Research (Penizenavic.cz)
Investice  |  05.07.2014 12:24:35

Jak se neztratit v nabídce ETF

Na významných světových burzách můžete vybírat z několika stovek ETF. I zkušenějším investorům může šíře nabídky komplikovat výběr. Pro snazší orientaci si můžete rozdělit burzovně obchodované fondy do několika skupin podle druhu cenných papírů, do nichž investují.

Dluhopisová ETF nabízejí nižší volatilitu i výnos

Za konzervativní jsou obecně považovány investice, které v čase méně kolísají (pozn. mají nízkou volatilitu). Cenou za nižší výkyvy tržní hodnoty ETF je poměrně nízký výnos. Vzhledem k tomu, že burzovně obchodované fondy nejsou dostupné v korunách, měl by český investor počítat s měnovým rizikem. Každé posílení koruny umazává část ziskůinvestice v cizí měně.

Současná výkonnost ETF fondů zaměřených na nástroje peněžního trhu a konzervativní dluhopisy je nízká, někdy dokonce i záporná. Například ETF SPDR Barclays 1-3 Month T-Bill investuje do amerických státních dluhopisů se splatností do jednoho roku (pokladničních poukázek) a za poslední rok dosáhl záporné výkonnosti -0,06 %. Na americké státní dluhopisy se splatností 7 až 10 let se zaměřuje iShares 7-10 Year Treasury Bond ETF. Tento fond za poslední rok odepsal 3,6 %, na horizontu tří let je již výkonnost kladná (5,1 %).

Vyšší výnosy nabízejí rizikovější typy dluhopisů. Téměř 10 % získal za poslední tři rokyVanguard Total Bond Market ETF. Tento fond mixuje v portfoliu především státní a firemní dluhopisy emitentů z USA.

Akciové ETF

Ve skupině akciových fondů naleznete nejvíce produktů. Je zřejmé, že akciové ETFs zařazují do svých portfolií akcie nejrůznějších společností. Ještě před samotným výběrem vhodných burzovně obchodovaných fondů byste měli vědět, zda se budete při sestavovaní portfolia držet regionální či sektorové alokace.

Pokud se rozhodnete pro první možnost, máte na výběr ze dvou řešení – buď zvolíte jeden globální fond (například SPDR MSCI ACWI IMI ETF), nebo několik fondů investujících v rámci jednotlivých regionů (Amerika, Evropa, rozvíjející se země…). Výhodou tohoto řešení je možnost nadvážení či podvážení vybraného regionu. Existují i ETF, které pokrývají širší region a současně záměrně vynechávají například americké akcie (iShares MSCI ACWI ex US Index Fund).

Sestavit lze také portfolio po jednotlivých sektorech. Například se můžete snažit pokrýt následující sektory: finance, spotřební zboží, průmysl a zdravotnictví. Prostřednictvím ETF můžete podílet na vývoji všech důležitých sektorů ekonomiky.

V portfoliu můžete také využít ETF investující do akcií s malou, střední či nejvyšší tržní kapitalizací.

Různé investiční strategie

Na trzích naleznete i burzovně obchodované fondy, jež sledují určitou investiční strategii. Příkladem mohou být například ETF investující do dividendových společností, firem řízených podle islámského práva Šaría, akcií společností řízených podle zásad trvale udržitelného rozvoje, akcií vykazujících nízkou volatilitu, hodnotových či růstových akcií.

Komoditní ETF

Burzovně obchodované fondy mohou investovat přímo do vybraných komodit, akcií firemkomoditního sektoru nebo do futures kontraktů na vybrané komodity (zde se jedná o ETC).

Seznam komodit, které může fond fyzicky nakupovat a držet v portfoliu je značně omezený – jedná se především o ETF na drahé kovy. Největším fondem, který fyzicky investuje do zlata je SPDR Gold Trust. Kdo dává přednost investicím do futures kontraktů na zlato, může využít například PowerShares DB Gold Fund a E-TRACS UBS Bloomberg CMCI Gold ETN.

Spekulace na pokles a páková ETF

Samostatnou skupinu tvoří burzovně obchodované fondy, jejichž hodnota jde proti trhu (short ETF). Například tržní cena db x-trackers ShortDAX Daily UCITS ETF roste v případě poklesu indexu německé burzy DAX. V případě růstu trhu zaznamenává investor ztrátu.

Zejména pro spekulanty jsou určena páková ETF, jejichž kurz se mění o násobky pohybu trhu. Existují jedničková, dvojková a trojková ETF (maximální páka je 3).

 

Čtěte další články o investování na http://www.penizenavic.cz/investovani/clanky     

 

Upozornění: Tento článek neslouží jako investiční doporučení. Podmínky užívání jsou uvedeny zde.

Článek byl publikován ve spolupráci se serverem ETFs.cz.

 

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

28.01.2021Demmou: Jak neztratit jinak zdravé firmy Patria (Patria Finance)
09.11.2020Tři dividendové akcie, se kterými se investoři (nejen) v roce 2021 neztratí Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688