než se čekalo a méně, než by mohla. Nezaměstnanost je tak meziročně o desetinu vyšší, než to bylo v loňském červnu. Přitom současná situace je obecně lepší, a vyhlídky jsou optimističtější. Ekonomika roste, výhledy na další měsíce říkají, že by v růstu pokračovat měla. Přesto se nepodařilo nezaměstnanost srazit pod loňské hodnoty.

  

Trh práce přitom brzy čeká první velký nápor, a to v podobě absolventů, kteří se začnou hlásit v červenci na úřady práce, a v druhé vlně pak v září. To dočasně zvýší nezaměstnanost, a tak hodnota 7,4 % je jednou z lepších hodnot na několik dalších měsíců. Pomalejšímu snižování nezaměstnanosti brání na straně firem velká opatrnost. Ta ale posupně opadá a je spíše otázkou času, kdy se firmy odhodlají k většímu otevírání nových pozic. Rozhodně nepůjde o masové nábory desítek lidí. Z krize totiž vyšly firmy poučené, že personální náklady je potřeba řídit velmi obezřetně.

  

Ale i v oblastech, kde je poptávka po zaměstnancích, není situace jednoduchá. V mnoha oborech chybí kvalifikovaní zaměstnanci, s pracovní zkušeností. Jde hlavně o řemeslné, ale i některé technické obory, kde chybí zájem a tak najít zde odpovídající zaměstnance je téměř nemožné. Buď jsou málo kvalifikovaní, bez adekvátního vzdělání, nebo naopak až příliš kvalifikovaní s např. vysokoškolským vzděláním. To způsobuje, že se pak nabídka a poptávka po práci takřka nepotkávají.

 

 

   

Ing. Michal Kozub

 

Analytik  

Home Credit a.s.

 





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688