Research (Penizenavic.cz)
Osobní finance  |  27.06.2014 23:10:18

Proč bude obliba doplňkového penzijního spoření stoupat?

Doplňkové penzijní spoření je státem podporovaný finanční produkt III. důchodového pilíře. Doplňkové penzijní spoření navazuje na penzijní připojištění, které šlo uzavřít do konce listopadu 2012. Nabízí však i něco navíc. Možnost čerpat předdůchod, což je silný motiv k jeho uzavření nebo převedení penzijního připojištění na doplňkové penzijní spoření.

Stát podporuje doplňkové penzijní spoření i doplňkové penzijní připojištění hned trojím způsobem:

Co nabízí doplňkové penzijní spoření navíc?

Rozdíl mezi penzijním připojištění a doplňkovým penzijním spořením je, že u penzijního připojištění je garance nezáporného zhodnocení, na druhou stranu u doplňkového penzijního spoření mají klienti možnost volby investiční strategie. Zásadní výhodou doplňkového penzijního spoření je však možnost čerpání předdůchodu. Obliba předdůchodu bude v budoucnu stoupat, neboť se jedná o velmi zajímavou možnost, jak řešit složitou situaci v předdůchodovém věku.

Proč je předdůchod atraktivní?

Důchodový věk se postupně zvyšuje, situace občanů v předdůchodovém věku není na trhu práce jednoduchá. Někteří občané mají zdravotní problémy, které nepostačují k přiznání starobního důchodu. Jak v takové situaci postupovat? Řešením může být právě předdůchod. Do předdůchodu je možné odejít až 5 let před dosažením řádného důchodového věku. Posuzuje se však důchodový věk mužů, který je vyšší než důchodový věk žen, proto ženy nemohou fakticky čerpat předdůchod pět let před svým důchodovým věkem. Během předdůchodu čerpá občan své naspořené peníze v doplňkovém penzijním spoření, nepobírá tedy peníze od státu. Předdůchod z doplňkového penzijního spoření však nabízí několik zásadních výhod oproti čerpání vlastních peněz z jiných finančních produktů:

Praktický příklad

Pan Černý má tři roky do řádného důchodu a rozhoduje se mezi variantou, že odejde do předčasného důchodu nebo bude čerpat předdůchod z doplňkového penzijního spoření. Pan Černý získal dobu pojištění v rozsahu 39 let a jeho osobní vyměřovacího základ (průměrná mzda za odpracované roky) činí 27 150 . Veškeré výpočty pro zjednodušení provedeme dle legislativy roku 2014.

Předdůchod je tak možností, jak vyřešit složitou osobní situaci v předdůchodovém věku. Pro možnost čerpání předdůchodu je nutné mít dostatečné vlastní úspory na smlouvě, měsíční předdůchod musí činit 30 % průměrné mzdy dle MPSV (zjednodušeně můžeme počítat s částkou 7 500 měsíčně) a smlouva musí trvat 60 měsíců.

Co je dále dobré vědět o předdůchodu?

Občané, kteří budou pracovat až do dosažení řádného důchového věku mají samozřejmě vyšší důchod než občané, kteří odejdou do předdůchodu. Vlivem práce získají vyšší dobu pojištění, čerpání předdůchodu nepatří mezi náhradní doby pojištění. Předdůchod je však vyšší než předčasný důchod. Občané, kteří budou čerpat předdůchod mohou mít státní penzi vyšší až o pětinu oproti občanům, kteří odejdou do předčasného důchodu. U předdůchodu nedochází ke krácení důchodu jako je tomu v případě předčasného důchodu, jak jsme si ukázali na názorném příkladu.

 

Čtěte další články o spoření na http://www.penizenavic.cz/sporeni/clanky  

 

 

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688