BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  02.07.2014 10:42:14

Americký akciový trh atakuje nová maxima, libra, australan (AUD), kanaďan (CAD) září; denní přehled událostí

Americký akciový trh odstartoval třetí čtvrtletí famózně. Dow Jones včera uzavřel na nových historických maximech se ziskem 0,77 procenta a jen 2 body pod kulatým číslem 17 000 bodů. Zisky amerických akcií jsou podpořeny dobrými výsledky předstihových ukazatelů, jež podporují naději na dobré hospodářské výsledky USA v 2. kvartálu po výrazném zklamání v tom prvním. Index PMI ze sektoru výroby včera potvrdil svoji sílu 4letých maxim a rovněž potěšil prodej aut, jenž v červnu dosáhnul 8letých maxim. Indexům také hraje do karet prodloužené období nízkých úrokových sazeb, jež naznačuje Fed. Index S&P 500 se rovněž pomalu přibližuje k magické hranici 2000 bodů. Včera uzavřel v zisku 0,67 procenta na úrovni 1 973,32 bodu. Technologický Nasdaq včera posílil o 1,1 procenta a uzavřel na úrovni 4 458,65 bodu, neboli na 14 a půl letých maximech. Pozitivní nálada se přesunula i do Asie, kde japonský akciový index Nikkei posílil o 0,29 procenta na hodnotu 15 369,97 bodu. Evropa rovněž otevřela mírně v plusu cca 0,1 procenta.

Dalším katalyzátorem vývoje amerických akciových trhů budou čtvrteční čísla z trhu práce USA. Počet nových vytvořených míst mimo zemědělský sektor (NFP) musí být nad hodnotou 200 000, aby investoři neztratili naději na hospodářské oživení největší ekonomiky světa.  Dnes v 14:15 otestují nákupní apetit obchodníků data ADP  - počet nových pracovních míst vytvořených v soukromém sektoru v USA v červnu. Ve čtvrtek bude rovněž záležet na rétorice Maria Draghiho. Naznačí-li možnost kvantitativního uvolňování v případě pomalu rostoucí inflace, bude to pro akcie jednoznačně dalším růstovým impulsem, a to nejen pro ty americké, ale i ty evropské. Příští týden pak začíná výsledková sezóna, kterou pravidelně startuje společnost Alcoaúterý.

Zlato včera posílilo o 6,50 USD neboli 0,48 procenta na úroveň 1328,50 USD za unci, naopak ropa oslabila o 4 centy, když se dostala na úroveň 105,41 USD za barel. Americký dolar mírně posílil a výnosyamerických 10letých státních dluhopisů vzrostly o 4 bazické body na 2,568 procenta.

Nejlépe si včera vedla britská libra (GBP), která posílila po zveřejnění indexu nákupních manažerů (PMI) ze sektoru výroby. Včera si sáhla na 1,71478 vůči USD, což je nejvyšší hodnota od října 2008. Důležité je, že se udržela v průběhu celého dne poblíž těchto maxim. Nyní je před ní úroveň 1,7322, což je Fibonacciho hladina 50 klesajícího pohybu odpovídajícímu období - konec 2007 až začátek 2009. Dnes nás čeká zveřejnění stejného indexu ze sektoru stavebnictví a zítra z oblasti služeb, jež jsou nejvýznamnější složkou HDP.

Výborně si vedl i australský dolar (AUD) vůči americkému, když uzavřel nad dubnovými maximy 0,9461. Nicméně kulaté číslo 0,95 se mu nepodařilo překonat a začal oslabovat poté, co byla zveřejněna data obchodní bilance za měsíc květen. Deficit byl hlubší (1,91 mld. AUD) než očekávání (0,16 mld. AUD) i dubnová čísla. Euro (EUR) i jen (JPY) ztratily na síle, když nákupní nálada doprovázející konec 2. kvartálu utichla. Včera se rovněž dařilo kanadskému dolaru (CAD), který dosáhnul půlletých maxim vůči USD na úrovni 1,0628.

Makrokalendář pro dnešní den:

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688