BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  03.07.2014 10:57:14

Co můžeme čekat od zasedání ECB a NFP?

Pozornost investorů se dnes koncentruje na tiskovou konferenci ECB a NFP report z USA v 14:30 (počet nově vytvořených pracovních míst mimo zemědělský sektor). Evropská centrální banka (ECB) zveřejní svá rozhodnutí ohledně monetární politiky v 13:45. Nicméně v tento okamžik se neočekává, že by banka měsíc poté, co snížila úrokové sazby na historická minima a oznámila zpuštění programu TLTRO ve výši 400 mld. eur, přijala další stimulační opatření. ECB poskytnutím levných 4 letých půjček zamýšlí podpořit poskytování úvěrů hlavně malým a středním firmám. Avšak detailní postup, jakým ECB plánuje dosáhnout tohoto kroku a zabránit komerčním bankám v užití těchto peněz jako investic do výnosnějších aktiv, zatím není jasný. Naposledy prostředky programu LTRO skončily hlavně v dluhopisech jihoevropských zemí, jejichž výnosy posléze významně klesly. Finanční trhy se tak budou soustředit na projev prezidenta ECB Maria Draghiho. Ten začne mluvit v ten samý okamžik, kdy budou zveřejněna data NFP.

Včerejší výkaz ADPUSA (počet nově vytvořených pracovních míst v soukromém sektoru) výrazně překonal očekávání, když dosáhnul 281 000 místo předpokládaných 207 000 nových pracovních míst. Ve srovnání s květnem si navíc polepšil o 102 000, a tak jsou očekávání ohledně dnešního NFP reportu velmi pozitivní. Včerejší data ADP tak podařila poptávku po americkém dolaru. Rovněž po makroekonomických zprávách z USA posílily výnosy 10letých státních dluhopisů, a to na úroveň 2,63 procenta.  Dosáhne-li NFP report v červnu nad 200 000, půjde tak o pátý měsíc v řadě, kdy hodnoty překonaly tuto magickou úroveň a navíc poprvé od ledna 2000 se americkému trhu práce podaří obhájit sérii 5 po sobě jdoucích měsíců s více než 200 000 nových pracovních míst. Společnost Bloomberg udělal průzkum mezi 80 ekonomy ohledně jejich očekávání dnešního výsledku NFP reportu, přičemž tyto odhady se pohybovaly v rozmezí 160 000 (Westpac) až 290 000 (Societe Generale). Nemůže opomenout míru nezaměstnanosti, jež bude rovněž publikována v tu samou dobu. Domníváme se, že očekávání ohledně dnešních dattrhu práce USA jsou po včerejším výsledku ADP a několika povedených výkazech o počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti vysoká, a tak vyšší volatilita a reakce USD na tato data se nabízí v případě negativních výsledků. Nicméně měla by platit logika, že lepší data povedou k posílení USD, horší pak k oslabení americké měny.

Pro měnový pár EUR/USD bude dnes klíčový nejen výsledek NFP, ale i rétorika, kterou zvolí Mario Draghi. Bude-li mluvit v tónu potenciálních dodatečných stimulů v případě zhoršující se makroekonomické situace ve společné měnové unii, budou tato slova pro euro negativní. Nicméně inflace v eurozóně je na úrovni 0,5 procenta, 9 měsíců pod kritickou úrovní 1 procento a nedohledně od cílové úrovně 2 procent. Indexy PMI ze sektoru výroby klesly na 7měsíční minima a bankovní půjčky jsou v klesajícím tempu již téměř 2 roky. Od ECB se budou očekávat hlavně detaily ohledně TLTRO, zdali mohou být úrokově sazby ještě poníženy a v případě QE, zdali banka plánuje odkup soukromých bankovních aktiv nebo státních bondů.

Australský dolar včera ztratil 0,7 procenta vůči USD po slovech tamního guvernéra centrální banky Stevense, jenž varoval, že investoři podceňují riziko potenciálního silného oslabení měny. Negativní nálada byla navíc podpořena slabšími maloobchodními prodeji, které v květnu meziměsíčně klesly o 0,5 procenta, přičemž se očekávala stagnace. Prodej AUD byl navíc umocněn na úrovni 0,94, kde byly spuštěny stop-lossy na nákupní objednávky.

Makrokalendář pro dnešní den:

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

29.07.2022Co čekat od srpnového zasedání ČNB ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
08.11.2021Rozbřesk: Co čekat od koruny po zasedání ČNB? Patria (Patria Finance)
08.09.2021Co čeká trh od Uberu a co od Lyftu? Patria (Patria Finance)
10.03.2021Co čekat od zasedání ECB? (10.3.2021) X-Trade Brokers (XTB)
24.06.2020Rozbřesk: Co čekat od dnešního zasedání ČNB? Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688