IFC Markets (IFC Markets)
Akcie ve světě  |  04.07.2014 13:50:13

Dobrá statistika ohledně amerického trhu práce svědčí o oživení ekonomiky

Ve čtvrtek světové akciové indexy výrazně vzrostly. Účastníci trhu považují, že dobrá statistika ohledně americkému trhu práce svědčí o oživení světové ekonomiky. Oni věří, že růst úrokových sazeb může začít ve třetím kvartálu roku 2015.

Počet nových pracovních míst v nezemědělském sektoru USA (Nonfarm payrolls) v červnu vzrostl o 288 tisíc. Nezaměstnanost klesla na minimum od září roku 2008 a činila 6,1%. Nezaměstnanost mezi těmi, kdo nemůže najít práci během 27 týdnů, klesla na minimum od února roku 2009 a činila 2%. V první polovině běžného roku průměrný růst zaměstnanosti činil 231 tisíc lidí měsíčně. Je to nejlepší ukazatel od roku 2006. Díky takové informaci Dow a S&P 500 včera potřetí za sebou obnovily maxima. Nicméně, ne všichni investoři jsou přesvědčeni o pokračování "rally". Obrat obchodů na amerických burzách včera byl malým a činil 3,5 miliardy akcií. Dnes ve Spojených státech amerických je svátek - Den nezávislosti.

FTSE

Evropské akcie včera zdražily díky pozitivním prohlášením ECB. Úrokové sazby se nezměnily. Hlava ECB Mario Draghi prohlásil, že měkká peněžní politika stimulace ekonomiky bude pokračovat bez ohledu na možný růst inflace. Pokud je to nutné, jeho agentura je připravena přistoupit k peněžní emisi jediné měny. Dle názoru ECB, ta je přiliš drahá vůci jiným měnám a může poškodit ekonomiku EU. Kromě toho je třeba zvýšit inflaci v evropské unii do úrovně 2% z aktuálních с 0,5%. Dnes evropské akcie se budou obchodovat v neutrálním trendu. Jelikož v EU se neočekávají významné ekonomické informace a americké trhy jsou uzavřeny.

Nikkei spolu s jinými světovými akciovými indexy vzrostl. Dalším pozitivním faktorem staly zprávy o jednotlivých korporacích, jako jsou Panasonic, Seven & i Holdings a Honda Motor. V pondělí ráno v 5-00 SЕČ v Japonsku vyjdou dva ekonomické indikátory v květnu. Dle našeho názoru, prognóza je pozitivní.

Сena kukuřice

V Číně se konalo další aukci na prodej kukuřice  ze státních rezerv. Bylo nabízeno 5 milionů tun, a prodáno 1,56 milionu tun za cenu $340-$360 za tunu. Připomeňme si, že prodej čínských rezerv začal 22. května. Během této doby bylo realizováno asi 9,1 milionů tun kukuřice. Celkové strategické zásoby v Číně se odhadují 100 milionů tun, což pokrývá šestiměsíční spotřebu země. Dříve úřady vyhlašovaly, že se chystají prodat pouze 15 milionů tun. Od začátku května, když se sucho skončilo v USA a objevily se první zprávy o realizaci čínských rezerv, cena kukuřice klesla více než o 20%.

Ceny na pšenici

Poznamenejme pokračování poklesu cen na obilniny díky poklesu rizika sucha v USA. V červenci povětrnostní faktor bude silně ovlivňovat kotace. USDA předpovídá rekordní výnos sójy ve výši 165 bushlů na akr a kukuřice 170 bushlů na akr. Pšenice zdražila díky růstu poptávky v Egyptě a Indonésii.

Export kávy z Peru ve druhém kvartálu klesl o 67% ve srovnání se stejným obdobím roku 2013 kvůli houbovým chorobám kávovníků. V červnu export činil pouze 3,2 tisíc tun. Nevylučujeme, že tato zpráva může podporovat kotace. Navzdory tomu, že v Peru se pěstuje pouze 3% světové sklizně kávy, země je osmým výrobcem ve světě.

Kotace zlata zobrazují pozoruhodnou stabilitu na pozadí růstu světových akciových trhů a negativních zpráv. Možná, na trhu jsou přítomni neznámí přední kupující. Včera jsme poznamenali zprávu v Indii, a dnes v Číně. Někteři účastníci trhu se obávaji zpevnění úvěrových pravidel, což může vést k poklesu importu zlata v Číně o 300 až 400 tun v letošním roce.

IFC Markets je předním brokerem na mezinárodních finančních trzích,
poskytuje profesionální služby v oblasti Forex a CDF obchodování.                  

www.ifcmarkets.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688