Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  07.07.2014 10:05:15

Komentáře k průmyslu - menší oddychová pauza, rapidní zhoršení nehrozí

 

Průmyslová výroba si dala v květnu menší oddechovou pauzu. I když vzrostla o 2,5 %, a po očištění o jeden pracovní den vzrostla dokonce o 5 %, tak stále nejde o přesvědčivý výsledek. Nepřesvědčivý výsledek je to proto, že hlavní zdroj růstu je opět oblast výroby automobilů a dopravních prostředků obecně. V řadě dalších segmentů ale došlo k meziročnímu poklesu.

K oborům, kterým se v květnu vyloženě nedařilo, patří potravinářství a výroba nápojů. Produkce potravin klesla o 2,9 % a nápojů dokonce o 3,6 %. Odpovídá to i výsledkům maloobchodních tržeb, které signalizovaly slabší poptávku po potravinách v českých obchodech. Horší květen zažila i farmacie, kde průmyslová produkce klesla o 7,4 %. V neposlední řadě na průmyslovou produkci měla vliv i výroba energií (elektřiny, plynu, tepla), která klesla o 5,4 %. Všechny tyto propady ale dokázala vyrovnat výroba dopravních prostředků a obzvláště automobilů, která dominuje českému průmyslu. Opět se tak ukázala závislost na zahraničních ekonomických cyklech a poptávce. To s sebou nese jak pozitivní, tak i negativní efekty.

Pozitivní zpráva se týká ale budoucnosti průmyslu. Nové zakázky stále rostou, i když hlavně ze zahraničí. Zatímco objem tuzemských zakázek klesl o 1,4 %, tak zahraniční zakázky rostou mohutným tempem o 14,5 %. To ukazuje, že by se průmysl stále neměl ničeho bát a situace by se neměla rapidně zhoršit.

 

Ing. Michal Kozub

Home Credit a.s.

 

Výhled na další měsíce letošního roku zůstává pro průmysl vesměs příznivý, přesto není obloha zcela bez mraků. Oblačnost přichází ze západu, a to nejen z eurozóny jako celku, ale i od největší evropské ekonomiky - Německa.

 

Květnová dataprůmyslu skončila mírně za očekáváním, když meziroční růst produkce byl nejslabší od loňského srpna. V květnu průmyslová produkce ve srovnání s předchozím měsícem poklesla o 1,5 % a ve srovnání s květnem loňského roku vzrostla jen o 2,5 %. Po očištění o nestejný počet pracovních dnů byl meziroční růst produkce 5,0 %.

 

Tahounem průmyslu a klíčovým přispívatelem růstu zůstalo v květnu odvětví výroby motorových vozidel s meziročním zvýšením o 11,9 %. Dařilo se i výrobě plastů (růst 10,9 %) a výrobě počítačů a elektroniky (17,1 %). Naopak po kladném dubnu se do červených čísel (meziroční pokles produkce) vrátilo odvětví výroby a rozvodu elektřiny, plynu a tepla.

 

Nejslabší v tomto roce byl růst průmyslových zakázek s 8,7 %. Zatímco zakázky ze zahraničí rostly slušným meziročním tempem o 14,5 %, tak domácí o 1,4 % poklesly. Pozitivně lze hodnotit skutečnost, že s růstem průmyslové produkce pomalu, ale jistě dochází i k růstu zaměstnanosti a průměrné mzdy.

 

Výhled na další měsíce letošního roku zůstává pro průmysl vesměs příznivý, přesto není obloha zcela bez mraků. Oblačnost přichází ze západu, a to nejen z eurozóny jako celku, ale i od největší evropské ekonomiky - Německa. To je hlavní důvod, proč jsem pro letošní rok mírně snížil odhad na růst průmyslové produkce v letošním roce na 6 – 8 %.

 

  

Miroslav Novák
Analytik
AKCENTA a.s. 

 

 

 

 

 

 
 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 13:39  HDP Kanady nad očekáváním (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688