Recepty na víkend = tentokrát recept na plněné papriky s pohankou

Recepty na víkend: receptů na plněné papriky je vícero. Papriky můžeme plnit mletým masem, nebo sojovým granulátem, dá se přidat uvařená rýže, restovaná zelenina, houby; kombinací a možností je mnoho. A co takhle uvařit a ochutit zdravou pohanku a naplnit s ní papriky?

 

Recept má dvě verze - masovou, kde je pohanka smíchaná s mletým masem a nemasovou, s pohankou, žampiony a pórkem. Stačí si vybrat, kterému receptu vy sami dáváte přednost.

Ještě pár vět o pohance - neprávem opomíjené obilovině, která ve středověku byla jedním ze základních jídel našich předků. Pohanka je zdravá, to se obecně ví. Obsahuje rutin, který podporuje naše cévy, pomáhá při ateroskleróze a dokonce i rakovině. Z dalších stopových prvků dále obsahuje užitečný selen, mangan a měď. Uvařit pohanku je velmi jednoduché a rychlé.  


Plněné papriky s pohankou a mletým masem

Recept pro 3 - 4 osoby

Suroviny:
6 - 7 zelených paprik (podle velikosti), 4 hrsti pohanky, 1/2 kg mletého masa, kousek anglické slaniny, větší cibule, 2 špetky mletého kmína, sladké papriky, černého pepře a majoránky, sůl (podle chuti a zvyklosti)

Postup:
Nejprve propereme ve vlažné vodě pohanku, zalijeme ji jeden a půl násobkem vody a vaříme ji pod pokličkou maximálně 3 minuty. Odstavíme a necháme dalších cca 15 minut pod pokličkou. To pohanka měkne a vstřebává vodu. Mezitím si na pánvi lehce vyškvaříme nadrobno nakrájený kousek slaniny a opečeme ji s nakrájenou cibulí. Slaninu s cibulí a částečně vychladlou pohankou, mletým kmínem, paprikou, majoránkou a solí dobře promícháme s mletým masem. Připravenou směsí naplníme papriky, které jsme omyli a vysušili, rovně odřízli zadní část spolu se stopkou, vydlabali vnitřek a odstranili semínka. Do papriky je dobré směs pěchovat, aby byla vyplněná i její zúžená část. Dá se upěchovat prstem, ale použít můžeme užší část vařečky. Naplněné papriky naskládáme do olejem zlehka vymaštěného pekáčku a i s poklicí necháme dusit v troubě po dobu 3/4 hodiny při teplotě 170 °C. Poté sejmeme poklici a papriky "přižahneme" na cca 10 minut bez poklice na 200 °C.

Podáváme s vařenými, nebo šťouchanými brambory, bramborovou kaší, případně celozrnným pečivem. Plněné papriky můžeme jíst i samotné, například s rajčatovým salátem.     

Poznámka:
Pokud vám pohanka zbyde, rozhodně ji nevyhazujte. Pomocí mixeru (i ponorného) z ní můžete udělat pomazánku, třeba s olejovkami a syrovou jarní cibulkou.

Plněné papriky s pohankou, žampiony a pórkem

Recept pro 3 - 4 osoby

Suroviny:
6 - 7 zelených paprik (podle velikosti), 4 hrsti pohanky, 5 žampionů (dá se použít i hlíva), 2 lžíce oleje, menší pórek, 2 špetky mletého kmína, sladké papriky a majoránky, 1 špetka muškátového květu, sůl (podle chuti a zvyklosti)    

Postup:
Nejprve propereme ve vlažné vodě pohanku, zalijeme ji jeden a půl násobkem vody a vaříme ji pod pokličkou maximálně 3 minuty. Odstavíme a necháme dalších cca 15 minut pod pokličkou. To pohanka měkne a vstřebává vodu. Mezitím si na pánvi na oleji orestujeme nadrobno nakrájený pórek a žampiony (hlívu). Ty spolu s kořením, solí a částečně vychladlou pohankou dobře promícháme do kompaktní směsi. Připravenou směsí naplníme papriky, které jsme omyli a vysušili, rovně odřízli zadní část spolu se stopkou, vydlabali vnitřek a odstranili semínka. Do papriky je dobré směs pěchovat, aby byla vyplněná i její zúžená část. Dá se upěchovat prstem, ale použít můžeme užší část vařečky. Naplněné papriky naskládáme do olejem zlehka vymaštěného pekáčku a i s poklicí necháme dusit v troubě po dobu 3/4 hodiny při teplotě 170 °C. Poté sejmeme poklici a papriky "přižahneme" na cca 10 minut bez poklice na 200 °C.

Podáváme s vařenými, nebo šťouchanými brambory, bramborovou kaší, případně celozrnným pečivem. Plněné papriky můžeme jíst i samotné, například s rajčatovým salátem.      

Poznámka:
Pokud vám pohanka zbyde, rozhodně ji nevyhazujte. Můžete jí smíchat s nakrájeným a okapaným kysaným zelím. Další možností je směs s pokrájenými natvrdo uvařenými vejci, solí a špetkou mletého pepře.

Přejeme dobru chuť a pěkný víkend!



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend