Saxo Bank (home.saxo)
Akcie v ČR  |  03.07.2014 13:52:39

Investoři do akcií by po období růstu měli být ostražití

Investoři do akcií by měli v tomto období prokázat zvýšenou obezřetnost, protože kdykoliv bylo takhle dlouhé období klidu a bezstarostného vydělávání, bylo vždy následováno prudkým šokem, řekl Pavel Drahotský, ředitel Saxo Bank pro Česko, Slovesko a Maďarsko. Drahotský byl hostem pořadu Studia Zet Tržní okénko .

Rozhovor si můžete poslechnout přímo na stránkách Studia Zet.

Klíčové americké akciové indexy tento týden opět rostly index S&P 500 se dostal na nový rekord a Index Dow Jones, který je také na rekordních úrovních, se přiblížil významné úrovni 17 tisíc bodů. Kde se bere ten zájem o americké akcie?

Růst akcií nejen v USA je způsoben několika faktory. Jsme svědky stabilizace klíčových světových ekonomik, úrokové míry kontinuálně klesají, roste nemovitostní trh, data z trhu práce se celkově taktéž vylepšují. Tato stabilita je živnou půdou pro růst ekonomik zejména ze strany drobných spotřebitelů. Trh a subjekty na něm potřebují klid pro růst. Politici pro to dělají maximum. Je to patrné z pokračujícího snižování podpůrného kapitálu ze strany amerického FEDu.

Na druhé straně Atlantiku ECB preventivně představila další 400 miliardový balík prostředků připravených k použití v září až listopadu, čímž získává čas. To vše se zdá být skvělé. Jen bych apeloval na zvýšenou obezřetnost. Tato období klidu jsou z pravidla následována prudkými šoky.

Pokud se trhy pohybují jedním směrem a mezi denní výkyvy nedosahují většinou ani jednoho procenta, pak je jen velmi málo příležitostí pro krátkodobé spekulace. Investoři vstoupí do trendu a dokud se podmínky nezmění, tak nemají důvod z dobře rozjetého vlaku vystupovat. To je jedna z velmi dobře fungujících strategií. Zde je však mimořádně důležité mít možnost se svými instrumenty trh opustit v řádu několika sekund nikoliv hodin nebo dokonce dní.

Jak vnímají investoři Rumunský akciový trh? Je atraktivní? Proč?

Rumunsko, stejně tak jako jiné státy bývalého východního bloku zdaleka nereagovaly na růst rozvinutých ekonomik a v jejich indexech se nachází zajímavý potenciál. Historie se neustále opakuje. Z pohledu globálních hráčů se nejdříve investuje do velkých, stabilních a transparentních ekonomik. Pokud je jejich potenciál téměř vyčerpán a toho jsme svědky právě nyní, jsou tito velcí hráči nuceni hledat další, sice více riziková, ale z pohledu potenciálu atraktivní úložiště pro přebytečnou hotovost. Proto budeme pravděpodobně v následujících měsících svědky zajímavých růstů některých emerging markets.

A co Turecko?

Turecko přesně zapadá do již zmíněné realokace ve prospěch volatilních trhů. V případě Turecka je příliv kapitálu podpořen uklidněním vnitropolitické situace.

A Rusko?

Rusko v těchto dnech je velmi atraktivní pro krátkodobé obchodování. Z dlouhodobého pohledu bych se obával těžko predikovatelných kroků politiků, ale v řádu dní a hodin je nynější dynamika velmi lákavá.

Na co se investoři budou zaměřovat v následujícím období?

Podle mne hlavním indikátorem pokračování stávajícího trendu bude volatilita. Pokud zůstane na stávajících úrovních, případně dále bude klesat, pak lze usuzovat, že současný růstový trend posledních měsíců bude ještě pokračovat. Na druhé straně její extrémně nízké hodnoty lákají k jejímu sledování, neboť nic netrvá věčně. Čím déle a hlouběji bude pomyslná pružina volatility stlačována, o to větší bude následná reakce. To se prostře děje nejen ve fyzice. Na trzích se tomu říká příležitost.

Zdroj: Zet

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688