Research (Penizenavic.cz)
Osobní finance  |  28.06.2014 13:24:43

Jak mít státní příspěvky 4 760 Kč za rok?

U státem podporovaných finančních produktů je možné při splnění zákonných podmínek čerpat státní příspěvek (podporu). Kdy je možné čerpat státní příspěvek na podporované finanční produkty v souhrnné výši 4 760 za rok?

Nejenom pro konzervativní občany je právě existence státního příspěvku (podpory) hlavním motivem k uzavření smlouvy o III. důchodovém pilíři nebo smlouvy o stavebním spoření. Právě na tyto dva produkty je možné čerpat státní příspěvek, za celý rok dokonce v souhrnné výši 4 760 , což je již zajímavá částka.

  • Manželé mohou dosáhnout na roční státní příspěvky ve výši téměř 10 tisíc .

Stavební spoření - státní podpora až 2 000

Vlivem poklesu úrokových sazeb na spořících účtech v posledních měsících opět v poslední době stoupl zájem o stavební spoření. Na každou smlouvu o stavebním spoření je možné obdržet státní podporu za celý rok až ve výši 2 000 . Státní příspěvek u stavebního spoření činí 10 % z ročního vkladu. Na maximální státní podporu tak vzniká nárok při souhrnné úložce na jednu smlouvu o stavebním spoření ve výši 20 000 .

  • Výhodou u stavebního spoření je skutečnost, že je možné zasílat vklady na smlouvu o stavebním spoření nepravidelně. Je možné zaslat na smlouvu 20 tisíc za daný rok jednorázově na konci roku. Vklady na smlouvu o stavebním spoření je možné dokonce zaslat na několik let dopředu.
  • Nárok na státní podporu vzniká na každou smlouvu na jedno rodné číslo. Smlouvu o stavebním spoření je možné uzavřít i dětem.

Praktický příklad

Manželům Černým se narodila dcera Jana. Všichni tři si sjednají během roku 2014 smlouvu o stavebním spoření. Manželé Černí zašlou na každou smlouvu 20 tisíc + částku odpovídající výši poplatku za uzavření smlouvy (výše poplatku se může lišit, např. u smlouvy pro děti je možné čerpat jistá zvýhodnění, vždy záleží na nabídce jednotlivých stavebních spořitelen). V dubnu 2015 obdrží na každou smlouvu rodina Černých státní podporu ve výši 2 000 , celkem tedy 6 000 .

III. důchodový pilíř

Penzijní připojištění a doplňkové penzijní spoření jsou finanční produkty patřící do III. důchodového pilíře. Vlastní spoření na penzi v těchto produktech stát podporuje mimo jiné i formou měsíčního státního příspěvku (bývá zasílán čtvrtletně). Vzhledem k demografickému vývoji je vlastní spoření občanů na penzi nutností. Penzijní připojištění i doplňkové penzijní spoření jsou srozumitelnými finančními produkty, o čemž svědčí jejich velká obliba mezi občany.


Příspěvek do 300

klienta
do 300 300 400 500 600 700 800 900 1000 a více

Státní

příspěvek
0 90 110 130 150 170 190 210 230

 

Průměrný měsíční příspěvek u penzijního připojištění činil ke konci loňského roku 568 měsíčně, u doplňkového penzijního spoření 749 . Někteří občané chtějí čerpat vyšší měsíční státní příspěvek, a proto si u trvalého měsíčního příkazu sami zvýší měsíční vklad na smlouvu. Potřeba je si u své penzijní společnosti zažádat o zvýšení příspěvku, jedná se o jednoduchou administrativní záležitost, tento postup je nutný, aby se zvýšil i státní příspěvek.

Praktický příklad

Manželé Černí si spoří po celý rok 2014 na své doplňkové penzijní spoření 1 000 měsíčně, za celý rok je oběma manželům na smlouvu připsán státní příspěvek 2 760 , rodina Černých tedy dostane souhrnný státní příspěvek 5 520 .

 

Čtěte další články ze sekce finanční plán na http://www.penizenavic.cz/financni-plan/clanky  

 

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688