Research (Penizenavic.cz)
Investice  |  07.07.2014 12:15:58

M. Mobius: Pololetní hodnocení Emerging markets: Fáze zotavení (1)

Jak jsem se již mnohokrát zmínil, investování na emerging markets vyžaduje trpělivost, dlouhodobou perspektivu a pečlivý výběr investičního média. Příliš mnoho investorů se zaměřuje na krátké období. Protože investujeme v dlouhém období, vnímáme výkyvy volatility, zaznamenané v první polovině tohoto roku, spíše jako příležitost rozšířit svá portfolia za výhodnou cenu.

Po slabém roce 2013 byl sentiment ohledně emerging markets obzvláště nízký. S tím jak americká centrální banka (Fed) začala utahovat svůj program kvantitativního uvolňování se zdá, že se investoři začali obávat nižší likvidity a možného pomalejšího růstu Čínyroce 2014, což vedlo k dočasnému přerušení investování některých z nich. Spolu s obavami ohledně připravenosti Ruska pořádat zimní olympijské hry a Brazílie hostovat Světový pohár FIFA, také zprávy o nepokojích a násilí v zemích jako je Ukrajina, Turecko, Thajsko a Nigérie negativně ovlivnily sentiment investorů v první polovině roku. Na druhou stranu zase čínská ekonomika nezažila tak tvrdý dopad, jak se očekávalo a povolební oživení nadějí v Indii spolu s povýšením Kataru a Spojených Arabských Emirátů z frontier na emerging markets, zdá se, vyvolalo zvýšený zájem investorů. Podle nás se nyní emerging markets celkově nacházejí ve fázi, kterou bychom mohli označit jako fázi zotavení se po ne příliš povedeném roku 2013. Další výkyvy již neočekáváme.

Myslíme si, že jako investor na emerging markets je třeba dívat se na věci v širších souvislostech. Za posledních deset let emerging markets pouze třikrát nepřekonaly rozvinuté trhy a rok 2013 byl jedním z nich. Během prvního pololetí roku 2014 emerging markets celkově překonaly trhy rozvinuté a myslím si, že co se týče ozdravení emerging markets, nacházíme se na správné cestě. V poslední době navíc četné frontier markets, nižší forma rozvití emerging markets, začínají vypadat obzvláště atraktivně.

Investoři si všímají emerging markets

Máme pocit, že velká část strachu spojeného s emerging markets v minulém roce a na počátku tohoto roku se nyní jeví jako přehnaná. Z pohledu likvidity není Fed její jediný zajišťovatel - například Japonsko implementovalo vlastní program kvantitativního uvolňování, Čína zvýšila svou peněžní bázi a Evropská centrální banka (ECB) nedávno oznámila, že plánuje novou vlnu stimulačních opatření. Je důležité poznamenat, že ke dnešnímu dni, se Fed nijak výrazně nesnažil zpomalit přehřívající se ekonomiku. Americká ekonomika naopak vytváří dojem, že se zvedá spolu s tím, jak se neobvyklá opatření posledních několika let začínají postupně uvolňovat.

Podle naší analýzy velké množství amerických investorů nedoceňovalo (a stále nedoceňuje) význam emerging markets, i když jsme za poslední dobu z jejich strany zaznamenali zvýšený zájem. Domníváme se, že nadšení vyvolané vzpamatováním se amerického trhu po finanční krizilet 2007 a 2008 vedlo lidi k tomu, aby zde vložili peníze a nechali je tam. V poslední době pozorujeme tendence šířit některá tato aktiva i na další trhy. Vypadá to, že něco podobného se začíná dít i v Evropě. Po nedávné návštěvě sedmi evropských zemí mohu s potěšením říci, že zájem investorů o emerging markets roste. Lidé už začínají více diverzifikovat svá aktiva.

Zkušenost Indonésie je typickým příkladem zvýšeného světového zájmu investorů. Po prudkém poklesu akcií a rupie v minulém roce se již měnové rezervy vrátily zpět na více než 100 miliard USD, rupie posílila a také mnohé z akcií, kterých se investoři v roce 2013 nejvíce zbavovali, začínají opět růst. Věříme, že tento pozitivní trend mnohých emerging markets bude pokračovat i ve druhé polovině roku 2014.

 

Čtěte další příspěvky z blogu Marka Mobiuse na http://www.penizenavic.cz/clanky-dle-autora/mark-mobius   

 

© Copyright 2012 Franklin Templeton Investments. All rights reserved. Článek byl převzat a přeložen s laskavým svolením společnosti Franklin Templeton Investments z blogu Marka Mobiuse: http://mobius.blog.franklintempleton.com/2014/06/30/mid-year-emerging-market-update-recovery-phase/

 

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:42  SPA35 v březnu roste X-Trade Brokers (XTB)
Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)
Čt 12:20  EURUSD klesá na pětitýdenní minimum X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688