Research (Penizenavic.cz)
Osobní finance  |  04.07.2014 22:23:59

Jaká je neúčelová hypotéka Hypoteční banky v roce 2014?

Potřebujete získat neúčelový úvěr za přijatelnou úrokovou sazbu? V tom případě pro vás může být výhodnější, pokud namísto spotřebitelského úvěru požádáte o neúčelovou hypotéku, třeba tu od Hypoteční banky. Pojďte se tedy s námi podívat, jaké jsou možnosti tohoto úvěru v první polovině roku 2014.

Kolik a na jak dlouho si můžete půjčit?

Dle současných pravidel pro poskytování hypotečních úvěrů získáte u Hypoteční banky neúčelovou (americkou) hypotéku ve výši až 5 000 000 , kdy výše hypotéky může činit max. 70 % ceny nemovitosti. Půjčené peníze můžete Hypoteční bance splácet nejdéle 20 let, nejkratší možná splatnost je naopak 3 roky. Možné fixace úrokové sazby jsou pak 1 rok, 3 roky či 5 let (ke konci fixace úrokové sazby můžete i tuto hypotéku refinancovat k jiné bance).

Čím můžete Hypoteční bance ručit?

I Americká hypotéka Hypoteční banky je úvěr zajištěný nemovitostí. Mezi nemovitosti, které Hypoteční banka akceptuje jako zástavu pak v případě tohoto úvěru patří stavební pozemek, rodinný dům, bytová jednotka či bytový dům.

Vždy se vak musí jednat o nemovitost zkolaudovanou, dokončenou, případně nemovitost s rozestavěností min. 90 %.

Vhodnost nemovitosti jako zástavy a její cenu určí v době schvalování žádosti o hypoteční úvěr smluvní znalec banky.

Praktický příklad

Pan Červený žádá o Americkou hypotéku Hypoteční banky, pomocí které by chtěl jednorázově splatit nevýhodné půjčky, které má u nebankovních institucí a peníze, které dluží svým přátelům. Požadovaná výše hypotéky je 800 000 s tím, že pan Červený dává Hypoteční bance do zástavy svůj byt v hodnotě 1 000 000 .

V tomto případě je sice splněna podmínka maximální výše hypotéky (max. 5 000 000 ), není však splněna podmínka maximálního možného poměru výše hypotéky k ceně nemovitosti (v tomto případě je tento poměr 80 %, maximální možný poměr uznávaný Hypoteční bankou je však 70 %). Pan Červený tedy musí buď žádat o nižší hypotéku, či dát bance do zástavy další nemovitost.

Nakonec došlo na druhou variantu, kdy pan Červený dává Hypoteční bance do zástavy i stavební pozemek v hodnotě 500 000 . V tomto případě již tedy činí poměr výše hypotéky/cena zastavovaných nemovitostí na 53 %.

Panu Červenému je 35 let a rád by požádal o hypotéku se splatností 20 let (tj. podmínka maximální doby splatnosti je splněna) a fixací úrokové sazby na 5 let (což je jedna z nabízených fixací).

Po posouzení příjmů a výdajů pana Červeného tedy nic nebrání tomu, aby Hypoteční banka tomuto žadateli Americkou hypotéku poskytla.

Pozn. Americká hypotéka je úvěrem, u kterého nemusíte bance prokazovat, na co půjčené peníze použijete. Výše uvedené splacení nevýhodných půjček je pouze jednou z možností, na co lze peníze z tohoto úvěru použít.

Za jakou cenu Americkou hypotéku získáte?

S Americkou hypotékou Hypoteční banky jsou spojeny poplatky na zhotovení odhadu ceny nemovitosti (cca 3 000 – 6 000 za nemovitost), poplatek za poskytnutí hypotéky 3 900 a poplatky na Katastru nemovitostí. Pokud jde o úrokovou sazbu, její aktuální výše (tzn. výše úroku, který budete mít zafixovaný na vámi zvolenou dobu) se mění, platné úrokové sazby najdete vždy v přehledu úrokových sazeb přímo na stránkách Hypoteční banky či detailu této hypotéky v našem katalogu.

 

Čtěte další články o financování bydlení na http://www.penizenavic.cz/financovani-bydleni/clanky   

 

 

 

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688